PikoCNC 5.0.0

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 578
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

PikoCNC 5.0.0

#1

Post napisał: cosimo » 05 cze 2020, 09:18

Kolejny raz "raz kozie śmierć" - Piko 5.0.0 jest już na stronie.

Obrazek

Obrazek




bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#2

Post napisał: bartekn86 » 05 cze 2020, 15:21

Super, dzięki, Ja się zabieram do osi obrotowej coby zrobić
czy jest możliwość wyrzucenia częstotliwości mistu przy pracy impulsowej na panel zeby szło w locie zmieniać?
Czy jest możliwość wydłużenia timerów plc?
Czy jest możliwość do tego magazynku który teraz jest zrobić jeszcze licznik czasu pracy narzędzia ?
Plytka M ile ma w sumie analogów wejsciowych ?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#3

Post napisał: RobWan » 05 cze 2020, 21:02

cosimo pisze:5.0.0

500+ :?: :D

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#4

Post napisał: bartekn86 » 06 cze 2020, 08:32

Chyba jest jakiś problem w camie,
Po paru krotnym nacisnięciu przycisku buduj tj, buduj - jakaś zmiana - buduj - jakaś zmiana - buduj mam komunikat jak na screenie
HELP
Sprawdzałem w to wątek używa w tym momencie 1.7gb pamięci, Ile można zaadresować w 32 bitach ?

Dziękuję
Załączniki
21.cam
(1.4 KiB) Pobrany 16 razy
Bez tytułu.png


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4211
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: PikoCNC 5.0.0

#5

Post napisał: 251mz » 06 cze 2020, 11:06

4gb :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 578
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: PikoCNC 5.0.0

#6

Post napisał: cosimo » 10 cze 2020, 08:31

Chyba jest jakiś problem w camie,
Po paru krotnym nacisnięciu przycisku buduj tj, buduj - jakaś zmiana - buduj - jakaś zmiana - buduj mam komunikat jak na screenie
HELP
Sprawdziłem tego stl-a. Niestety ten plik jest zbyt wielki (3.000.000 trójkątów) jak na technikę przyjętą w cam.
Za to szybko i ładnie działa z modułem stl który był wcześniej w piko (ten osobny moduł). Być może trzeba pomyśleć nad dodaniem możliwości wyboru techniki generowania ścieżki (każda ma swoje wady i zalety).


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#7

Post napisał: bartekn86 » 10 cze 2020, 10:15

Dzięki za poświęcony czas. Może warto program skompilować na 64 bity, natywnie na współczesne systemy. Zgubiło by się ograniczenie wielkości zaadresowanej pamięci ?


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#8

Post napisał: bartekn86 » 10 cze 2020, 17:44

cosimo ja tak teraz myślę, mógł byś rozjaśnić trochę "plik jest zbyt wielki" ? bo jeżeli chodzi o liczenie, to niech to liczy i dobę (wychodzi wspomaganie gpu o którym gadaliśmy) jeżeli 16gb ramu to mało to dobicie do 32 (64) to też to nie jest specjalnie dużo kasy. Będę chciał jeszcze coś większego robić to hamulec będzie tylko po mojej stronie (sprzętu)
Jak byś coś mógł dodać o tym generowaniu ścieżki ? w sumie po co wracać do czegoś co było i uznałeś że to w sumie niema sensu ?


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#9

Post napisał: bartekn86 » 14 cze 2020, 19:28

symulacji też chyba brakuje czegoś,
Grafa to intel 4600 w razie potrzeby chętnie sprawdzę to samo na rx580
stl na google drive jak poprzednio
przesunięcie suwaka FX w którąkolwiek stronę niestety nie pomaga
Załączniki
Bez tytułu.png
les.cam
(1.42 KiB) Pobrany 6 razy


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 100
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#10

Post napisał: lukaszbioly3 » 14 cze 2020, 21:28

To teraz co następne w kolejce ?

Może synchronizacja wrzeciona do gwintowania ?
Czy tylko mi to potrzebne czy jest ktoś jeszcze ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”