NGCGUI - toczenie, mocno rozbudowana procedura

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 143
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 lis 2012, 02:34

Dodane pomijanie czoła i fazki. Z tabelki wyleciały maksymalne obroty wrzeciona - do dyspozycji jest tylko 30 zmiennych...
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 09:24 przez MlKl, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2012, 10:45

MlKl pisze: Fazowanie gotowego detalu to taka oczywistość, że dodanie tego do standardowych procedur wydaje mi się koniecznością, a nie fanaberią. .
Akurat się trafił wałeczek do przykładu.
Wyobrazasz sobie puszczenie tego z fazkami ? Przy skóruwie wiórek podejdzie, nożyk trochę odepchnie, fazkę zrobi w środku czopa i 400 kg. nateriału poszło...... :)

Sorry, zdjęcie nie poszlo, może pożniej :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 12:10 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 lis 2012, 10:58

A ktoś ci broni zrobić skóruwę bez fazek, i potem dodać je w przebiegu wykańczającym? Albo wręcz nawet po nim, bo i taka możliwość w tej procedurze występuje?

Coś mi się zdaje, że na siłę chcesz udowodnić, że masz rację. I ją masz dla swojego podwórka - z racji tego, że podwórko twoje. Ale to nie oznacza, że wszyscy muszą do tematu podchodzić po twojemu.

Bardzo sobie cenię twoje uwagi odnośnie obróbki. I uwzględniam je w pisanych procedurach. Ale nie zawsze jesteśmy zgodni jeżeli chodzi o zastosowanie ich w pracy :)

Obrazek

Toczenie zgrubne z fi 100 na 80

Obrazek

Tak to wygląda w podglądzie

Obrazek

Okazało się, że jeszcze ciut trzeba przybrać, zaprogramowałem też fazkę.

Obrazek

i podglad

Pomińmy całkowicie toczenie powierzchni, i zróbmy samą fazkę:

Obrazek

Obrazek

Jak widać - fazka się zrobi bez konieczności powtarzania choćby jednego przebiegu po powierzchni walca.

A co, jeżeli okaże się za mała?

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 11:19 przez MlKl, łącznie zmieniany 1 raz.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2012, 11:11

MlKl pisze: I ją masz dla swojego podwórka - .
I tu masz rację, a że wiecej podwórek nie widać to arbitrazu nie będzie :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 lis 2012, 11:31

Po prostu tutaj tokarzy posługujących się w pracy LinuxCNC jest na razie mniej niż palców u ręki - ty, ja, impuls i hecza to zdaje się wszystko. Tyś sprawił, że jest nas aż tylu, za co ci wieczna cześć i chwała :) A ja chcę sprawić, żeby nas było jeszcze więcej. A to można osiągnąć wtedy, gdy możliwości, oferowane przez program bez konieczniości pisania magicznych zaklęć w kodzie, będą dostatecznie szerokie.

Chcesz wykonać następną sztukę, zgodną, z tym, co zrobiłeś w pierwszej, kasujesz pomijanie:

Obrazek

Obrazek

I masz drugi wałek przetoczony i sfazowany jak pierwszy. Jak się boisz o wiórki, podchodzące pod nóż, robisz kolejny na raty, jak pierwszy. Ale cały czas w jednej procedurze. I z pełną kontrolą.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 21 lis 2012, 11:47

MlKl pisze: na razie mniej niż palców u ręki - ty, ja, impuls i hecza to zdaje się wszystko. .
Przeholowałeś :) Hecza ma na czym ale chyba mało robi a IMPULS by chciał ale jeszcze nie ma na czym.
I boje sie ze tak rozbudowaną procedurką to raczej wystraszysz :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 lis 2012, 12:01

Dla początkujących są proste procedury. A że szybko ich zaczną ograniczać, sięgną i po bardziej skomplikowane. I stanie się to predzej niż później.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: IMPULS3 » 21 lis 2012, 13:41

kamar pisze: IMPULS by chciał ale jeszcze nie ma na czym.
Kwestia czasu, :smile: powinno wyjść coś do końca roku, ale jak by nie bylo to i tak bardzo dobrze że MIKI je zamieszcza bo lepiej mieć i odrzucić niż nie mieć i marzyć. Choć wyrok ogloszę jak będę mógl sprawdzić organoleptycznie bo teoretycznie to już po niektórych kwestiach poruszanych na tym forum musze część spraw zweryfikować... :oops:

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoczek » 21 lis 2012, 14:42

MlKl pisze:Po prostu tutaj tokarzy posługujących się w pracy LinuxCNC jest na razie mniej niż palców u ręki - ty, ja, impuls i hecza to zdaje się wszystko.
Jest tu jeszcze trochę osób które robią na LinuxCNC, tyle że nie prezentują tego na forum. M.in ja, choć aktualnie od prawie 3 miesięcy praktycznie maszyn nie widuję...
kamar pisze:I tu masz rację, a że wiecej podwórek nie widać to arbitrazu nie będzie :)
Arbitrażu nie będzie bo nie da się jednoznacznie powiedzieć co lepsze. Kwestia upodobań.
kamar pisze:Przeholowałeś :) Hecza ma na czym ale chyba mało robi a IMPULS by chciał ale jeszcze nie ma na czym.
I boje sie ze tak rozbudowaną procedurką to raczej wystraszysz :)
Ja też jestem zdania że taka kobyła to przesada. Osobiście wolę napisać coś od ręki, niż brać do ręki myszę i klikać nią. Ale tak jak powiedziałem wcześniej - co kto lubi. Dla kogoś kto zaczyna duża ilość kodów będzie dobra bo się oswoi z programowaniem i będzie wiedział jak coś można zrobić. Choć tak długa procedura zaciemnia trochę obraz i kilka mniejszych byłoby łatwiejsze do przyswojenia.

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

Autor tematu
MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 21 lis 2012, 16:38

Tu nie chodzi o to, co jest lepsze, a co gorsze - kamar neguje totalnie przydatność jakiejkolwiek procedury, wykonującej więcej niż jedną operację.

Tymczasem ja codziennie pracuję z tą procedurą, i jeżeli coś do niej dodaję, to jest mi to potrzebne i przydatne.

Większość użytkowników pakietu Office nie używa nawet jednej setnej jego funkcjonalności, wielu nie podejrzewa nawet, że na wbudowany język programowania, i można w Excelu pisać np program do obsługi sklepu, albo eksporter towarów do wystawienia na Allegro.

Mało kto używa wszystkich funkcji pilota swojego telewizora, wszystkich funkcji swojego telefonu. Mało kto przeprogramowuje swoją kuchnię mikrofalową. Ale są i tacy, co tego używają i sobie chwalą.

Od przybytku głowa nie boli. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”