Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1317
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#31

Post napisał: Alvar4 » 19 gru 2018, 16:50

Masz filmik do inspiracji. Może Cie on zmotywuje do działania albo podsunie jakiś dobry pomysł na konstrukcje/napęd.



Obrazek

Tagi:


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#32

Post napisał: max 15 » 19 gru 2018, 20:54

Checi do budowy plotera mi nie brakuje. Jedynie czas jest u mnie pojęciem względnym. A dokładnie jego brak. Mam 2 małe priorytety w domu i garaż musi poczekać. Nie zostawie ich samych. Ale dziękuje za filmik. Widziałem już film z maszyną tej firmy, ale nie tak dokładny. Zastanawia mnie jedno. Na filmie widac duże przełożenie na pasie plus mała zębatka do listwy. Jak kupowałem silniki sprzedawca często polecany na forum napisał mi że moje silniki te 4Nm masymalny moment przy zasilanio 40V bedą miały przy 4 obr/s. Mam teraz zasilanie 70V to jak to bedzie wyglądać?Oś Y bedzie miała 1250mm i wychodzi mi 44mm na obrót. Czyli przy tych 4 obrotach wychodzi mi ok 10m/min. Oś x będzie miala 2500mm i planuje 50mm na obrót i tu wychodzi 12m/min. Dobrze bedzie czy coś pokręciłem? Proszę o wyjaśnienie zagadnienia najbardziej łopatologicznie jak się da.


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#33

Post napisał: max 15 » 20 gru 2018, 22:41

https://youtu.be/iEdAM30fDJo Nie ma to jak prostota konstrukcji.

Dodane 4 minuty 46 sekundy:
I łopatologiczne przedstawienie zagadnienia. Za to lubie podglądać u rosjan interesujące mnie zagadnienia. https://youtu.be/WeByng_PK3k

Dodane 14 minuty 31 sekundy:
Tu widać, że sprzecik pracował i nie jest tylko na pokaz. I utrzymuje wymiary. https://youtu.be/jIvQr9Oad9E


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#34

Post napisał: max 15 » 07 sty 2019, 23:04

I nadszedł czas na pierwsze przymiarki. Obrazek
Obrazek Obrazek
Pole pracy 2570mm x 1270mm. Oś Z 110mm. Nadszedł czas na podstawe i ruszt . Ruszt planuje odizolowany od ramy z plaskownika 50x4. I moje pytanie jaką odleglość między płaskownikami zrobić?

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1317
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#35

Post napisał: Alvar4 » 08 sty 2019, 00:33

Ze swojego doświadczenia powiem że płaskowniki są złym rozwiązaniem. Niby sporo osób je stosuje bo wyglądają ładnie i wydają się solidne. Ale przy paleniu blachy same są przez nie problemy. Jak Zrobisz stół z prostymi płaskownikami to prędzej czy później wycinając jakiś kwadrat czy prostokąt trafisz cięciem na płaskownik tnąc go po długości co go zniszczy i przy okazji ślizgający się po krawędzi łuk zrobi piękny ukos na krawędzi ciętego materiału. Niby można wygiąć płaskowniki w łuk ale to też nie jest idealne rozwiązanie. Sam płaskownik powinien być możliwie jak najcieńszy. Ja miałem 2 mm płaskowniki i Tobie tez bym takie polecił. Ruszt w kształcie piły lub grzebienia był by najlepszy.
Obrazek


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#36

Post napisał: max 15 » 08 sty 2019, 22:47

Ot i moje dzisiejsze wypociny.
Obrazek
Obrazek I teraz musze zrobić oś Z z mocowaniem palnika żeby odpowiednio ustawić prowadnice osi Y. I nie ustawie prowadnic zanim nie ustale jaki bedzie ruszt. Grzebienie musiał bym wypalic. Proszę o oriętacyjne wymiary. Grubość blachy, wysokość "zęba" i części pełnej. Czy lepiej zrobić zęby w kształcie trójkątów czy zaokrąglone? Jaki roztaw grzebieni polecacie? Planowałem co 8cm. Czekam na sugestie.


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#37

Post napisał: max 15 » 02 lut 2019, 17:32

Obrazek Obrazek Projekt żółwim tępem mknie do przodu. Laptop już z myplasm. Brakujące paski i koła zamówione. Zdjęcia z dzisiejszych prac.

Dodane 2 minuty 17 sekundy:
Obrazek Obrazek


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#38

Post napisał: snajperman-s1 » 03 lut 2019, 16:01

Powiem Ci że według mnie ruszt "prosty" to bardzo kiepski pomysł - oklei sie bardzo szybko syfem i koniec jego prostości a po drugie jeśli jest prostopadły do prowadnic to przy cięciu np. prostokątu można trafić że linia cięcia i linia rusztu sie pokryją a to od razu powoduje brak przelotu i kichawą krawędź... Już nie mówiąc o takiej sytuacji przy cięciu np #20mm..... Element przyspawa sie do rusztu....


Ja teraz zrobiłem taki:

Obrazek

Nie jest prostopadły do ramy lecz wygiety w lekki łuk takie coś :

[((((((]

Materiał stal #3mm, resztę wymiarów mogę Ci jutro podać


Autor tematu
max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 30
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#39

Post napisał: max 15 » 03 lut 2019, 17:29

Płaskowniki kupiłem to je założyłem. Bedzie na czym na początek palić. W planach jest ruszt wypalany. Ruszt nie jest ustawiony prostopadle do osi. Tak na oko będzie z 5 stopni odchyłu od prostopadłości.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 463
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Ploter plazmowy na prowadnicach z profili kwasoodpornych

#40

Post napisał: dudziak4 » 03 lut 2019, 19:35

max 15 pisze:
03 lut 2019, 17:29
Płaskowniki kupiłem to je założyłem. Bedzie na czym na początek palić. W planach jest ruszt wypalany. Ruszt nie jest ustawiony prostopadle do osi. Tak na oko będzie z 5 stopni odchyłu od prostopadłości.
5 stopni to bardzo mało weź wyciąg pierwszy płaskownik a kolejne zostaw po środku tylko boki daj na miejsce tego wyciągniętego i będzie ok (myślę że wiesz o co chodzi) ja mam płaskowniki i jest ok nie widzę potrzeby wypalania rusztu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”