Ploter frezujący - napęd na paskach .

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

miernik2
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 53
Rejestracja: 17 lis 2008, 19:57
Lokalizacja: Częstochowa

#51

Post napisał: miernik2 » 10 maja 2011, 21:28

Szkoda, że taka cisza w tym temacie...



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#52

Post napisał: gmaro » 13 maja 2011, 08:56

miernik2 pisze:Szkoda, że taka cisza w tym temacie...
Maszyna jest już pomalowana a teraz pozostało poskładać ją na gotowo - foty dziś bądź jutro .
W tej wersji niestety będą tylko pasy w osi Y - sprawuję się to przyzwoicie dobrze .
Kolejna maszyna którą spawamy będzie zdecydowanie większa a to dlatego , że zastosowanie pasa w tak małej maszynie nie ma sensu z punktu ekonomicznego.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1493
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

#53

Post napisał: upadły_mnich » 14 maja 2011, 00:43

gmaro pisze:a to dlatego , że zastosowanie pasa w tak małej maszynie nie ma sensu z punktu ekonomicznego.
oj dlaczego?. :???: Nie śledziłem całego tematu ale na to co chcę wiedzieć nie znajdę odpowiedzi. I już wiem to od dawna.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 224
Rejestracja: 17 gru 2009, 20:09
Lokalizacja: Zbąszyń

#54

Post napisał: MarcinxD » 21 maja 2011, 14:53

Można prosić o wstawienie zdjęć na forum? Bardzo jestem ciekawy jak teraz już wygląda ;]

gmaro pisze:W tej wersji niestety będą tylko pasy w osi Y - sprawuję się to przyzwoicie dobrze .

to rozumiem, że w osi X będą śruby? jaki skok i dla czego nie paski?

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#55

Post napisał: gmaro » 07 cze 2011, 09:18

MarcinxD pisze:Można prosić o wstawienie zdjęć na forum? Bardzo jestem ciekawy jak teraz już wygląda ;]
Maszyna obecnie wygląda tak:

Obrazek

Pozostało dokręcić podbudowę , oraz podłączyć przewody .

Maszyna po testach ląduje na Allegro ....
MarcinxD pisze:to rozumiem, że w osi X będą śruby? jaki skok i dla czego nie paski?
Tak jest tam śruba , skok 5 mm .

Kolejny ploter jaki powstaję już ma pole 1500x1000 mm i znalazł dość ciekawe zastosowanie...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#56

Post napisał: jacek-1210 » 07 cze 2011, 10:32

A Mistrz jak zwykle trzyma karty przy orderach - bo szczegółów rozwiązania napędu to na zdjęciach już nie ma... :wink:
W czym właściwie paski są lepsze od listew zębatych ?


habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 329
Rejestracja: 07 lut 2010, 13:07
Lokalizacja: Toruń

#57

Post napisał: habit_m_ » 07 cze 2011, 10:44

Może dokłądością wodzenia suportu. Ja z pasków jestem nad wyraz zadowolony.

maciek

ps. moja niunia juz niedługo premiera działania.

ps. można wiedzieć jaka cena wyjściowa jest za taką maszynę?


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#58

Post napisał: upanie » 19 paź 2017, 07:02

Dlatego powstanie coś w trybie przyspieszonym aby się przekonać czy da radę w aluminium itp...
Po kilku latach czekani zapytam: no i jak? :mrgreen:
czilałt...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7419
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#59

Post napisał: bartuss1 » 22 paź 2017, 20:38

jacek-1210 pisze:A Mistrz jak zwykle trzyma karty przy orderach - bo szczegółów rozwiązania napędu to na zdjęciach już nie ma
Widzisz tu jakiegoś mistrza?

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1317
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#60

Post napisał: Alvar4 » 24 paź 2017, 19:25

Bartuss, niniejszym wygrywasz złotą łopatę za odpowiedź (a właściwie zapytanie :razz: ) do postu sprzed 6 lat :mrgreen:

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”