Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1553
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#11

Post napisał: Petroholic » 17 lut 2018, 00:27

A niby czemu w nowym HAASie można zapomnieć o podciśnieniu? Nakładkę na stół robi się chwila moment, a używane pompy też drogie nie są :) Mała inwestycja, a ile w życiu ułatwia :)

Jak aktualnie topię się w HDPA i gdyby nie podciśnienie to bym był w czarnej d... za przeproszeniem... A tak zmiana elementu to tylko PSSSSS, stary element won, nowy na stół na kołki fi8H7 (bazowanie z głowy), PSSS i zielony guzik :D
(jakieś fotki z plastikowej powodzi wkleję u siebie w temacie jutro bo dopiero dniówkę skończyłem i padam)




Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 814
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#12

Post napisał: Bbuli » 18 lut 2018, 18:28

Bez podciśnienia nie masz szans.Obrabiam 500x400x10 EN AW 2017-złapana łapami na krawędziach-nawet jak złapiesz pod kątem-
czyli końcówka łapy jest powiedzmy 10mm od krawędzi -po zdjęciu skórki i obróbce na głębokość 1.5mm -wypnie się na środku minimum
1mm. No i już w czasie obróbki dzwoni!!Zawsze banan.Na pewnym projekcie wymusiłem mocowanie na środku płyty.Reszta-tylko mocowanie poprzez przysysanie.Wszędzie je zastosujesz-sam wykonasz potrzebne klocki.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1553
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#13

Post napisał: Petroholic » 18 lut 2018, 19:44

A pompę kupisz choćby używaną za parę stówek :) Ja miałem farta i trafiłem na olxie pompę Rietschle VT6 za bezcen i tylko musiałem łopatki wymienić :D Teraz jak się dotarły łopatki ciągnie -0.85 bar na stole :D


szuler666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 289
Rejestracja: 04 gru 2010, 17:20
Lokalizacja: szczecin/essen

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#14

Post napisał: szuler666 » 18 lut 2018, 20:22

He he czyli co jak nie ma stołu podciśniowego to nie da rady zrobić ? Tak jak jeden kolega już wspomniał bezpośrednio do stołu mocować , po drugie lepiej użyć zacisków bocznych a nie łapek , po trzecie musza być na 4 bokach a nie na 2 co wiąże się z tym ze stół jest trochę za mały i wygodniej robić to na trochę większej maszynie , poza tym mowa jest o jakims okienku wiec można je zrobić jako pierwsze i dołozyc mocowanie przez nie . A i uwaga odnośnie przedstawionego mocowania na zdjęciu , przykręcamy detal a nie wypory !!!
szuler

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6194
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#15

Post napisał: WZÓR » 18 lut 2018, 20:31

szuler666 pisze:
18 lut 2018, 20:22
.... , poza tym mowa jest o jakims okienku wiec można je zrobić jako pierwsze i dołozyc mocowanie przez nie . ....
Ja w tle tego okienka wywierciłbym otwór na śrubę imbus i wykorzystując kamień teowy skręcił płytę do stołu.
Po obróbce wyciąłbym okienko i problem z głowy.

Mariusz.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1553
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#16

Post napisał: Petroholic » 18 lut 2018, 21:08

szuler666 pisze:He he czyli co jak nie ma stołu podciśniowego to nie da rady zrobić ?
Nie to że się nie da ale jest o wiele prościej i szybciej. A jak powszechnie obecnie wiadomo rbh spędzona nad detalem to koszt dle klienta. Jeśli dla przykładu bierzemy 100pln/h (tak tylko przykładowo żeby było łatwo policzyć). Ty zmieniasz element na stole powiedzmy 2 minuty, a ja 15 sekund :) I mamy do zrobienia 400 sztuk to moje zmiany kosztują klienta 166pln, a Twoje 1333 pln :) Wiem, że pewnie sporo przesadziłem z rozstrzałem czasów ale zasada się zgadza...

Dla przykładu:

Robię teraz elementy z PA1000. Średnio puszczam 2-3 operacje na element i zmiana przez wszystkie elementy. Po czym kolejne operacje znowu na wszystkich elementach. Zostało mi już tylko fazowanie więc ostatnia operacja, a każdy element był już 3 razy na stole... Zmiana elementu w tym przypadku trwa 10-15 sekund. A narzędzia na każdą operację zmieniam ręcznie bo jest 2x szybciej niż z ATC :) Oczywiście mowa o ATC "stojakowym" gdyby był parasol to czas wymiany jest o wiele szybszy :)

Aczkolwiek jest też minus takiej sytuacji - stoisz przy maszynie jak chińczyk i nie ma czasu nawet pójść się odlać :) I średnio co 2 minuty coś robisz także nie ma obijania :D


szuler666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 289
Rejestracja: 04 gru 2010, 17:20
Lokalizacja: szczecin/essen

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#17

Post napisał: szuler666 » 18 lut 2018, 21:15

Petroholic pisze:Nie to że się nie da ale jest o wiele prościej i szybciej
To wiem ale w 99% robi się tym czym się dysponuje :) a i nie robie masówki tak że w pracy bez pospiechu :)
szuler

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1553
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#18

Post napisał: Petroholic » 18 lut 2018, 21:19

Zgadza się ale prowadząc taką działalność lub hobby człowiek musi zbroić się cały czas :) Choć i tak zawsze jest coś czego brakuje :)


Ceimada
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 18 lut 2018, 20:33

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#19

Post napisał: Ceimada » 18 lut 2018, 21:40

Witam,
Sprawdź najpierw czy blacha nie była krzywa.
Ostatnio mieliśmy zlecenie na detal 1000x1300 gr.20mm z PA6 z dokładnością płaskości/równoległości do 0.1mm na metrze i frezowaliśmy to z gr.25.
Okazało się że krzywizna materiału który przyjechał sięgała 2mm.

A co do podciśnienia to nie zawsze jest dobre rozwiązanie na start, ponieważ tą właśnie płytę przyssaliśmy i wyprostowało ją do odchyłki 0.2/0.3mm.
Jak byśmy frezowali na podciśnieniu to po odessaniu płyta wróciła by do krzywizny i cała robota do kosza

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1553
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Planowanie płyt aluminium - kilka pytań.

#20

Post napisał: Petroholic » 18 lut 2018, 21:45

Ceimada pisze:płytę przyssaliśmy i wyprostowało ją
Nikt nie twierdził, że podciśnienie nadaje się do prostowania/płaszczyznowania blach... Płaszczyznowanie robi się na podkładkach jedną stronę, a dopiero po tej operacji tą stroną na podciśnienie :)

Tak na przykład robiłem stół dla kolegi z płyty która miała 1.5mm banana :) A wyszła w 5 setkach jeśli mój zegar nie kłamie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”