NGCGUI wyrzuca błąd!!
-
drzasiek90
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Re: NGCGUI wyrzuca błąd!!
Gdybyś zrozumiał o czym był przykład, to byś nie zadawał głupich pytań.
Przykład był wystarczający i dobry, ale wymagał zrozumienia pewnych założeń, jak widać tobie się nie udało.
Wytłumaczę ci jeszcze raz, ale już po raz ostatni.
Przykład miał na celu pokazanie dokładnie tego samogo co ja narysowałem na rysunku. Czy rysunek zrozumiałeś?
Czyli, maszyna rozpoczyna program w jakimś tam punktcie, nieznanym lub jak u ciebie znanym.
Nie ważne, czy narzędzie tam zakończyło pracę poprzedniego programu, czy dojechało do punktu parkingowego, czy znajduje się w miejscu wymiany narzędzia.
Jest to jakaś wysokość Z, nawet może być większa niż wysokość na jakiej rozpocznie się pierwsza operacja.
Załóżmy, że punkt rozpoczęcia pierwszej operacji to X100 Y100 Z-100 a maksymalna wysokość przejazu na osi Z to Z0 - to są tylko przykładowe wartości, nie czepiaj się ich za chwile porównując ich do swojej maszyny, że u ciebie jest inaczej!!!
Jeśli wygenerujesz program tak, aby dojazd do pozycji rozpoczęcia pierwszej operacji zawierał się w jednej linii g-kodu:
G0 X100 Y100 Z-100
to w zależności od tego gdzie narzędzie stało w momencie rozpoczęcia programu, jaki masz detal i mocowanie może zdarzyć się tak, że na tej linii przejazdu będzie kolizja - taki przykłąd ci podałem na obrazku.
Jeśli wygenerujesz program tak, że dojazd do pozycji startowej będzie rozbity na dwie , a nawet trzy linie g kodu, czyli najpierw dojazd osi Z na bezpieczną wysokość (na przykład 0), potem dojazd XY nad punkt startowy i następnie opniżenie ozi Z do punktu startowego:
G0 Z[BEZPIECZNE_Z]
G0 X100 Y100
G0 Z-100
to zniwelujesz rysyko kolizji po drodze.
Program wygenerowany przez AI czy też suba nie wie jaka jest maszyna, gdzie ma zamontowane uchwyty, jaki materiał, więc nie powinien generować takiego bezpośreniego dojazdu po linii, bo to ryzykowne.
I tylko o tym była rozmowa.
Cała reszta to efekt twego wyimaginowanego EGo oraz, że nie zrozumiałeś przykładu.
Przykład był wystarczający i dobry, ale wymagał zrozumienia pewnych założeń, jak widać tobie się nie udało.
Wytłumaczę ci jeszcze raz, ale już po raz ostatni.
Przykład miał na celu pokazanie dokładnie tego samogo co ja narysowałem na rysunku. Czy rysunek zrozumiałeś?
Czyli, maszyna rozpoczyna program w jakimś tam punktcie, nieznanym lub jak u ciebie znanym.
Nie ważne, czy narzędzie tam zakończyło pracę poprzedniego programu, czy dojechało do punktu parkingowego, czy znajduje się w miejscu wymiany narzędzia.
Jest to jakaś wysokość Z, nawet może być większa niż wysokość na jakiej rozpocznie się pierwsza operacja.
Załóżmy, że punkt rozpoczęcia pierwszej operacji to X100 Y100 Z-100 a maksymalna wysokość przejazu na osi Z to Z0 - to są tylko przykładowe wartości, nie czepiaj się ich za chwile porównując ich do swojej maszyny, że u ciebie jest inaczej!!!
Jeśli wygenerujesz program tak, aby dojazd do pozycji rozpoczęcia pierwszej operacji zawierał się w jednej linii g-kodu:
G0 X100 Y100 Z-100
to w zależności od tego gdzie narzędzie stało w momencie rozpoczęcia programu, jaki masz detal i mocowanie może zdarzyć się tak, że na tej linii przejazdu będzie kolizja - taki przykłąd ci podałem na obrazku.
Jeśli wygenerujesz program tak, że dojazd do pozycji startowej będzie rozbity na dwie , a nawet trzy linie g kodu, czyli najpierw dojazd osi Z na bezpieczną wysokość (na przykład 0), potem dojazd XY nad punkt startowy i następnie opniżenie ozi Z do punktu startowego:
G0 Z[BEZPIECZNE_Z]
G0 X100 Y100
G0 Z-100
to zniwelujesz rysyko kolizji po drodze.
Program wygenerowany przez AI czy też suba nie wie jaka jest maszyna, gdzie ma zamontowane uchwyty, jaki materiał, więc nie powinien generować takiego bezpośreniego dojazdu po linii, bo to ryzykowne.
I tylko o tym była rozmowa.
Cała reszta to efekt twego wyimaginowanego EGo oraz, że nie zrozumiałeś przykładu.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2025, 09:34 przez drzasiek90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kozak12
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 42
Nie odwracaj kota ogonem nie tak wyglądał przyklad
-
drzasiek90

