ploter frezujący 230cm x 240cm x 35cm (zamiennie plazma)
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Pierwsza moja konstrukcja właśnie tak wyglądała (mam ją w galerii...) Zdecydowałem mieć stół w jednym kawałku dlatego, że kształtowniki na których będzie leżał blat splanuje sobie maszyną tworząc w ten sposób bazę. Wrzeciono w tej frezarce to będzie ostatecznie ELTE 2,2kW. Konstrukcja jest dość nakombinowana, ale wychodzi w miarę korzystnie cenowo a i mniej spawania to mniej odkształceń, tym bardziej, że na ramie nie będę wyprowadzał bazy i muszę ustawiać wszystko z czujnikami...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
W plazmach robi się to tak najczęściej że konstrukcja jest nie połączona ze stołem na sztywno. W pola wkłada się kratownice na które zakłada się dopiero płaskowniki z blachy 2 mm na sztorc wygięte w lekkim łuku.Dodatkowo nie mogę sobie jakoś wyobrazić jak będziesz detale i blachy wsuwał na blat stołu chyba że masz suwnicę to znacznie ułatwi życie
a tak na marginesie patrząc na relację z budowy kiedyś plotera zapowiada nam się ciekawy temat i co najważniejsze doprowadzony będzie do końca ale nie zapeszam 

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Kontakt:
Mam coś ala suwnica.gmaro pisze:Dodatkowo nie mogę sobie jakoś wyobrazić jak będziesz detale i blachy wsuwał na blat stołu chyba że masz suwnicę to znacznie ułatwi życie

Cały czas mam mieszane uczucia aby robić z tego wypalarkę, najprawdopodobniej zostanie ta maszyna jako ploter frezujący, a wypalarkę zbuduję z innych podzespołów (a ten ploter mi w tym pomoże)
Z pewnością konsturkcja zostanie ukończona, pytanie tylko czy dam radę do czerwca, ponieważ w między czasie przeprowadzam się do nowego lokum i czasu mi na wszystko brakuje...gmaro pisze:i co najważniejsze doprowadzony będzie do końca ale nie zapeszam
Większość drobnych detali zostanie wykonana na pancerniku, także masz tu Kolego swój wkład

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jak chcesz mieć dobrą i funkcjonalną plazmę oraz dobry ploter frezujący to warto zbudować 2 osobne maszyny a to dla tego ze takie combi zawsze może się nie sprawdzić jako dobra plazma i jako dobry ploter frezującygaspar pisze:Cały czas mam mieszane uczucia aby robić z tego wypalarkę

ehh ten pancernikgaspar pisze:Większość drobnych detali zostanie wykonana na pancerniku, także masz tu Kolego swój wkład

