Palnik do hartowania

Spawalnictwo i obróbka cieplna

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Re: Palnik do hartowania

Post napisał: upadły_mnich » 28 lut 2025, 23:28

Tak szczerze. W czasie tego postu i tematu bez problemu zbudowałbym piec do 1380 st C bo taki robiłem równo rok temu nie mając kompletnego doświadczenia. I wyszedł piec ok 500x500 x400mm wewnątrz. 9KW, 3 fazy. I pali i grzeje i działa 1380 st C uzyskuje w 3 godziny. Klient zadowolony. Tu na forum prace doktorskie. Pavyan na stronę się rozpisał, koksowniki, suszarki.

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2025, 23:45

upadły_mnich pisze:
28 lut 2025, 23:28
bez problemu zbudowałbym piec do 1380 st C bo taki robiłem równo rok temu nie mając kompletnego doświadczenia. I wyszedł piec ok 500x500 x400mm wewnątrz. 9KW, 3 fazy. I pali i grzeje i działa 1380 st C uzyskuje w 3 godziny. Klient zadowolony. Tu na forum prace doktorskie.
Nie ma gorszej cholery niż ignorant, któremu fuksem coś się udało...

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 01 mar 2025, 08:29

A Ty jak ten doktor Cwach wszystko wie tylko nic nie umie. Skrócenie spirali to ruch partacza. Czytałeś (bo dużo czytasz) o obciążeniu powierzchni i bilansie cieplnym? Wiele razy teoria była właściwa, że jak ciepło nie ucieka to w efekcie w środku wszystko się stopi więc zamiast podnosić przewoltowanie spirali trzeba było kocyk na piecyk położyć.
Ale praktyka omija cię szerokim łukiem, pozostają zakupy na Aliexpresie.
upadły_mnich pisze:bez problemu zbudowałbym
dokładnie, dwie kształtki do pieca akumulacyjnego kilka cegieł wokoło dla stabilności, 8cm grubości białe płyty ze sklepu z kominkami na zewnątrz i w dwa dni piecyk sprawnie grzeje. Choć brzydki jak nieszczęście.

Tusek, partacz jesteś.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 mar 2025, 12:47

qqaz pisze:
01 mar 2025, 08:29
A Ty jak ten doktor Cwach wszystko wie tylko nic nie umie. Skrócenie spirali to ruch partacza. Czytałeś (bo dużo czytasz) o obciążeniu powierzchni i bilansie cieplnym? Wiele razy teoria była właściwa, że jak ciepło nie ucieka to w efekcie w środku wszystko się stopi więc zamiast podnosić przewoltowanie spirali trzeba było kocyk na piecyk położyć.
Ale praktyka omija cię szerokim łukiem, pozostają zakupy na Aliexpresie.
upadły_mnich pisze:bez problemu zbudowałbym
dokładnie, dwie kształtki do pieca akumulacyjnego kilka cegieł wokoło dla stabilności, 8cm grubości białe płyty ze sklepu z kominkami na zewnątrz i w dwa dni piecyk sprawnie grzeje. Choć brzydki jak nieszczęście.

Tusek, partacz jesteś.
Pisałem, że to było dawno, ponad trzydzieści lat temu, nie tylko o Aliexpress, ale nawet o Internecie w domu nikomu się nie śniło. Wiedzę czerpało się z biblioteki, a robiło się z tego, co się zdobyło fuksem.
I w niczym nie zmienia to faktu, że szamot topił się od temperatury, a nie długości spirali.
Tak więc pieprzysz od rzeczy, bo się po prostu chcesz przypieprzyć.

Staszek_Staszek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Staszek_Staszek » 01 mar 2025, 14:44

Ponad 50 lat temu miałem problemy z przytapiającym się do spiral szamotem i co za tym szło przepalaniem spiral kanthalowych.
W ubiegłym roku kupiłem cegły mullitowe. 
Kupiłem tańsze cegłyJM23 które mają wytrzymałość do 1300 °C, JM28 pozwala na temp. 1540 °C ale jest ok. 10 złotych droższy na sztukę.
Piecyczek został zaprojektowany pod spirale kanthalowe, więc i tak nie zamierzam przekraczać 1300 °C.
Niezależnie od rodzaju cegły problem topienia się ceramiki na styku ze spiralą może wystąpić chociażby z powodu pryskania topnika albo innych substancji.
Mam tlenek magnezu w proszku, robię pastę z wodą i wykładam wewnątrz komorę cienką warstwą.
Wyłożenie MgO wytrzymuje temp. 2800 °C o (ile dobrze pamiętam) i może być łatwo wymienione na nowe.
Sterowanie mam ale na razie używam tylko termopary.
Spirala leży swobodnie na dnie komory przy ściankach i mogę ją wymienić w kilka minut.
Nie wiem jaki mam gatunek kanthalu bo on jest ze starych zapasów i starczy mi na długo.
Nie mam teraz problemów z jej trwałością ale nie grzałem jeszcze czegoś co może pryskać.
Na pewno jak pryśnie np. boraks to spirala się w tym miejscu szybko przepali.