- Kontakt:
Na prawdę nie potrafisz sobie wyobrazić, że liczby w przykładzie mogą być różne?
Wykracza to poza twoje możliwości czy zwyczajnie rżniesz głupa?
I dlaczego cytujesz mnie i w cytacie wpisujesz coś czego nie pisałem?
Wykracza to poza twoje możliwości czy zwyczajnie rżniesz głupa?
-
kozak12

O sobie mówisz
Dodane 1 minuta 28 sekundy:
?drzasiek90 pisze: ↑13 sie 2025, 09:35
Dodane 2 minuty 18 sekundy:
Przestań się migać tylko na pytanie odpowiedź.
-
drzasiek90

- Kontakt:
To gdzie napisałem coś takiego:
"Przykład był
G0 X100 Y100 Z-100"
bo wrzuciłeś to jako cytat z mojej wypowiedzi.
O tym?
"Przykład był
G0 X100 Y100 Z-100"
O jakim pytaniu mówisz?
O tym?
Przecież to pytanie świadczyt tylko o tym, że nie zrozumiałeś przykładu oraz tego, że podane były przykłądowe wartości a nie takie, które mają być wpisane na stałe dla każdej maszyny.kozak12 pisze: ↑12 sie 2025, 13:39To teraz cwaniaczku wytłumacz mi który zapis jest poprawny.
Detal leży na stole przypięty łapkami z prętem wystającym nad detal o 25mm
A maszyna w poprzednim cyklu zatrzymała się na z300
A ten twój poprawny zapis najpierw opuszcza os z na 20mm i wali w śrubę.
I co poprawny zapis?
Ostatnio zmieniony 13 sie 2025, 09:51 przez drzasiek90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 13
Może zamiast debatować to wydać polecenie aby AI dopisała co ma zrobić pierwsze i powiedzieć jej po co ma to zrobić to się chociaż ona czegoś nauczy.
Cała ta debata to jest bez znaczenia dlatego że program z tego tematu jest wygenerowany pod konkretną robotę. Wiec jeśli ktoś frezuje owe rowki w płaskiej blasze to nie ma znaczenia gdzie jest oś Z.
Natomiast jeśli program jest do zastosowań różnych to ja z reguły dopisuję sobie kolejną tabelkę w subie i tam mam podaną początkowy punkt na jaki ma się jako pierwsza podnieść oś Z a dopiero po tym kolejne ruchy robia inne osie. Mało tego, bo dopisuję także wysokość przejazdową dla osi Z bo czasem jest tak że pomiędzy np. wierceniem otworu po okręgu oś Z na drodze przejazdu ma jakiś wyższy punkt niż początek wiercenia.
Cała ta debata to jest bez znaczenia dlatego że program z tego tematu jest wygenerowany pod konkretną robotę. Wiec jeśli ktoś frezuje owe rowki w płaskiej blasze to nie ma znaczenia gdzie jest oś Z.
Natomiast jeśli program jest do zastosowań różnych to ja z reguły dopisuję sobie kolejną tabelkę w subie i tam mam podaną początkowy punkt na jaki ma się jako pierwsza podnieść oś Z a dopiero po tym kolejne ruchy robia inne osie. Mało tego, bo dopisuję także wysokość przejazdową dla osi Z bo czasem jest tak że pomiędzy np. wierceniem otworu po okręgu oś Z na drodze przejazdu ma jakiś wyższy punkt niż początek wiercenia.
-
kozak12