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Kontakt:
Zastanawia mnie jeszcze przełożenie bezpośrednie napędu z osi silnika po przez koło zębate
na listwę zębatą. Kolega bartuss napisał mi, że takie połączenie zrywało mu kliny. Faktycznie mam tu się czegoś obawiać?
na listwę zębatą. Kolega bartuss napisał mi, że takie połączenie zrywało mu kliny. Faktycznie mam tu się czegoś obawiać?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
robie własnie przekładnie redukujące na paskach HTD a kółka osadze na walkach wielowypustowych, podejrzewam ze te kliny zrywało z powodu zbyt duzych predkosci i szarpania przy nawrotach, ale dla spokojnosci wole wykonac reduktory zeby sprzegłem poniekąd był pasek na wszelkie przeciążenia
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
Zrywało kliny czy wyrabiało otwór w piaście aluminiowego koła zębatego i klin wypadał?
Może poza klinem warto by było wkleić dodatkowo koło na ośkę...
Hm faktycznie rozwiązanie bez sprzęgła tutaj powoduje taką sytuację. Chyba będę musiał przerobić projekt :/
Może poza klinem warto by było wkleić dodatkowo koło na ośkę...
Hm faktycznie rozwiązanie bez sprzęgła tutaj powoduje taką sytuację. Chyba będę musiał przerobić projekt :/
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
podejrzewam ze problemem jest mala krokowośc na 1mm - coś koło 16 kroków - jak sie wartosc zwiekszy to i błąd szarpnięcia moze dotyczyc kilku krokow przez co bedzie bardziej stabilne, a koła i listwy zebate to juz niestety tak mają z luzem, takze sterownik bede musiał przestawić z podziału 1:10 na conajmniej 1:30- to mi wyjdzie na 1 mm jakos 148 kroków co juz jest bardziej do przyjecia
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
Wykonałem już pierwsze elementy.
Zdjęcia wstawię za jakiś czas jak już poskładane coś będzie.
Samo wykonanie się przeciąga, ponieważ brakuje mi na wszystko czasu.
Ponadto zmieniłem mocowanie frezów w pancerniku (wrzeciono Perske 2,2kW) na tulejki zaciskowe ER32. (przeróbka była bardzo prosta - wywiercenie otworu przez wirnik w celu mocowania przejściówki ze stożka Morse`a na ER32. Powodem była wysłużona już redukcja wykonana przez kolegę z forum, która powodowała bicie wrzeciona do 0,3mm :/
Teraz wszystko jest cacy.
Postanowiłem rozwiązać inaczej napęd osi Y.
Zmiana przede wszystkim dotyczy napędu poprzez jeden silnik, aby wyeliminować błąd synchronizacji 2 silników.
Poniższe schematy zaoszczędzą mi słów
Bardzo proszę moderatorów o przeniesienie tego wątku do tematu "Frezarka konstrukcja metalowa", gdyż projekt ma więcej wspólnego z frezarką niż wypalarką
Zdjęcia wstawię za jakiś czas jak już poskładane coś będzie.
Samo wykonanie się przeciąga, ponieważ brakuje mi na wszystko czasu.
Ponadto zmieniłem mocowanie frezów w pancerniku (wrzeciono Perske 2,2kW) na tulejki zaciskowe ER32. (przeróbka była bardzo prosta - wywiercenie otworu przez wirnik w celu mocowania przejściówki ze stożka Morse`a na ER32. Powodem była wysłużona już redukcja wykonana przez kolegę z forum, która powodowała bicie wrzeciona do 0,3mm :/
Postanowiłem rozwiązać inaczej napęd osi Y.
Zmiana przede wszystkim dotyczy napędu poprzez jeden silnik, aby wyeliminować błąd synchronizacji 2 silników.

Bardzo proszę moderatorów o przeniesienie tego wątku do tematu "Frezarka konstrukcja metalowa", gdyż projekt ma więcej wspólnego z frezarką niż wypalarką

- Załączniki
-
- 4.jpg (29.65 KiB) Przejrzano 1019 razy
-
- 3.jpg (33.74 KiB) Przejrzano 1038 razy
-
- 2.jpg (20.49 KiB) Przejrzano 1050 razy
-
- 1.jpg (32.81 KiB) Przejrzano 1064 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Chętnie zobaczymygaspar pisze:Wykonałem już pierwsze elementy.
Zdjęcia wstawię za jakiś czas jak już poskładane coś będzie

Aż dziw ile można wycisnąć z tego wrzeciona mimo swojego wiekugaspar pisze: Ponadto zmieniłem mocowanie frezów w pancerniku (wrzeciono Perske 2,2kW) na tulejki zaciskowe ER32. (przeróbka była bardzo prosta - wywiercenie otworu przez wirnik w celu mocowania przejściówki ze stożka Morse`a na ER32. Powodem była wysłużona już redukcja wykonana przez kolegę z forum, która powodowała bicie wrzeciona do 0,3mm :/

Widzę że na marne nie poszło to co pisałem na PWgaspar pisze:Postanowiłem rozwiązać inaczej napęd osi Y.

Od i jużgaspar pisze:Bardzo proszę moderatorów o przeniesienie tego wątku do tematu "Frezarka konstrukcja metalowa", gdyż projekt ma więcej wspólnego z frezarką niż wypalarką

Pomogłem...
Pomogłem...