Mój pierwszy program na tokarkę

Potrzebuje pomocy w wychwyceniu błędów

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Re: Mój pierwszy program na tokarkę

Post napisał: kamar » 27 lut 2023, 14:31

kozak12 pisze:
27 lut 2023, 08:42
Mogę pokazać jakie były w Dtr z maszynami jakie ściągałem.
Powtórzę ze trzy razy może wreszcie zrozumie.
kamar pisze:
27 lut 2023, 08:27

Kody nie były dołączone do obrabiarki !!!! Były w DTR linii produkcyjnej jako pomoc serwisowa .
kamar pisze:

Kody nie były dołączone do obrabiarki !!!! Były w DTR linii produkcyjnej jako pomoc serwisowa .
kamar pisze:

Linia produkcyjna to takie cóś długie czasem na kilkadziesiąt metrów, często łamana z różnymi gadżetami niekoniecznie obracającymi się jak wrzeciono. I rzadko produkuje sobie krzywki które nią sterują.

Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: kozak12 » 27 lut 2023, 15:04

No i co z tego. Kod jest na jakąś frezarkę cnc.
Jaka nawet Ty nie wiesz pewnie na jaka.
I każdy programista wyciągnie z niego co mu potrzebne . A po zmianach będzie pasował na każde sterowanie iso.
A czy tu o kodach na frezarkę rozmawiam?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2023, 10:15

kozak12 pisze:
27 lut 2023, 15:04
No i co z tego. Kod jest na jakąś frezarkę cnc.
Jaka nawet Ty nie wiesz pewnie na jaka.
I każdy programista wyciągnie z niego co mu potrzebne . A po zmianach będzie pasował na każde sterowanie iso.
A czy tu o kodach na frezarkę rozmawiam?
Dopiero co mi pisałeś, że jak znam tylko Linuxcnc, to żebym się nie odzywał...
Inny pisał że on pisze na "prawdziwego Fanuca a nie na stodołę i chlew"...
Aż tu nagle okazuje się, że g-kod to g-kod "i każdy" sobie poradzi przepisać z jednej maszyny na drugą (co formalnie prawdą nie jest, bo są specyficzne kody dostępne na jednych sterowaniach, a na innych nie).
Widzisz, są normy.
Na przykład normy mówią, że parametry podaje się w jednostkach.
Nie jest zdefiniowane jakie to mają być jednostki, ale mają być jednostki.
Tak więc konstruktor maszyny może sobie ustalić jako jednostkę milimetr, albo tysięczną milimetra, ale nie jedno i drugie na raz, w zależności czy z kropką czy bez...
Po prostu jest to autorskie rozwiązanie niezgodne z normami i stosowane raptem na kilku sterowaniach, o czym każdy piszący g-kody powinien wiedzieć.
Ale jak o tym wspomniałem, to się dowiedziałem że "to prawdziwy Fanuc a nie stodoła i chlew"...
Normalnie jakby rozmawiać z kierowcami, którzy są przekonani, że tylko BMW to samochód...
No więc jak to jest?
G-kod to g-kod i w każdym sterowaniu można się do czegoś przypieprzyć, czy też ci co piszą na Fanuca to jaśnie oświecona szlachta, a reszta to chamy, ignoranci i nieuki?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: atom1477 » 28 lut 2023, 12:04

tuxcnc pisze:
28 lut 2023, 10:15
Aż tu nagle okazuje się, że g-kod to g-kod "i każdy" sobie poradzi przepisać z jednej maszyny na drugą (co formalnie prawdą nie jest, bo są specyficzne kody dostępne na jednych sterowaniach, a na innych nie).
Sam przecież dopiero co napisałeś:
tuxcnc pisze:
27 lut 2023, 12:51
Po drugie, o ile są spore różnice pomiędzy przemysłowymi obrabiarkami przodujących firm, a "moim pierwszym ploterem do dykty i plastiku", to programuje się je tak samo, a różnice są kosmetyczne.
Owszem, w Fanucu trzeba stawiać kropki i kilka kodów działa trochę inaczej, ale co do samej istoty, to jest to taki sam kod jak na Linuxcnc czy Mach3 - po prostu opis ścieżki narzędzia.
No to zdecyduj się czy kody są praktycznie kompatybilne a różnice tylko kosmetyczne, czy jednak są to na tyle różne kody że trzeba większej wiedzy że przepisać z jednego sterowania na inne.
Bo moim zdaniem nie masz określonego zdania. Piszesz to co Ci w danej chwili wygodnie, żeby pokazać jaki to ktoś jest głupi, a Ty jaki to mądry.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 28 lut 2023, 12:11