Gdybym chciał nagrzewać jakiegoś gusia bardzo wrażliwego na odwęglenie to może bym go wcześniej pomiedziował.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 mar 2025, 17:17

Po pierwsze, mówimy o zjawisku, które może, ale wcale nie musi wystąpić.
Po drugie, lepiej o tym wiedzieć niż nie wiedzieć, nawet jeśli mamy się z tym nie spotkać.

Sprawa jest dość prosta - mamy sporą wiedzę o zjawiskach występujących w temperaturze pokojowej i przy normalnym ciśnieniu. Trochę mniejszą gdy temperatura lub ciśnienie niewiele się różni od wspomnianych powyżej.
Ale są światy dla nas obce i niezrozumiałe, choć występują tam te same zjawiska fizyczne.
Dla przykładu, nikogo nie dziwi, że w gorącej herbacie (90 °C) rozpuszcza się cukier, który ma dużo wyższą temperaturę topnienia (190 °C).
Nie dziwi nas, bo obserwowaliśmy to wiele razy.
Ale kiedy stal (temp. topnienia ~1500 °C) rozpuszcza się w płynnym aluminium (~800 °C), to jesteśmy tym zaskoczeni, bo takich rzeczy nie obserwuje się na co dzień.
Podobnie jest z lodem, który topi się po posypaniu solą i to nas nie dziwi, ale zaskoczeniem jest że po posypaniu tą samą solą zacznie topić się szamot...

Sprawa z topiącymi się kształtkami szamotowymi ma oczywiście wytłumaczenie w ich jakości.
Producenci mają naturalną tendencję do obniżania ceny kosztem jakości, a cena materiałów czystych i zanieczyszczonych może się znacznie różnić.
Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że kształtka przeznaczona do pracy w 1000 °C może nie wytrzymać 1300 °C, choć formalnie jest szamotowa, a szamot wytrzymuje więcej...

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 01 mar 2025, 19:12

Ja wiem Tuxcnc, że znasz się na wszystkim. Wiem też, że wszyscy przy Tobie są malutcy. Bez Ciebie ludzie na Księżycu by nie wylądowali a o misji na Marsa to nawet sobie bez Ciebie nie wyobrażam. Ja to wszystko wiem. Pozwól nam (idiotom, debilom itp) czasami się wypowiedzieć. I rób sobie z cegły szamotowej piece. I hartuj sobie kształtki w 1000 ° C. To, że trzon kuchenny widziałeś to w ogóle nic nie znaczy bo ja widziałem wczoraj nakrętkę M8.
Pamiętaj jedno: w wielu tematach ludzie nie chcą odpowiadać Tobie bo ich zwyzywasz. Nawet jak nie masz racji nie odpowiadają. Ty to lubisz, Twoje Ego rośnie ale nie oznacza to Twojej racji.
Jakiej odpowiedzi się spodziewam?
W Twoim stylu
Ostatnio zmieniony 01 mar 2025, 19:30 przez upadły_mnich, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 mar 2025, 19:24

upadły_mnich pisze:
01 mar 2025, 19:12
Ja wiem Tuxcnc, że znasz się na wszystkim. Wiem też, że wszyscy przy Tobie są malutcy. Bez Ciebie ludzie na Księżycu by nie wylądowali a o misji na Marsa to nawet sobie bez Ciebie nie wyobrażam. Ja to wszystko wiem. Pozwól nam (idiotom, debilom itp) czasami się wypowiedzieć. I rób sobie z cegły szamotowej piece. I hartuj sobie kształtki w 1000 ° C.
Pamiętaj jedno: w wielu tematach ludzie nie chcą odpowiadać Tobie bo ich zwyzywasz. Nawet jak nie masz racji nie odpowiadają. Ty to lubisz, Twoje Ego rośnie ale nie oznacza to Twojej racji.
Jakiej odpowiedzi się spodziewam?
W Twoim stylu
Twoje opinie mam tam, gdzie ich miejsce.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 01 mar 2025, 19:34

No nie. Pomyliłem się. Jestem idiotą i debilem (to wiedziałem wcześniej). Szacunek. Takiej łagodnej odpowiedzi nie przewidziałem.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 01 mar 2025, 20:11

upadły_mnich pisze:Bez Ciebie ludzie na Księżycu by nie wylądowali...

:mrgreen:
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”