pompa próżniowa - gdzie podłączyć elektrozawór ?

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

Autor tematu
januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

pompa próżniowa - gdzie podłączyć elektrozawór ?

#1

Post napisał: januszd » 28 lut 2016, 18:04

Panowie potrzebna porada od tych co więcej wiedza w tym temacie :oops:
zbieram graty do mojego stołu na pociśnienie - pompa valve vi220 oraz zawór wł/wył do pompy już doszły, dołożę jesczze do tego akumulator próżni z butli gaz 11kg.

Mam pytanie - gdzie i czym podłączyć ten elektrozawór?

Czy to normalne że po włączeniu pompy siła ssania że tak powiem w tym ssącym otworze nie jest aż taka duża i spokojnie można tam przyłożyć palec na przykład ? WYobrażałem sobie że to będzie bardziej silne...w końcu ma utrzymać materiał ...

dziekuję za pomoc.
Jan

Obrazek

Obrazek


Rzemieślnik Artysta

Tagi:


ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 601
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#2

Post napisał: ONATOS » 28 lut 2016, 19:33

Wszystko może byc w porządku. Przecież nie może być tak że wciągnie Ci cały palec. Siła trzymania rozkłada się na całą powierzchnię trzymanego materiału. Więc im większa powierzchnia obrabianego przedmiotu tym większa siła trzymania. I można to łatwo obliczyć, wiedząc jaka jest siła ssania ( vacum ) urządzenia.


Autor tematu
januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

#3

Post napisał: januszd » 29 lut 2016, 08:21

Panowie jeszcze w kwestii tego elektrozaworu -

ma ktoś wiedzę jak i czym go podłączyć ?

Na elektrodzie założyłem podobny wątek i wmawia sie mi że ten elektrozawór zawór nie steruje pompą ( ! )
Rzemieślnik Artysta


ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 601
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#4

Post napisał: ONATOS » 29 lut 2016, 18:02

Elektrozawór steruje tylko podciśnieniem, albo zamyka albo otwiera ( logiczne ), można przy jego pomocy regulować siłę trzymania łącząc go ze sterownikiem podciśnienia.


Autor tematu
januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

#5

Post napisał: januszd » 29 lut 2016, 20:25

ONATOS pisze:Elektrozawór steruje tylko podciśnieniem, albo zamyka albo otwiera ( logiczne ), można przy jego pomocy regulować siłę trzymania łącząc go ze sterownikiem podciśnienia.
tak moje niedpatrzenie, błędnie nazywam ten dodatkowy sterownik podciśnienia , zwąc go elektrozaworem.

czy dobrze rozumuję - zasilanie do pompy będzie załączane przez sterownik ?
Rzemieślnik Artysta


ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 601
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#6

Post napisał: ONATOS » 29 lut 2016, 21:04

Jeżeli ten element zawiera elektromagnes to jest zaworem sterującym podciśnieniem powiedzmy pompy, zbiornika ( jak w kompresorze ) lub akumulatora podciśnienia . Nie rozumiem co Kolega rozumie " zasilanie do pompy" .


Autor tematu
januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

#7

Post napisał: januszd » 29 lut 2016, 23:41

ONATOS pisze:Nie rozumiem co Kolega rozumie " zasilanie do pompy" .
Interesuje mnie to gdzie podłączam sygnał wł/ wył który wychodzi z tego sterownika.

Wpinam się normalnie w kabel co idzie do pompy ?
Rzemieślnik Artysta

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4547
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#8

Post napisał: adam Fx » 01 mar 2016, 06:51

januszd pisze:Wpinam się normalnie w kabel co idzie do pompy
Jeśli już to przez stysznik. Jakie napięcie na wyjściu tego sterownika ?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 601
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#9

Post napisał: ONATOS » 01 mar 2016, 17:39

Jeżeli napięcie pracy tego elektrozaworu jest takie samo jak napędu pompy to można podłączyć go równolegle ale nie bezpośrednio tylko przez stycznik lub włącznik zał/wył. Można także ten elektrozawór wykorzystać do płynnej regulacji podciśnienia, łącząc go ze sterownikiem i czujnikiem zamontowanym w odbiorniku podciśnienia ( sprzężenie zwrotne ).


Autor tematu
januszd
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 246
Rejestracja: 06 lip 2014, 13:37
Lokalizacja: łodzkie
Kontakt:

#10

Post napisał: januszd » 01 mar 2016, 20:22

mam już widzę co mi potrzeba, jak ukończę stół to sie podzielę fotkami :)

dzieki koledzy za pomoc - poniżej rysunek wg którego mam to zamiar wykonać - dobrze jest ?
Obrazek
Rzemieślnik Artysta

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”