tuxcnc pisze:Tak więc konstruktor maszyny może sobie ustalić jako jednostkę milimetr, albo tysięczną milimetra, ale nie jedno i drugie na raz, w zależności czy z kropką czy bez...
Po prostu jest to autorskie rozwiązanie niezgodne z normami i stosowane raptem na kilku sterowaniach, o czym każdy piszący g-kody powinien wiedzieć.
Ale jak o tym wspomniałem, to się dowiedziałem że "to prawdziwy Fanuc a nie stodoła i chlew"...

Wystarczy przejrzeć instrukcje fanuca żeby wiedzieć że za wybór jednostki jest odpowiedzialny parametr 3401#0 lub #1 , wystarczy zmienić i już nie czyta jako mikrony.
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2023, 12:25

Krzycho_Wporzo pisze:
28 lut 2023, 12:11
Wystarczy przejrzeć instrukcje fanuca żeby wiedzieć że za wybór jednostki jest odpowiedzialny parametr 3401#0 lub #1 , wystarczy zmienić i już nie czyta jako mikrony.
No to tym bardziej porada "Nie używaj małych liter i używaj kropek zamiast 21 pisz 21. (taki dobry nawyk i uchroni od dzwona)" jest bez sensu, bo zamiast się męczyć można ustawić żeby było tak jak wszędzie...

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 28 lut 2023, 12:35

Zamiast psioczyć na fanuca jaki on zły (sterowanie jak każde inne ma swoje + i -) można poszukać nawet na polskojęzycznych stronach.
https://e-cnc-art.com/podstawowe-parame ... a-kolizja/
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2023, 12:45

atom1477 pisze:
28 lut 2023, 12:04
No to zdecyduj się czy kody są praktycznie kompatybilne a różnice tylko kosmetyczne, czy jednak są to na tyle różne kody że trzeba większej wiedzy że przepisać z jednego sterowania na inne.
Zwykle różnice są kosmetyczne, inny numer g-kodu, albo inny sposób wprowadzenia parametrów itp.
Czasem jednak jest gdzieś zaimplementowany kod niespotykany gdzieś indziej i wtedy jest problem.
Na przykład widzę że w Fanucu jest kod G34 (gwintowanie o zmiennym skoku), którego w Linuxcnc nie ma. To byłby faktycznie problem, tylko jak często robi się gwinty o zmiennym skoku?

Dodane 7 minuty 27 sekundy:
Krzycho_Wporzo pisze:
28 lut 2023, 12:35
Zamiast psioczyć na fanuca jaki on zły (sterowanie jak każde inne ma swoje + i -) można poszukać nawet na polskojęzycznych stronach.
https://e-cnc-art.com/podstawowe-parame ... a-kolizja/
Nikt tu nie psioczy na Fanuca, natomiast były teksty o "stodole i chlewie" dotyczące innych sterowań...

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 28 lut 2023, 13:04

tuxcnc pisze:No faktycznie, G28 który nie wykona G28, tylko skończy gdzie popadnie...
Cóż, wychodzi na to, że Fanuc to nie sterowanie, tylko stan umysłu...

tuxcnc pisze:Nikt tu nie psioczy na Fanuca, natomiast były teksty o "stodole i chlewie" dotyczące innych sterowań...

Takie też były, ale żeby go krytykować trzeba go poznać a nie pisać o różnicach miedzy innymi sterowaniami. Jeśli się pracuje na kilku sterowaniach to niektórych wad np fanuca się już nie zauważa, po prostu się pamięta o różnicach.
Albercik

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2023, 13:27

Cóż, wychodzi na to, że Fanuc to nie sterowanie, tylko stan umysłu...
Czytaj ze zrozumieniem, bo to akurat było o kilku dyskutantach tutaj się udzielających.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”