Wyłącznik końcowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Wyłącznik końcowy
Jaki możecie polecic wyłącznik do mojej maszyny? chodzi o to zebym mogl ustawic ze po jakiejs okreslonej liczbie obrotow silnik sie wylanczy
- Załączniki
-
- IMG_7181.JPG (31.46 KiB) Przejrzano 898 razy
-
- IMG_7184.JPG (36.37 KiB) Przejrzano 898 razy
-
- IMG_7185.JPG (34.56 KiB) Przejrzano 905 razy
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Re: Wyłącznik końcowy
Do tego celu to bardziej licznik obrotow z nastawnikiem lub indekser.marcinpoltorak pisze:Jaki możecie polecic wyłącznik do mojej maszyny? chodzi o to zebym mogl ustawic ze po jakiejs okreslonej liczbie obrotow silnik sie wylanczy
Choc ze zdjecia to widze ze chodzi o obrót wału o czesc pełnego obrotu, co to jest za maszyna ? Napisz pare słów to łatwiej będzie cos rozsądnego wymyslić.
-
zajmuje się metaloplastyką i robię ogrodzenei to jest maszyna do skręciania prętów kwadratowych i potrzebuję taki wyłącznik żebym mógł sam ustalić ilość obrotów wału po której wyłączy się silnik. Chodzi o to że jak skręcam pręty w osi to żeby końcowe płaszczyzny pęta były w tej samej pozycji, żeby pręt nie był za mocno ani za słabo skręcony, nie wiem czy zrozumiale to opisałem
-
Czyli jak rozumiem chodzi o to zeby silnik zatrzymal sie za kazdym razem po takiej samej ilosci obrotow. Wał startuje zawsze z tego samego polozenia.marcinpoltorak pisze:zajmuje się metaloplastyką i robię ogrodzenei to jest maszyna do skręciania prętów kwadratowych i potrzebuję taki wyłącznik żebym mógł sam ustalić ilość obrotów wału po której wyłączy się silnik. Chodzi o to że jak skręcam pręty w osi to żeby końcowe płaszczyzny pęta były w tej samej pozycji, żeby pręt nie był za mocno ani za słabo skręcony, nie wiem czy zrozumiale to opisałem
Potrzebny bedzie licznik programowany np. http://www.wobit.com.pl/download/pdf/liczniki/md100.pdf albo jakis prostszy, pozwalajacy ustawic ilosc impulsow i posiadajacy wyjscie przekaznikowe. Do licznika podlaczasz czujnik magnetyczny np. ze strony sponsora forum "lapiacy" ta blaszke zalaczajaca krancowke i zliczajacy ilosc obrotow walu. Po odliczeniu zadanej ilosci impulsow licznik powoduje zatrzymanie silnika.
To chyba najtansze rozwiazanie, ale w tym przypadku powinno byc zadawalajace
pozdrawiam
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Pewno się uśmiejecie, ale ja kiedyś potrzebowałem programowany licznik i zrobiłem tak: trzeba zdobyć stary kalkulator z wyświetlaczem LED i stałym miejscem wyświetlania znaku - w wyniku. U mnie była to dioda LED umieszczona przed wyświetlaczem. Kalkulator powinien też zmniejszać wynik po każdym naciśnięciu przycisku - lub =. Napięcie zasilające znak - podłącza się do miniaturowego przekaźnika( ja dałem dod. tranzystor) a styk indexu obrotów zwiera klawisz - ( lub=). Działa to tak : na kalkulatorze wprowadzamy liczbę obrotów +1. Naciskamy - 1 i =. Każdy obrót powoduje zmniejszenie wyniku o 1, aż do -1, napięcie zasilające znak- wyłącza obroty i już.
Niektóre kalkulatory wymagają naciśnięcia - i naciskania =. Oczywiście, nie jest to licznik zbyt szybki, ale działa OK.

Niektóre kalkulatory wymagają naciśnięcia - i naciskania =. Oczywiście, nie jest to licznik zbyt szybki, ale działa OK.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
wg cen alledrogo licznik ca 250 zl + czujnik indukcyjny ca 60-80, podejrzewam cze licznik mozna znalezc taniej.marcinpoltorak pisze:Acha, a jaki może być koszt tego wszystkiego?
To rozwiazanie z kalkulatorem to widzialem nawet w jakims czasopismie, wiec to calkiem powazne rozwiazanie. Na maszynie jednak bym tego wolal nie zakladac.
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Takie samo urządzenie budowałem kiedyś dla kolegi ale z wrzeciennika od wytaczarki do bębnów. Tam była potrzeba, aby wrzeciono zatrzymywało się po 3 obrotach.
Zrobiłem przełożenie na pasku zębatym między wrzecionem a kołem, które na obwodzie miało sworzeń wyłączający krańcówkę. Przełożenie 3x, do tego pewna regulacja położenia krańcówki. Silnik był z hamulcem i działało to przyzwoicie.
Tomek.
Zrobiłem przełożenie na pasku zębatym między wrzecionem a kołem, które na obwodzie miało sworzeń wyłączający krańcówkę. Przełożenie 3x, do tego pewna regulacja położenia krańcówki. Silnik był z hamulcem i działało to przyzwoicie.
Tomek.
-
Widze ze brakuje nam jeszcze jednej informacji - w jakim zakresie obrotow ma byc ustawiana regulacja.
Mówimy o klasycznym rozwiaząniu z obracającym się prętem przesuwającym nieobracająca się nakrętke ? To jak kolega widzi tu powrót do pozycji startowej ?lukadyop pisze: Kawałek pręta gwintowanego, wyłącznik krańcowy 1h pracy i mamy bardzo prosty wyłącznik krańcowy nastawny