Właśnie zobaczyłem włam na serwer, strona została wyłączona do odtworzenia.
Za kłopoty z wirusem sorry, ale i mi chciał się zainstalować.
Dla bezpieczeństwa wyłączyłem stronę, serwer jest w firmie zewnętrznej i nie mam nad nim pełnej kontroli.
[ Dodano: 2009-12-28, 00:24 ]
Muszą ci wystarczyć te informacje które podaje, więcej nie mogę.
Jak mam być szczery to powiem że ci kibicuję, ale musisz mnie trochę posłuchać jak to ma jako tako działać.
Powiedz przede wszystkim jaki ma być system sterowania ponieważ mechanika to nawet nie połowa problemów.
Jakie chcesz uzyskać prędkości obróbki?
Prędkość na końcu narzędzia będzie zależała od większej ilości czynników niż od prędkości osi xyz. Ruchy się nakładają i czasami potrzebny jest kilkakrotny zapas prędkości na poszczególnych osiach.
Prawdopodobnie Heidenhainem nie będziesz tego sterował jeśli jest to maszyna na krokówkach.
No chyba, że ma to być maszyna 3 osiowa z dodatkowymi osiami tylko indeksowanymi, to znacznie upraszcza sterowanie, ale to też ogranicza możliwości.
Rozumiem że budżet to budżet ale jakoś to chyba zaplanowałeś.
Obejrzyj sobie te maszyny:
http://www.belotti.com/eng/products/trim_eng.html#
Mają fajnie rozwiązaną głowicę z 4 narzędziami. Inne firmy też tak robią.
To typowa maszyna do obcinania bardzo popularna na świecie, tyle że te maszyny kosztują od 700 tys zł, a bardziej zaawansowane maszyny kosztują ponad milion, a przy tym są strasznie wolne, ale ich waga i tak jest znacznie większa, a to ich najlżejsza maszyna.
[ Dodano: 2009-12-28, 00:42 ]
Co do kwestii reklamy to nie przesadzaj, robi to tu każdy kto takie maszyny tworzy i chce je sprzedać. Poczytaj moje posty, podstawą jest merytoryczne komentowanie faktów, czy się to komuś podoba czy nie, czasami trzeba prostować niektóre teorie wygłaszane na tym forum, ponieważ ludzie czytają a potem powtarzają często nie wiedząc że są w błędzie.
Ja w przeciwieństwie do innych co "coś wiedzą" czasem jednak piszę i tyle ile mogę to pomagam. Nie oczekujcie ode mnie gotowych rozwiązań, a jedynie wskazówek i pokazania gdzie należy coś zmienić. Do konkretnych rozwiązań trzeba dojść samemu i to sprawia właściwą satysfakcję. Mogę sobie na to pozwolić ponieważ Kimla i inne firmy z forum nie są dla siebie konkurencją, produkty są kierowane do zupełnie innej grupy odbiorców i raczej sobie na wzajem w drogę nie wchodzimy.
Bartus jeszcze raz ci kibicuję i nie gniewaj się jak wskazuję co jest nie tak.
P.S. Jako dziecko mieszkałem jeszcze dalej na zachód i zapewniam cię że fundamenty w domach były

. Ale tak czy inaczej dobrze to ująłeś -w skrócie, "planowanie pod prowadnice to fundament każdej maszyny"