PikoCNC 5.0.0

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#11

Post napisał: bartekn86 » 14 cze 2020, 21:51


mój filmik - nie trzeba nic synchronizować zeby gwintować, za to przydała by się ta opcja " po zewnątrz" i frezowanie trochoidalne ale to ponoć już kiedyś tam było poruszane




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#12

Post napisał: RobWan » 14 cze 2020, 21:55

bartekn86 pisze:nie trzeba nic synchronizować zeby gwintować,

Może chce gwintować gwintownikiem?

Robert


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#13

Post napisał: bartekn86 » 14 cze 2020, 22:02

Że niby jak ? rodzi się dużo pytań kurde

lukaszbioly3 z ciekawości, jakie masz wrzeciono że mocowo dasz radę takie coś zrobić ? bo Ci powiem u mnie na 3kw w wektorze sterowanym to ja tego nie widzę jakoś ;p
kiedyś zadałem pytanie o maksymalną szybkość wejść cyfrowych żeby enkoder obrobić, niestety bez odpowiedzi to zostało
Ostatnio zmieniony 14 cze 2020, 22:09 przez bartekn86, łącznie zmieniany 1 raz.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#14

Post napisał: RobWan » 14 cze 2020, 22:09



bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#15

Post napisał: bartekn86 » 14 cze 2020, 22:11

Ta, tylko że te wrzeciona mają charakterystykę taką że przy małych obrotach to jeszcze siłę ma to raz, dwa że to może miec 10kilowatów, a my mamy ile ? 2, 3 ? następne jest to że te wszystkie wrzeciona mają enkodery i jest feedback na sterownik, a gdzie do piko podłączyć enkoder ? :-) i ew gdzie/czy lukaszbioly3 ma enkoder zamocowany (ciekawi mnie sposób montażu i jego wyosiowanie coby w nim lożyska nie padły zaraz) a nie chce mi się wierzyć żę chłopak ma wrzeciono za 10k pln i sterowanie za 700 to by było fest ciekawe ;p

Zobacz se 3:17 jaki gość ma gwintownik, to nie wierzę że ta maszynka ma mniej jak 30kw na wrzecionie
edit: dużo się nie dupłem, ta dt1 ma 10kw :-) duża 22kw i przekładnie jeszcze ;-)

Też o tym myslałem długo czy by takiej funkcji nie szło zrobic ale to trzeba być bogatym żeby taką funkcję wykorzystać,
Wątpię czy ktoś kto buduje swoją maszynkę za 20k pln fizycznie sprosta zeby szlo takie coś użyc


lukaszbioly3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 100
Rejestracja: 10 gru 2013, 21:26
Lokalizacja: Łętownia
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#16

Post napisał: lukaszbioly3 » 16 cze 2020, 13:32

Nie miałem czasu pisać ale po kolei .

Tak mam maszynę przemysłowa i siedzi w niej Piko za trochę więcej jak 700 i nie wiele ustępuje kontrolerowi np z CS labu.

Dlaczego Piko bo się przyzwyczaiłem i mach mi jakoś nie leży .

Wrzeciono w haasie w oryginale jest to silnik asynchroniczny że sprzężeniem .
Enkoder jest na pasku od góry wrzeciona .
Już to wykorzystuje żeby zbazować narzędzia do wymiany.

O sztywne gwintowanie się nie martwię .
Nie wszystkie haasy czy mikrony bo to to samo jeśli chodzi o modele vf 0 1 2 itd ,mają przekładnię na wrzecionie . Moja akurat nie ma ale w oryginale można było gwintować z oprawka kompensacyjną do M12 w stali 16 w alu . Podejrzewam że jeszcze by można było coś większego gdyby robić trochę większe otwory.

Już kiedyś z cosimo rozmawialiśmy żeby zrobić tak że Piko po G kodzie poznaje kiedy ma gwintować i wtedy synchronizować wrzeciono a kiedy ma zwykle frezowanie i wtedy nie potrzebna jest kontrola .
Sprawa odeszla w niepamięć bo byly inne sprawy z Piko.

Nie każdemu jest to potrzebne no bo w ploterach to też nie widzę sensu to stosować .

Ale czemu nie zrobić tego jako osobnego modułu i opcji do Piko kto chce ten kupi kto nie to nie.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 205
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#17

Post napisał: bartekn86 » 16 cze 2020, 18:57

Takie osobne moduły były by super - potrzebuje 3 analogów kupuję, potrzebujesz enkodera kupujesz, tylko żeby potem soft to obrobił i było super
Mi by zależało na słupkach obciążenia wrzeciona, a że mam płytkę F to jest tam tyle analogów wejściowych że obrobi, w przypadku M to tak jak gadasz moduły i po problemie


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4211
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: PikoCNC 5.0.0

#18

Post napisał: 251mz » 17 cze 2020, 11:02

A ja mam pytanie z innej beczki , w newsach jest napisane ,że piko obsługuje nóż tangensowy.
Czy mogę prosić o wskazanie jak to uruchomić?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1553
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: PikoCNC 5.0.0

#19

Post napisał: RobWan » 17 cze 2020, 11:47

Trzeba pisać do cosimo. To jest osobny interfejs.
I to jest aktywny nóż, nie wleczony.

Robert


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4211
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: PikoCNC 5.0.0

#20

Post napisał: 251mz » 19 cze 2020, 17:50

No spoko , pisałem do piko , ale może gdzieś mu umknęło...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”