OUS-1 dla laików

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Moderator: MODERATORZY

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 889
Rejestracja: 02 maja 2007, 19:55
Lokalizacja: inąd

#461

Post napisał: skrzat » 30 kwie 2013, 10:23

Skoro już został poruszony temat młotków - do czego używa się młotków miedzianych?
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... +miedziany


Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

Tags:


Dagome
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 197
Rejestracja: 10 lis 2011, 16:03
Lokalizacja: Jeżograd

#462

Post napisał: Dagome » 30 kwie 2013, 10:58

Na praktykach to takim młotkiem wbijałem takie małe wkładki/gniazda na stemple w matrycy wykrojnika :twisted: .
Ogólnie korzysta się z takiego młotka jak musisz coś młotkować i nie uszkodzić.
Używany młotek jest potem trochę rozklepany na bijniku :wink: .
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.


gaski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 315
Rejestracja: 30 paź 2007, 16:25
Lokalizacja: łódzkie

#463

Post napisał: gaski » 30 kwie 2013, 11:01

w atmosferze gazów wybuchowych, nie iskrzy

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 49
Posty: 788
Rejestracja: 17 gru 2011, 18:13
Lokalizacja: MALBORK

#464

Post napisał: panzmiasta » 30 kwie 2013, 23:30

miedziany młotek służy mi wyłącznie do centrowania wałów motocyklowych ... Dla kolegi Rena żółta kartka ... mówiąc Twoim slangiem - " cnotka trafiła do burdla gdzie się nad nią znęca sado-macho " . Szkoda że napisaliśmy tylko 10 tysięcy postów jak robić to i tamto. ;[
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1109
Rejestracja: 18 sie 2010, 09:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

#465

Post napisał: Alvar4 » 01 maja 2013, 08:50

Jak tłukłeś młotkiem po materiale zamontowanym w uchwycie to niestety ale łożyska raczej będą do wymiany bo pewnie wygniotły się miejscami i jak skasujesz luz to będą obracać się z wyczuwalnymi skokami. Bardzo przyspieszy to ich zużycie.
FabLab Łódź wita i pozdrawia :)
Obrazek


rena
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 10
Posty: 66
Rejestracja: 13 cze 2004, 13:37
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontakt:

#466

Post napisał: rena » 01 maja 2013, 09:38

Trzeba przyznać, że to niezniszczalna maszynka aby coś zepsuć trzeba walić siekierą bo młotkiem chyba nie zniszczyłem na dodatek nim dokończyłem dzieła. Kluczyk od wymiany tarcz się rozginał kleszcze do pierścieni segera nie dały rady więc pozostał z dostępnych narzędzi młotek i punktak i udało się wykasować luz. Zastanawia mnie fakt czy potrzeba aż tak dużej siły do dokręcenia pierścienia kasującego luz z kątrą już oczywiście nie było problemu. Ale obiecuję ze przygotuję sobie zestaw jaki doradzał Andrzej 40 i następnym razem skorzystam z jego rady za co jestem mu bardzo wdzięczny.


Asad6
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 07 lip 2013, 19:04
Lokalizacja: Częstochowa/Wrocław

#467

Post napisał: Asad6 » 14 lis 2013, 16:45

Stałem się szczęśliwym posiadaczem obrabiarki ous-1 jednak mam do was parę pytań:
1. Jak odkręcić śruby którymi przykręca się support do łoża :razz:, może to głupie pytanie ale mimo wd-40 nie chce puścić?
2. Imak ma jedną urwaną śrubkę której kawałek został w środku otworu mocującego nóż, mogę używać pozostałych ale wolałbym żeby to ładnie wyglądało, jak to usunąć? Rozwiercić małym wiertłem?
3. Po zakupie tokarki zauważyłem, że w imaku jest nóż o wymiarach 12x12 :shock: czy to normalne, że w imaku który powinien być na noże 8x8 mieści się taki nóż?
4. Konik nie posiadał kła ani futerka, moje pytanie brzmi czy na pewno jest tam legendarny stożek morsa 2? Jak dokładnie wygląda? U mnie w koniku jest tylko taka grubościenna "rurka" która wysuwa/wsuwa się jak kręcę korbą.
5. Konik i podtrzymka wchodzą bardzo ciasno w rowek teowy, a pewnym momencie nie mogę już ich wsunąć bardziej, jak to naprawić? Przejechać drobnych papierem ściernym ścianki rowka teowego?


tomcat65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 63
Posty: 986
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn

#468

Post napisał: tomcat65 » 14 lis 2013, 17:22

Oj, oj, jeszcze trochę nauk musisz pobrać :)
Ad5. Ciesz się, że jest ciasno spasowane. Żaden papier, najwyżej dobrze wyczyść z brudu. Musi wejść na dobry wcisk żeby nie latało na boki.
Ad1. ponownie WD40 lub do ropy wszystko. Poczekaj dzień, dwa. Zapewne zapiekło się jak nie było używane długi czas.
Ad3. 12x12 wejdzie, ale będzie powyżej osi. chyba, że ktoś imak przerobił.
Ad2. nawiercić i wykrętakiem, tylko też poczekać po użyciu WD40.
Ad4.Jest tam stożek mk2, a czy on legendarny ? :). Koncepcja mocowania na stożku swoje lata już ma.
Kieł wygląda np tak: http://sklep.darmet.com.pl/kie-tokarski ... 712-detail
To co wysuwa się z konika to pinola i w niej montujesz narzędzia, m.in. kły. Lekko wysuwasz pinolę, montujesz narzędzie. Jak chcesz je usunąć, cofasz korbką i wtedy śruba wyciśnie narzędzie ze stożka.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 42
Posty: 1579
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

#469

Post napisał: Andrzej 40 » 14 lis 2013, 17:31

1) Cierpliwość i WD40. Od czasu do czasu podgrzać (lutownica, mały palnik na propan, suszarka - co się ma) i na nowo WD. I klucz nasadowy sześciokątny, nie 12-kątny.

2) Też najpierw WD40 na parę godzin. Można wiercić z dużym naciskiem, po nagrzaniu w trakcie wiercenia zwykle puszcza. Jeżeli nie, to coś dremelkowatego z dużymi obrotami i końcowkami z nasypem diamentowym. Wyrabia cierpliwość :mrgreen: .

3) Ostrze noża musi być w osi uchwytu i tyle. Sprawdź.

4) W tej wysuwanej rurce (pinola) jest stożek MK2.

5) Mają wchodzić ciasno. Jeżeli szlifować to nie łoże, chyba że jest odkształcone. Ten objaw występuje na całej długości łoża czy tylko w określonym miejscu? Chodzi o dociskanie do łoża czy przesuwanie poziome?

P.S. "Wycięło" mnie w trakcie pisania i prawia zdublowałem post tomcata :wink:


Asad6
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 07 lip 2013, 19:04
Lokalizacja: Częstochowa/Wrocław

#470

Post napisał: Asad6 » 14 lis 2013, 21:17

Dziękuję za odpowiedzi, śruby supportu już puściły. A odnośnie rowków w łożu to support wchodzi bez problemu, konik z dużymi oporami, a podtrzymka już po paru cm nie daje się wcisnąć dalej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”