Pliki PLT - usprawnienie ruchów

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 4452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#11

Post napisał: tuxcnc » 16 lis 2013, 22:27

bh91 pisze:Ja robię rysunki z dokładnością co do 0.01mm (więcej już nie potrzeba a da się)
Czy Ty się w ogóle zastanawiasz jaką głupotę pieprznąłeś ?
Da się dokładniej, tylko już Ci się nie chce ?

To jest zrzut z programu dla inżynierów a nie dla artystów :

Obrazek
Niczego nie liczyłem, niczego nie kombinowałem, nie malowałem strzałek ...
Po prostu narysowałem trójkąt i użyłem narzędzia "wymiarowanie".
Cała praca trwała poniżej minuty.

.



Tagi:


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#12

Post napisał: bh91 » 16 lis 2013, 22:41

Tux w corelu też mam wymiarowanie. Umiem rysować w cadach ale w corelu na moje potrzeby idzie mi to szybciej. Kwestia wprawy. W corelu nie potrzebuję większej dokładności - dla tego też zmniejszyłem ilość 0 po przecinku. Teraz mam akurat do 0,001 bo taka potrzeba była.

Poza tym napisałem że się da - tylko MI nie potrzeba - tux - wybaczam sobota 22.30 - % uderzają do głowy ;)

Bambo - a jakie są przekłamania wymiaru? Może to kwestia mechanicznego luzu? u mnie wszystko wychodzi idealnie. Czy graweruje z bmp, czy z plt czy z ai

Albo ustawienia jakieś pomieszane? Nie znam moshi...

Możesz spróbować wrzucić rysunek z Corela do cada i zobaczyć jak pójdzie.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#13

Post napisał: triera » 16 lis 2013, 22:57

Jakie to ma znaczenie:
rozdzielczość plików .plt to 0,025mm (1 jednostka).
Wszystkie współrzędne są przy eksporcie
zaokrąglane do wielokrotności tej liczby.

Wymiar otrzymany może się różnić w zakresie do +/-1 jednostka
+ przesunięcie pozycji np. -3 jednostki.

Przed momentem sprawdzałem (kwadrat 100x100mm):

PU-3 3998;
PD3996 3998;
PD3996 -1;
PD-3 -1;
PD-3 3998;

(pierwsza liczba w linijce: wartość X * 0,025mm,
druga odpowiednio Y)

Jeśli wymiary różnią się w większym stopniu,
to coś jest pomieszane albo w ustawieniach eksportu,
albo importu.

Rysunki w Corelu działają jak stos obiektów.

Wycinając obiekt lub zbiór obiektów
a następnie wklejając, przesuwamy je na górę stosu,
będą wycięte jako pierwsze.

Inna metoda to (menu):
- Rozmieszczenie
- Kolejność:
przesuń na wierzch (jeśli ma być pierwszy)
przesuń w górę ( jeśli ma być wycinany wcześniej)

Znajomość skrótów klawiaturowych znacznie przyspieszy pracę.

Warto poświęcić chwilę na eksperymenty.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 4452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#14

Post napisał: tuxcnc » 16 lis 2013, 23:28

bh91 pisze:Tux w corelu też mam wymiarowanie.
Przez kilka lat byłem zmuszany do robienia projektów w Corelu, bo taka była polityka firmy i wola właściciela.
Katorga straszna, do tego różne jajca wychodziły, łącznie z otworami przesuniętymi o kilka centymetrów względem obrysu, bo się coś "samo" zaznaczyło i pociągnęło myszą.
Tak więc daruj sobie, bo kitu że Corel nadaje się do projektowania nie kupię.

-------------------
triera pisze:rozdzielczość plików .plt to 0,025mm (1 jednostka).
Żeby było weselej, to Corel ma możliwość ustawienia inaczej.
Zresztą inne programy także.
1/40 mm to 1016 jednostek na cal i tak trzeba ustawiać.

.


laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 327
Rejestracja: 09 mar 2009, 15:41
Lokalizacja: SpodSamiuśkichGórek

#15

Post napisał: laserki » 16 lis 2013, 23:53

Szanowni
Corel jest na prawdę wspaniałym programem.
Do pieczątek i wizytówek.
Albo prostych grafik wycinanych na ploterze.
Choinka to prosta grafika o ile się ją RYSUJE w Corelcu w wektorach.
Jeśli jest efektem "trasowania" - cokolwiek to znaczy - to w efekcie uzyskujemy zbiór krzywych zupełnie luźno i chaotycznie rozmieszczonych na warstwach.
I to trzeba pozbierać do kupy.
Wtedy nawet Moshi wycina jak należy, czyli tak:
http://przeklej.org/file/U369Kc/Laser.avi


Autor tematu
bambo82
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6
Posty: 20
Rejestracja: 22 sie 2013, 20:20
Lokalizacja: T-ów

#16

Post napisał: bambo82 » 17 lis 2013, 00:09

O ile się ją rysuje.... a jak się jej nie rysuje tylko się ją trasuje w corelu ( opcja trasuj mapę bitową) z rozpikselowaniej grafiki to wtedy robi się jedna linia przy każdym powiększeniu - twierdzenie pozbieranie do kupy jest dość szeroko zakrojonym określeniem, kupa może byś rzadka może być zatwardzenie itp. więc takie wywody i tak nic nie wnoszą odnośnie tego posta. Napisałem wszystko krok po kroku a ty piszesz typu : pogoda będzie ładna a jak będzie padało to będzie brzydko... bez senu lepiej nic nie pisać jak takie pierdoły... nic to nie wnosi !!!


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#17

Post napisał: bh91 » 17 lis 2013, 00:40

No właśnie - ja do swoich potrzeb używam Corela - jakoś tak nabrałem wprawy. Na frezarke skomplikowane rysunki robię inaczej.
1/40 mm to 1016 jednostek na cal i tak trzeba ustawiać.
Ot właśnie - tu jest klucz do przekłamanych wymiarów.

Fakt faktem, że trasowania używam raz na 100 lat - efekty nie zawsze są dobre. Czasem poświęcam chwilę i obrysowywuję.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#18

Post napisał: triera » 17 lis 2013, 10:38

Corel to tylko narzędzie.
Kwestią jego znajomość.

Obrazek

Prace graficzne od lat robię w Corelu.
Tak samo z rysunkami koncepcyjnymi ploterów.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Posty: 4452
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#19

Post napisał: tuxcnc » 17 lis 2013, 10:56

triera pisze:
Możesz wyjaśnić co ten bohomaz ma wspólnego z rysunkiem technicznym ?

.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#20

Post napisał: triera » 17 lis 2013, 12:00

Może i nic - ale usprawnia prace koncepcyjne.
Tak jak papier + ołówek.
Czy cokolwiek innego aby mi było wygodnie.

Poprawne rysunki techniczne to są potrzebne potem,
np. w komunikacji z tokarzem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”