kozak12 pisze: ↑11 sie 2025, 19:14To teraz cwaniaczku wytłumacz mi który zapis jest poprawny.tuxcnc pisze: ↑11 sie 2025, 15:19To jednemu zadziała, a drugiemu rozpieprzy maszynę:Kod: Zaznacz cały
G0 Z20 G0 X100 Y100Więc który zapis jest prawidłowy?Kod: Zaznacz cały
G0 X100 Y100 Z20
Detal leży na stole przypięty łapkami z prętem wystającym nad detal o 25mm
A maszyna w poprzednim cyklu zatrzymała się na z300
A ten twój poprawny zapis najpierw opuszcza os z na 20mm i wali w śrubę.
I co poprawny zapis?
NGCGUI wyrzuca błąd!!
-
kozak12
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 42
Re: NGCGUI wyrzuca błąd!!
-
drzasiek90
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Ty na prawdę nie rozumiesz, że w przykładzie były podane przykładowe wartości XYZ?
Naprawdę myślałeś, że ktoś ci próbuje wmówić, że powinieneś mieć na początku zawsze to:
G0 Z20
G0 X100 Y100
???
W PP powinieneś mieć parametr Bezpieczne_Z - przykładowa nazwa bo może nazywać się inaczej.
Chodzi o parametr wysokości narzędzia na osi Z, dla którego przejazd w osiach XY jest zawsze bezpieczny i o nic nie uwadzisz.
Jeśli masz frezarkę, na którą zakładasz różne detale, to bezpieczne Z najlepiej ustawić na maksymalnej wysokości.
Jeśli masz ploter, na którym rozcinasz płyty meblowe, to bezpieczne Z możesz ustawić na dość niskiej wysokości, np 40mm, bo zazwyczaj się tnie płyty 18mm, czasem 36.
Łapiesz już o co chodzi?
Chodzi o to, żeby dojazd do pozycji początkowej obróbki odbywał się w osiach XY na bezpiecznej wysokości Z a nie po linii prostej do XYZ.
To nie jest wymóg i nikt cie do niczego nie zmusza.
Jeśli masz pewność, że nigdy nie zamontujesz detalu w którym taki przejazd spowoduje dzwona, to nie masz ryzyka.
Ale przykład miał na celu pokazać, że dojazd na bezpiecznej wysokości jest bezpieczny dla każdej maszyny i detalu, a dojazd po linii jest bezpieczny tylko w określonych przypadkach.
Jeśli po takim opisie nadal nie łapiesz, to ja rozkładam ręce.
Naprawdę myślałeś, że ktoś ci próbuje wmówić, że powinieneś mieć na początku zawsze to:
G0 Z20
G0 X100 Y100
???
W PP powinieneś mieć parametr Bezpieczne_Z - przykładowa nazwa bo może nazywać się inaczej.
Chodzi o parametr wysokości narzędzia na osi Z, dla którego przejazd w osiach XY jest zawsze bezpieczny i o nic nie uwadzisz.
Jeśli masz frezarkę, na którą zakładasz różne detale, to bezpieczne Z najlepiej ustawić na maksymalnej wysokości.
Jeśli masz ploter, na którym rozcinasz płyty meblowe, to bezpieczne Z możesz ustawić na dość niskiej wysokości, np 40mm, bo zazwyczaj się tnie płyty 18mm, czasem 36.
Łapiesz już o co chodzi?
Chodzi o to, żeby dojazd do pozycji początkowej obróbki odbywał się w osiach XY na bezpiecznej wysokości Z a nie po linii prostej do XYZ.
To nie jest wymóg i nikt cie do niczego nie zmusza.
Jeśli masz pewność, że nigdy nie zamontujesz detalu w którym taki przejazd spowoduje dzwona, to nie masz ryzyka.
Ale przykład miał na celu pokazać, że dojazd na bezpiecznej wysokości jest bezpieczny dla każdej maszyny i detalu, a dojazd po linii jest bezpieczny tylko w określonych przypadkach.
Jeśli po takim opisie nadal nie łapiesz, to ja rozkładam ręce.
-
tuxcnc

- Posty w temacie: 34
Informacja dla wszystkich debili i nieuków:
Każdy ruch w g-kodzie odbywa się od pozycji BIEŻĄCEJ do zadanej.
Inaczej mówiąc, linia g-kodu określa gdzie ruch się kończy, ale nie określa gdzie się zaczyna.
W szczególnym przypadku PIERWSZEGO RUCHU W PROGRAMIE należy więc zakładać, że może on się zacząć dowolnie wszędzie w przestrzeni roboczej maszyny.
Każdy ruch w g-kodzie odbywa się od pozycji BIEŻĄCEJ do zadanej.
Inaczej mówiąc, linia g-kodu określa gdzie ruch się kończy, ale nie określa gdzie się zaczyna.
W szczególnym przypadku PIERWSZEGO RUCHU W PROGRAMIE należy więc zakładać, że może on się zacząć dowolnie wszędzie w przestrzeni roboczej maszyny.
-
kozak12

