Kilka dni temu doszła do mnie linka. Przy ogromnej pomocy Diodas1 (dzięki raz jeszcze ^^) zaprojektowałem rozwiązanie "zakleszczania" prowadnicy:

Poszedłem również za Waszymi radami i zmieniłem całą oś Z:

Tym razem elektromagnes ma za zadanie podnosić pisak, a po odłączeniu napięcia ma on opadać pod własnym ciężarem, jak również naciskiem sprężynki, której wychylenie można regulować. Podnoszenie i prowadzenie pisaka mam zamiar rozwiązać podobnie jak na filmie, który podesłał Diodas: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... LQajSRnELc . Docelowo mam zamiar używać rapodigrafu, więc sprawa się upraszcza (okrągły przekrój ze zmienną średnicą). W przypadku testów na cienkopisach myślałem o zalaniu kawałka obudowy żywicą, tak by zrobił się odlew, ale otwór jest za ciasny, trzeba to będzie jakoś delikatnie obrobić. W każdym razie, takie odlewy mam zamiar przyklejać do tych ciemnoniebieskich elementów. Są przykręcane, więc w razie czego szybko będzie można wymienić "pisadło"

Tego by było na tyle, jutro wyjeżdżam na tydzień więc nic nie podziałam przy maszynce, ale jak zwykle czekam na sugestie/wytknięcie błędów projektu.