Ploter frezujący - napęd na paskach .

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

Ploter frezujący - napęd na paskach .

#1

Post napisał: gmaro » 10 kwie 2011, 18:07

Witam,

Ostatnio głośno na forum o ploterach itd.. w których zamiast śruby kulowej zastosowany jest pas zębaty a ostania wypowiedź kolegi upadły_mnich

cytuje :

"no wszystko fajnie. Bartus frezuje na paskach małym frezikiem w drewnie, gdzies widziałem chyba jego ploter do rysowania flamastrem, Piotr robi lasery. Są plazmy na paskach. Wszystko ok. Nie twierdzę, że maszyna na paskach nie będzie śmigać bo to jest oczywiste porównujac np. do śrub trapezowych. Będzie. Ale krytyka pasków na forum dotyczyła frezarek do aluminium i cięższych prac.
Mógłby ktoś swoje doświadczenia wrzucić z frezowania aluminium? Tylko nie "ekstremalne" doswiadczenia a codzienne bo i jak pamiętam Gmaro Kressem w stali frezował - fajne ale właśnie wg mnie ekstremalne. "

Dlatego powstanie coś w trybie przyspieszonym aby się przekonać czy da radę w aluminium itp...

Pole pracy na start to 1000x600 mm
Korpus spawany z profili,wyżarzony,frezowany...
Wałki podparte ,pasy HTD a silniki hmm mam akurat 1,89 +sterownik może na początek starczą do testów ...
Wrzeciono raczej kress choć jest wolny pod ręką elciak 0,8 kW ...


No a na końcu upadły_mnich może wpaść bo i ma blisko do testów :mrgreen:

No to zaczynamy ...


Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 7419
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 10 kwie 2011, 18:15

do cięższych prac szersze paski i większy moduł :D
no zobaczymy co gmarkowi wyjdzie


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5414
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Ploter frezujący - napęd na paskach .

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 10 kwie 2011, 18:25

Tez mi chodzi po glowie, zeby zrobic wieksza maszyne - <>200x70cm na paskach.
Ale, no wlasnie - wartoby najpierw sprawdzic :)

Jakie szerokie masz zamiar dac pasy?

W moim drewniaczku pasek 9mm rozciaga sie zauwazalnie.
Tnac laminat 1.5mm w obie strony elementy roznia sie o
na oko 0.2mm.

Co ciekawe odnosze wrazenie, ze otwory wycinane w profilach
al. gr. 1mm frezem 2-3mm sa dokladniejsze ;-) tak jakby laminat
stawial wiekszy opor niz cienkie al...

Zaczalbym od zrobienia probnego napedu - jedna prowadnica, pasek,
silnik i czujnik zegarowy przymocowany do prowizorycznego wozka.
Moznaby sprawdzic rozciagniecie paska statyczne i dynamiczne.

Moze zrobie takie stanowisko ;)
Obstawiam, ze dobry pasek szer. 20mm moglby zadziwic malkontentow ;)

J.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#4

Post napisał: gmaro » 10 kwie 2011, 18:40

Pas będzie szerokości 20 mm i idę trochę inną drogą umieszczę pasek na całej długości zresztą zerknijcie temat stary już i znany ..
http://www.youtube.com/user/belleverman ... dJoVh6DRPA
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 18:43 przez gmaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5414
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 10 kwie 2011, 18:43

gmaro pisze:Pas będzie szerokości 20 mm i idę trochę inną drogą umieszczę pasek na całej długości w rowku.
No to ciekaw jestem efektow.
Przy paskach 20mm moze z tego wyjsc fajna, szybka maszyna...

Byloby fajnie gdybys zrobil probe - zablokowal naped i pociagnal silnikiem
pelnym momentem mierzac czujnikiem o ile silnik dal rade rozciagnac pas...

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#6

Post napisał: gmaro » 10 kwie 2011, 18:44

oprawcafotografii pisze:No to ciekaw jestem efektow.
Przy paskach 20mm moze z tego wyjsc fajna, szybka maszyna...
Zerknij
http://www.youtube.com/user/belleverman ... dJoVh6DRPA

Taką próbę widziałem u kolegi w Starachowicach efekt zadowalający....
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5414
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#7

Post napisał: oprawcafotografii » 10 kwie 2011, 18:48

Znam i podoba sie :)
Bedziesz robil listwe zebata, zeby zablokowac pasek?
To w sumie proscizna - wyrownac powierzchnie i odpowiednim frezem
wyfrezowac gniazda na zeby paska :)

Naped powinien byc bardzo sztywny.
Pytanie tylko co ze zuzywaniem paska w dluzszym czasie...

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#8

Post napisał: gmaro » 10 kwie 2011, 18:50

oprawcafotografii pisze:Pytanie tylko co ze zuzywaniem paska w dluzszym czasie...
Jaki to czas tego nie wiem , nie wiemy ale warto spróbować .
Z przygotowaniem korpusu nie będzie problemu z odpowiednim rowkiem...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]


upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1493
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

#9

Post napisał: upadły_mnich » 10 kwie 2011, 18:55

:grin:
Ok widzę, że wywołałem dyskusje ale..własnie po to jest forum i za szybki odzew jestem wdzieczny. Mało tego: nie powiedzialem, że zarys plotera na paskach mam narysowany ale własnie stanałem przed dylematem czy go kontynuować czy wreszcie (troszke bez sensu) zaprojektowac tak aby dało się łatwo na śruby przerobić. Ploter jest do mojej firmy gdzie juz kilka ploterów sporo lepszych jest ale ciężko sie do nich dostać ze zleceniami a i mam ambicje (za to czasu brak) aby udowodnić, że za 1/7 - 1/10 ceny się da. Wymiary mojego plotera wahają sie ale wynikaja z wymiarów części np prowadnic.
Ok juz nie przerywam a z przyjemnościa słucham
Załączniki
frezarka-Model.jpg
frezarka-Model.jpg (37.9 KiB) Przejrzano 4823 razy
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5414
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#10

Post napisał: oprawcafotografii » 10 kwie 2011, 18:57

upadły_mnich pisze:...czy ...zaprojektowac tak aby dało się łatwo na śruby przerobić....
To jest zawsze dobry pomysl. Ja pierwszy ploter bede wlasnie przerabial na sruby,
ale nie wykluczone ze trzeci, najwiekszy zrobie na pasach :)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”