Następny inteligentny.drzasiek90 pisze: ↑12 sie 2025, 13:47Ty na prawdę nie rozumiesz, że w przykładzie były podane przykładowe wartości XYZ?
Nie ma jednych wartości bezpiecznych dla wszystkich maszyn.
To jak nie ma bezpiecznych parametrów dla wszystkich maszyn to o czym ta dyskusja. Elementarna logika .
Dodane 1 minuta 21 sekundy:
Odpowiedz na pytanie.
Dodane 13 minuty 21 sekundy:
Sam na nie odpowiem .
Tux podał dwa przykłady oba błędne. A teraz wynajduje jakies ale.
Jeżeli nawet by zmienić te wartości na inne to i tak nie są one uniwersalne do wszystkich maszyn.
A skoro dwa przykłady są błędne dyskusji o tym nie ma sensu.
Poza tym najwięksi krzykacze dalej nie czytają ze zrozumieniem. Rób sobie tak jak Ci pasuje. A mi nie wmawiają co jest lepsze bo ja wiem co jest dla mnie dobre
Dodane 10 minuty 59 sekundy:
Krzyczysz krzyczysz a zero doświadczeniadrzasiek90 pisze: ↑12 sie 2025, 13:47
U mnie bezpieczne jest Z 0.1mm bo nic nad z0 nie wystaje.
A Ty po dziecinnemu z free cada i zero ustawiasz na stole .
A tłumaczysz jak bys się znał.
-
drzasiek90

- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
I na tym zakończę dyskusje z tobą, bo już wiem o tobie wystarczająco, aby nie tracić więcej czasu na tłumaczenie ci czegokolwiek, bo ty nawet ze zrozumieniem tego nie potrafisz przeczytać.
Bajo panie guzikowy.
Bajo panie guzikowy.
-
kozak12

Co Ty mi tłumaczysz .
Z 0 jest najwyższy punktem w programie o co Ci zachaczy ?
Dodane 1 minuta 46 sekundy:
A Ty czytasz ?
Dodane 4 minuty 25 sekundy:
Producent sterowników do Linux CNC tak rozmawia ze swoi klientami normalnie
słoma z butów wylazla
Mam nadzieję że przyszli klienci przeczytaj ten wpis bo w razie problemów na takie słowa od Ciebie mogą liczyć
"Bajo frajerze kupiłeś radzi se sam"
Dodane 7 minuty 59 sekundy:
tuxcnc pisze: ↑11 sie 2025, 15:19[
Sprawa jest tak oczywista, że naprawdę nie rozumiem dlaczego trzeba to komukolwiek tłumaczyć.
To zadziała każdemu:To jednemu zadziała, a drugiemu rozpieprzy maszynę:Kod: Zaznacz cały
G0 Z20 G0 X100 Y100Więc który zapis jest prawidłowy?Kod: Zaznacz cały
G0 X100 Y100 Z20
Zadałem konkretne pytanie
Jeżeli
Z0 to najwyższy punkt w programie to o co zachaczy maszyna jeżeli jedzie na z20
-
wm56
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Ja nie wiem co tu się odpie...., ale już mi się nie chce tego czytać. Poprosiłem Was tylko o pomoc w analizie programu, a co tu widzę? Jeden lepszy od drugiego a pomocy nie uświadczy. Ok, spoko, pisałeś do IA to sobie radź. Ok, ale z tego co pamiętam jak trafiłem na to forum 19 lat temu miało na celu pomagać, dokładniej członkowie mieli sobie na wzajem pomagać, i co ? Jeden wielki chłam.. Skaczecie sobie jeden z drugim do oczu dochodząc swoich racji. Może zorganizujcie sobie zawody, który z Was ma dłuższe "ego", albo dajcie sobie po razie i już.
Dziękuję Kamarowi, bo naprowadził mnie na to co chciałem.
Powiem tylko tyle, IA to fantastyczne narzędzie, które zrobiło to co potrzebowałem i nie tylko w tym temacie jaki założyłem ale w innych rzeczach związanych z LinuxCNC. Problem polega tylko na tym, że z IA też trzeba umieć rozmawiać. Program działa bez zarzutów na maszynie, rowki frezuje jak złoto a Wy nadal ustalajcie sobie Wasze Z0.
Dzięki za wyczerpującą lekturę nie wnoszącą nic do tematu.
Dziękuję Kamarowi, bo naprowadził mnie na to co chciałem.
Powiem tylko tyle, IA to fantastyczne narzędzie, które zrobiło to co potrzebowałem i nie tylko w tym temacie jaki założyłem ale w innych rzeczach związanych z LinuxCNC. Problem polega tylko na tym, że z IA też trzeba umieć rozmawiać. Program działa bez zarzutów na maszynie, rowki frezuje jak złoto a Wy nadal ustalajcie sobie Wasze Z0.
Dzięki za wyczerpującą lekturę nie wnoszącą nic do tematu.
-
kozak12

Napisałem też że fajne narzędzie trzeba umieć użyć.
A ty z drzaskiem szukasz dziury w całym bo ci maszyna przyspieszy.