skrobanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 46
1. chyba stol bo jest dluzszy, podem do niego poprawic korpus
2.tak potrzebujesz linial o takim kacie jak masz prowadnice
3.skrobak mozesz zrobic z pilnika albo stalki do toczenia. ale lepiej jest miec plytke z weglika. mozesz wykozystac noz tokarski i go zaostrzyc odpowiednio. co do ostrzenia to zawsze jest okragly. kwestia tylko jak bardzo
4. od kilkunastu do kilkudziesieciu
2.tak potrzebujesz linial o takim kacie jak masz prowadnice
3.skrobak mozesz zrobic z pilnika albo stalki do toczenia. ale lepiej jest miec plytke z weglika. mozesz wykozystac noz tokarski i go zaostrzyc odpowiednio. co do ostrzenia to zawsze jest okragly. kwestia tylko jak bardzo
4. od kilkunastu do kilkudziesieciu
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
A jak długi musi być liniał i czy można go samemu zrobić (chyba im dłuższy tym lepszy)?
To znaczy dokładnie pomierzyć i dać do wyfrezowania na dobrym cnc??
Jeszcze jedno pytanko.
Na obrzeżach prowadnice przeważnie są nie wytarte. Jak wezmę długi liniał i przyłożę na całej długości to okaże się, że trzeba skrobać właśnie na krańcach. Czy to jest ok???
W ten sposób niszczę praktycznie nominał.
A jeszcze jedno. Jak skrobać prowadnice we wnętrzu. Troche trudne.
Od jutra zabieram się za remont mojej frezarki więc będę umieszczał fotki z moich prac.
Pozdrawiam wszystkich.
A tak wogóle to nie widziałem żeby ktoś wrzucił jakieś fotki z własnych prac. Wilka szkoda a to najlepiej obrazuje problem.
[ Dodano: 2009-06-15, 15:57 ]
Witam ponownie.
Moze ma kto jakieś rady jak wykonać przymiar??????
Nie mogę znaleść orginalne nigdzie obdzwoniłem kilka firm i lipa.
Pozostaje wykonanie samodzielne. Wieć pytanie moje jest jak go najlepiej zrobić????
To znaczy dokładnie pomierzyć i dać do wyfrezowania na dobrym cnc??
Jeszcze jedno pytanko.
Na obrzeżach prowadnice przeważnie są nie wytarte. Jak wezmę długi liniał i przyłożę na całej długości to okaże się, że trzeba skrobać właśnie na krańcach. Czy to jest ok???
W ten sposób niszczę praktycznie nominał.
A jeszcze jedno. Jak skrobać prowadnice we wnętrzu. Troche trudne.
Od jutra zabieram się za remont mojej frezarki więc będę umieszczał fotki z moich prac.
Pozdrawiam wszystkich.
A tak wogóle to nie widziałem żeby ktoś wrzucił jakieś fotki z własnych prac. Wilka szkoda a to najlepiej obrazuje problem.
[ Dodano: 2009-06-15, 15:57 ]
Witam ponownie.
Moze ma kto jakieś rady jak wykonać przymiar??????
Nie mogę znaleść orginalne nigdzie obdzwoniłem kilka firm i lipa.
Pozostaje wykonanie samodzielne. Wieć pytanie moje jest jak go najlepiej zrobić????
bartek4534545
-
ja mam podobne pytanie, jak kolega wyzej. z tego co wiem to skrobie sie prowadnice bardzo duzych i dlugich obrabiarek a takich liniałow nie widzialem. jaki musi byc stosunek dlugosci liniału do długosci skrobanej prowadnicy zeby miało to sens i wyszlo wmiare ok?
czy taki liniał mogłbym zrobic ze stali obrobionej na plaskoszlifie? z tego co widzialem sa one zeliwne, a powiezchnia jest skrobana, niestety oryginalne kosztuja sporo;/
jak wykonac ostatnie "przejscie" zeby skrobniecia byly ladne i rownomiernie rozlozone?
czy taki liniał mogłbym zrobic ze stali obrobionej na plaskoszlifie? z tego co widzialem sa one zeliwne, a powiezchnia jest skrobana, niestety oryginalne kosztuja sporo;/
jak wykonac ostatnie "przejscie" zeby skrobniecia byly ladne i rownomiernie rozlozone?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9

Na tym filmiku wcale nie widać wielkiego liniału czy stołu traserskiego a maszyna spora.
- ten link już podawałem proponuje obejrzeć wszystkie części kilka razy.
Liniał kątowy nożna sobie zrobić a kąt nie musi być idealny. Po frezowaniu płaskownika na przekrój trójkąta równoramiennego skrobiemy jego dwie powierzchnie i gotowe.
-
znalazlem w internecie cos takiego
http://allegro.pl/item828657247_skil_ma ... _fvat.html
czy nada sie to jako skrobak do metalu? czy nie jest on za delikatny do duzych oporow wystepujacych przy skrobaniu metalu? co o tym sadzicie?
http://allegro.pl/item828657247_skil_ma ... _fvat.html
czy nada sie to jako skrobak do metalu? czy nie jest on za delikatny do duzych oporow wystepujacych przy skrobaniu metalu? co o tym sadzicie?
-
jakiej konsystencji jest tusz traserski? dostalem od znajomego jakies smarowidlo ale jest gestosci smaru, i nie wiem czy tusz traserski tez taki bedzie czy bedzie zblizony konsystencja np do tuszu kreslarskiego? czym naklada sie tusz na linial aby jesgo warstwa byla równa na calej powierzchni? mozna do tego uzyc waleczka od malowania scian? poprzednie moje pytanie nadal aktualne