Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#1

Post napisał: max 15 » 06 sty 2017, 20:02

Przymierzam się do zbudowania plotera plazmowego.Szukam informacji czy moje założenia są trafne. A teraz moje pomysły. Pole pracy 2500x 1250. Rama wykonana z profila zamkniętego o przekroju 80x40x3. Ruszt odseparowany od ramy poduszkami gumowymi. Prowadnice z profila kwasoodpornego 30x30x2 ustawione krawędzią do góry. Rolki z poliamidu na łożyskach tocznych.Brama o szerokości 2700 wykonana z 3 profili KO o przekroju 30x30x2 będąca jednocześnie prowadnicą rolek. Waga bramy max 50 kg. Napęd za pomocą pasów zębatych 5M szerokości 25mm.Napęd bramy za pomocą 1 silnika krokowego SM86/115-6004A (8,7 Nm) za pomocą wału na obie strony. Oś X napędzana poprzez pas silnikiem FL86ST94-2804A (3Nm). Oś Z napęd śruba trapezowa o skoku 4mm silnikiem FL57STH76-2804A (1,9Nm). Sterownik USN3D6A. Oczekuję na sugestie i pomoc kolegów z forum bo nie chciał bym zainwestować w sprzęt nie mający prawa działać. Może ktoś doradzi jakie koła pasowe dobrać. Czy potrzebne będą jakieś przekładnie? Mile widziane wszelakie sugestie.



Tagi:

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1317
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#2

Post napisał: Alvar4 » 08 sty 2017, 12:12

Dawno temu zrobiłem bardzo podobną konstrukcję o polu roboczym 1250x2500. Była opisana tu na forum ale po którejś awarii forumowego serwera szlak całość trafił. Zbudowana była z pasów HTD 5M15, silników krokowych X i Y 1.9 Nm a Z około 1Nm, profil kwasoodporny na bramie 80x80 mm, profile na osi Y 50x50, przekładnie zwalniające na pasach HTD 1:3. Działać działało tylko profile 50x50 powinienem jeszcze podeprzeć w połowie ich długości bo potrafiło się zachwiać na szybkim nawrocie. Drugim problemem były wiszące pasy też na osi Y. Z racji ich długości przy szybkim nawrocie też wprowadzały zachwianie co było widać potem na cienkiej blasze przy ostrej zmianie kierunku. Stół potem sprzedałem gdzieś na Śląsk i teraz jestem bez plazmy.
Ale będę budował drugą na tych samych zasadach tylko mniejszą tak 1x2m lub ciut mniej. Uzbierałem sporo części do niej i w sumie czekam na wenę twórczą i trochę miejsca w warsztacie żeby się zabrać za jej budowę. Poniżej masz parę fotek mojej pierwszej. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

#3

Post napisał: max 15 » 08 sty 2017, 20:29

Czyli z tego co czytam to przewymiarowałem silniki. Pasy 5M25 nie będą sztywniejsze? Paski rozrządu w samochodach też nie mają lekkiego życia i wytrzymują po kilkadziesiąt tysięcy kilometrów .Przy zastosowaniu większych silników mogę zrezygnować z przekładni zwalniających?Prowadnice chcę postawić kantem do góry tak jak by jeździł po odwróconym kątowniku. Dlatego brama z 3 profili. Miałeś rolki podtrzymujące pod prowadnicą? Bo na zdjęciach widać jak by bramę dało się bez problemu podnieść do góry. Ja myślę nad rolkami i pod prowadnicą.Możesz napisać co to za prowadnice na Z? Planuje prowadnice i paski schować pod zarys stołu. Będą mniej narażone na zanieczyszczenie. Dziękuję za zdjęcia. Na pewno się przydadzą. Myślałem o przekazaniu o przekazaniu napędu na paski jak na filmie . Tylko ze zmianą napędu bramy na 1 silnik.


freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

#4

Post napisał: freerad » 10 sty 2017, 09:50

Powiem Ci że buduje właśnie plazmę o bardzo podobnych założeniach tylko pole mniejsze bo 2x1 m.
Na razie zrobiona jest rama, konstrukcja pod wannę i bazy pod prowadnice z kątownika.
Jak mam zamiar to zrobić
Brama ma mieć prowadnice z kątownika odwróconego. Ma jeździć na rolkach z V rowkiem. Do samo karetka z palnikiem. Oś Z na prowadnicy szufladowej. A najważniejsze brama jak w chińskim straganie Kamara, czyli na dłuższym boku czyli jak u Ciebie.
Napęd na pasie HTD5M 15mm, Z-ka na trapezie 12x3. Brama napędzana 1x4,2Nm z przełożeniem 3:1 50mm/obrót silnika, napęd na obie strony wałkiem. Karetka 3.1Nm przełożenie 2:1 50mm/obrót silnika. Na Z-ce 1.9Nm z trapezem i pływającym palnikiem wypinany na magnesach.
Rama nośna jest z profilu 120x40x5, nogi 80x80x4, konstrukcja pod wannę 30x30x3 i 50x50x4, brama profil 120x40x2.
Czy będzie działać? Będzie. Przyglądając się plazmie kolego (niema go na forum), plazmie alla jeden wielki burdel tzn. rama i ruszt to jedno profil 50x50x3, żebra rusztu spawane do tej ramy. Wszystko jeździ na postawionych na sztorc płaskownikach, w okablowaniu burdel, bez THC. Jak byś widział i miał, to na złom byś wywiózł, a działa zadziwiająco dobrze. Niema zakłóceń, linie równe, skos jak to przy plazmie.
Na twoim miejscu przemyślałbym tylko ta bramę z 3 profili i prowadnice z profilu na sztorc. Po co sobie życie komplikować jak są kątowniki.

Obrazek


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

#5

Post napisał: max 15 » 10 sty 2017, 20:20

Konstrukcja może się trochę zmienić. Liczę właśnie koszty złożenia sterownika i zaoszczędzone pieniążki zainwestuje w prowadnice i łożyska liniowe. Narazie zbieram wiedzę obliczam koszty.


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

#6

Post napisał: max 15 » 18 sty 2017, 19:39

Pierwszy zakupy do plotera plazmowego poczyniony. Hefty 80 już na placu.


odzi_2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 03 paź 2016, 10:19
Lokalizacja: zambrów

#7

Post napisał: odzi_2005 » 19 sty 2017, 09:16

max 15 pisze:Pierwszy zakupy do plotera plazmowego poczyniony. Hefty 80 już na placu.
Też się zastanawiałem nad tą plazmą jednak na koniec wybrałem Stamosa w którym brakuje mi kontroli ciśnienia powietrza, raz odpaliłem plazme zapominając że przewód w sprężarce jest odpięty.


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

#8

Post napisał: max 15 » 19 sty 2017, 21:19

W hefty chyba jest ta opcja. Mam pytanie odnośnie sterownika do silników krokowych. Do zasilenia płyty głównej mam zasilacz komputerowy. Do zasilania sterowników potrzebuje transformator np 32V 400W i czy wystarczy mi mostek prostowniczy czy muszę założyć moduł zasilający?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5226
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#9

Post napisał: adam Fx » 20 sty 2017, 06:45

stosowałem bez problemu trafo + mostek + kondensator
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

#10

Post napisał: max 15 » 20 sty 2017, 15:43

A jak dobrać kondensator żeby wszystko było dopasowane parametrami?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”