Ciecie plazmą - od podstaw:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
- Kontakt:
tak .... to jest naturalne w plazmie. Większy posuw nisko palnik to szlaka mniejsza. Taka technologia a w palniku gazowym jest znów zakres .... za szybko , szlaka , za wolno szlaka i podtopienia.
W gazówce od dołu jak szlakowanie jest prawie zerowe słychać specyficzny dźwięk przedmuchiwanego tlenu i widać że wypływający materiał jak by wyprzedzał palnik ( nachylony zgodnie z ruchem ) a w plaźmie jest za cięciem i dźwięk taki mu już nie towarzyszy.
W gazówce od dołu jak szlakowanie jest prawie zerowe słychać specyficzny dźwięk przedmuchiwanego tlenu i widać że wypływający materiał jak by wyprzedzał palnik ( nachylony zgodnie z ruchem ) a w plaźmie jest za cięciem i dźwięk taki mu już nie towarzyszy.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Również podzielam to zdanie. Jak palnik idzie za szybko to nie słychać już tego "pierdzenia":)berdysz pisze:Tak jak mówisz. "Pierdzenie" przy gazówce to najlepszy znak, że posów jest odpowiedni
Ale w dużej mierze zależy wszystko również od ustawienia palnika można ustawić bardzo agresywny płomień - jechać szybko i słyszy się pierdzenie, ale również i przy bardzo słabym - jechać wolno i będzie słychać pierdzenie. Bynajmniej zauważyłem u siebie taką tendencję.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
- Kontakt:
bo tak jest kolego RomanB
Plazma ... to trochę inna technologia , mniejsze ciśnienie gazu tnącego inne szybkości , itd. Wiec dlatego nie zawsze da się wywołac efekt " pierdzenia "
.... hehehe ... nie mogę
to hasełko mnie za każdym razem rozbawia ale jest naprawdę trafne jako określenie dźwięku prawidłowego cięcia

Plazma ... to trochę inna technologia , mniejsze ciśnienie gazu tnącego inne szybkości , itd. Wiec dlatego nie zawsze da się wywołac efekt " pierdzenia "

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
U mnie na plazmie dzwięk jak (najcichszy) jest wynikiem dobrego dobrania prędkości
zwiększając prędkość dzwięk śfist jest znacznie większy no ale to oczywiste ..
No ale o pierdzeniu to raczej niema mowy na plazmie chodz kiedyś przy cięciu aluminum był słyszalny PIERD
ale to wynikało (chyba z tego ) ze od spodu al było lakierowane ...
zwiększając prędkość dzwięk śfist jest znacznie większy no ale to oczywiste ..
No ale o pierdzeniu to raczej niema mowy na plazmie chodz kiedyś przy cięciu aluminum był słyszalny PIERD

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic