Papier ścierny nierysujący metalu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Papier ścierny nierysujący metalu
Potrzebuję z pewnych względów czegoś do delikatnego szorowania przedmiotu z jakiegoś stopu, aby go nie porysować. Nie jestem pewny czy to stop aluminium czy niemagnetyczna stal. Dodatkowo przedmiot jest delikatny więc przydało by się coś chropowatego/ostrego aby nie używać dużej siły.
Zwykły papier ścierny odpada z wiadomych względów. Czym mógłbym go zastąpić w takim przypadku?
Zwykły papier ścierny odpada z wiadomych względów. Czym mógłbym go zastąpić w takim przypadku?
-
Re: Papier ścierny nierysujący metalu
Nie wiem czy to ruszy. Może trochę uściślę, papier ścierny na pewno będzie zdzierał metal. Natomiast ja nie tyle chcę zachować powierzchnię lustra, ale po prostu nie zebrać więcej niż setkę/dwie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Kamień diamentowy o gradacji powyżej 1000 może pomóc, chociaż włóknina może być lepsza. Czy powierzchnia jest płaska czy nie?
Ewentualnie papier ścierny ale z korundem, o drobnej gradacji.
Ewentualnie papier ścierny ale z korundem, o drobnej gradacji.
-
Powierzchnia jest płaska, choć ciężko złapać tą małą płaszczyznę. Dlatego stawiałem na robótkę ręczną zamiast narzędziowej.
Znalazłem papier ścierny o bardzo małej gradacji i zrobiłem próbę na czymś podobnym. Ale trzyma się mocno, więc obawiam się że byle czym tutaj nic nie zdziałam niestety.
Znalazłem papier ścierny o bardzo małej gradacji i zrobiłem próbę na czymś podobnym. Ale trzyma się mocno, więc obawiam się że byle czym tutaj nic nie zdziałam niestety.