Pliki PLT - usprawnienie ruchów

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
bambo82
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 22 sie 2013, 20:20
Lokalizacja: T-ów

Pliki PLT - usprawnienie ruchów

#1

Post napisał: bambo82 » 16 lis 2013, 17:07

Witam

Gdy zrobiłem w Corelu plik PLT (choinka) i załadowałem do grawerki (chińczyk), laser zamiast wypalać po "kresce" to trochę zrobi w jednym miejscu a później przeskakuje w inne miejsce - po czym wraca do tego niedokończonego miejsca? Czym to jest spowodowane ? Źle zrobiony plik PLT? Da się jakoś te ruchy usprawnić żeby laser wypalał po kolei?

Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 4660
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#2

Post napisał: tuxcnc » 16 lis 2013, 17:36

Corela nie używam od wielu lat, ale trochę pamiętam o co chodzi.
Masz wiele obiektów w przypadkowej kolejności.
Możesz je po kolei zaznaczać i "przesuń na wierzch" (nie pamiętam jaka to kombinacja klawiszy), albo gdzieś w menu jest takie okno dokowane od kolejności obiektów.
Inaczej chyba nie da rady, bo to program dla artystów a nie dla inżynierów.

.


Autor tematu
bambo82
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 22 sie 2013, 20:20
Lokalizacja: T-ów

#3

Post napisał: bambo82 » 16 lis 2013, 18:11

Czyli mając np 10 obiektów i zaznaczając wg kolejności i prawym wybieramy kolejność w corelu i opcje do wyboru są albo na spód strony/ warstwy albo na wierzch; wybierając jedną z tych opcji i utworzeniu PLT będzie grało ?? Dobrze to rozumuje ?? Ewentualnie jakim innym programem można robić pliki PLT ?? Bo corel to mało dokładny jest a chciałbym robić plt - kształty do mm.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 4660
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: tuxcnc » 16 lis 2013, 18:20

Obiekty będą cięte według kolejności z góry na dół albo odwrotnie, tego nie pamiętam.
W każdym razie jak je poustawiasz i wyeksportujesz do plt, to maszyna przestanie skakać w tą i z powrotem.

Programy inżynierskie raczej używają formatu dxf, ale są programy do konwersji pomiędzy formatami i zawsze można wydrukować do pliku wskazując jako drukarkę ploter HPGL.
Najpierw znajdź program który Ci się spodoba, potem będziesz się martwił formatem plików.

.


Autor tematu
bambo82
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 22 sie 2013, 20:20
Lokalizacja: T-ów

#5

Post napisał: bambo82 » 16 lis 2013, 18:37

No właśnie i tu jest problem bo np. w CADzie nie jestem ekspertem - prosty rysunek dam rade zrobić a jeśli mam bardzo złożony rysunek to jest ciężko - po pierwsze dużo czasu zajmuje zrobienie a po drugie trzeba się napocić (w moim przypadku). A tak to w corelu wrzucam plik, trasuje i mam zrobione. Jest jakiś lepszy program ? Jakaś porada ??


laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 327
Rejestracja: 09 mar 2009, 15:41
Lokalizacja: SpodSamiuśkichGórek

#6

Post napisał: laserki » 16 lis 2013, 19:26

Jaki sterownik jest w tym "chińczyku"?


Autor tematu
bambo82
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 22 sie 2013, 20:20
Lokalizacja: T-ów

#7

Post napisał: bambo82 » 16 lis 2013, 19:58

moshi


laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 327
Rejestracja: 09 mar 2009, 15:41
Lokalizacja: SpodSamiuśkichGórek

#8

Post napisał: laserki » 16 lis 2013, 21:36

To masz pecha.
Moshi tak ma.
Musisz bardzo dobrze przygotować plik.
A przy okazji czemu nie tniesz bezpośrednio z Corelca?


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#9

Post napisał: bh91 » 16 lis 2013, 21:38

Corel jest niedokładny?! Ja robię rysunki z dokładnością co do 0.01mm (więcej już nie potrzeba a da się) - Krzywe łączysz sobie w całości (lub "zamykasz") a jedynie najbardziej zewnętrzny obrys dajesz na wierzch.

To nie Corel jest zły - musisz poznać jego możliwości. Proponuję książki na allegro. Albo ja mam jakąś nawet. A jak ogarniesz Corela to i z cadem Ci pójdzie łatwiej.


Autor tematu
bambo82
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 22 sie 2013, 20:20
Lokalizacja: T-ów

#10

Post napisał: bambo82 » 16 lis 2013, 22:14

przykładowo robię plt w corelu o wymiarze 216,6mmx140mm wrzucam go do grawerki i zamiast tego wymiaru co zrobiłem mam inny. Więc dlatego jest niedokładny. A nie tne bezpośrednio z corela przeinstalowaniu moshi nie chce mnie zesparować z corelem mimo że w moshi wyskakuje komunikat że zesparowano... Wiec może napisze mi ktoś jak prawidłowo przygotować PLT ?? Niby takie proste a jednak wydaje się że nie. Napisze jak ja robię : wrzucam jakąś grafikę czarną dużej rozdzielczości, trasuje obraz do odpowiadającej mi formy i exportuje do plt i ustawiam pisak 0.01 - tak robię. Oczywiście otwory lub jakieś inne zamknięte kształty do wycięcia są zamknięte. Cały obraz robię czarny a otwory białe. Później export...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”