Dokładnie tak samo uważam.
Jest fajne narzędzie które można wykorzystać.
Tylko nie którym nie pasuje.
Dodane 4 minuty 2 sekundy:
Dodane 2 minuty 48 sekundy:kozak12 pisze: ↑13 sie 2025, 08:59Ja wziąłem?
Tux zadał pytanie który zapis jest poprawny
Dodane 2 minuty 34 sekundy:Dodane 1 minuta 39 sekundy:tuxcnc pisze: ↑11 sie 2025, 15:19[
To zadziała każdemu:To jednemu zadziała, a drugiemu rozpieprzy maszynę:Kod: Zaznacz cały
G0 Z20 G0 X100 Y100Więc który zapis jest prawidłowy?Kod: Zaznacz cały
G0 X100 Y100 Z20
Co odpowiesz?
Odpowiedziałem .
Teraz drugiej wcielenie mnie atakuje
A czyja to wypowiedź? Dwa posty wyżejdrzasiek90 pisze: ↑13 sie 2025, 09:44To gdzie napisałem coś takiego:
"Przykład był
G0 X100 Y100 Z-100"
Dodane 3 minuty 19 sekundy:
Dla mnie konkretne pytanie konkretna odpowiedź.drzasiek90 pisze: ↑13 sie 2025, 09:44
że podane były przykłądowe wartości a nie takie, które mają być wpisane na stałe dla każdej maszyny.
Wodolejca i nygus nie potrafi na nie odpowiedzieć.
-
drzasiek90

- Kontakt:
Nie łapiesz nawet o co chodzi w cytacie?
Jak kogoś cytujesz to nie edytuj tego co jest w cytacie, bo to wtedy już nie jest jego wypowiedź tylko oszustwo z twojej strony.
Skończyłem z tobą bo to nie ma sensu.
I żałuję, że wogole zacząłem, bo to daremny trud.
Jak kogoś cytujesz to nie edytuj tego co jest w cytacie, bo to wtedy już nie jest jego wypowiedź tylko oszustwo z twojej strony.
Skończyłem z tobą bo to nie ma sensu.
I żałuję, że wogole zacząłem, bo to daremny trud.
-
kozak12

Cała debata o tym że sub działa.
Napisany dość szybko. Można szybko zmienić.
Fajne narzędzie.
Ale jednemu nie pasuje .
I wynajduje teorie elementarnej logiki kręci miga i odwraca kota ogonem .
Dodane 4 minuty 10 sekundy:
Rozumiem bardzo dobrze że przyłapane na niewiedzy dziecko kręci.
Ale dorosły człowiek?
Rozmowa ma sens jak jest
Pytanie odpowiedź.
Tak to Tylko swoje g.... Wylewasz na forum nic nie wnosząc.
-
drzasiek90

- Kontakt:
Jak grochem o ścianę...
Właśnie trafiłeś u mnie na zaszczytną listę ignorowanych użytkowników - wrzucam tam tych, z którymi nie da się rozmawiać na argumenty, bo nie rozumieją co się do nich mówi. Możesz czuć się zasaczycony, bo jesteś tam z jasiem i szopenem - sama elyta
A teraz możesz pisać do mnie i o mnie co chcesz, tłumcz to sobie jak chcesz, ja tego na całe szczęście nie będę widział.
Miłego dnia.
Właśnie trafiłeś u mnie na zaszczytną listę ignorowanych użytkowników - wrzucam tam tych, z którymi nie da się rozmawiać na argumenty, bo nie rozumieją co się do nich mówi. Możesz czuć się zasaczycony, bo jesteś tam z jasiem i szopenem - sama elyta
A teraz możesz pisać do mnie i o mnie co chcesz, tłumcz to sobie jak chcesz, ja tego na całe szczęście nie będę widział.
Miłego dnia.