Modernizacja frezarki 4FYA
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
to ile przed stolem skonczyl?kamar pisze:W sobotę zostałem obdarowany rupieciami frezerskimi z likwidacji. Nie bardzo się rwałem bo swoich mam w bród, ale że darmo to niech tam. Był tam m.in. ruski nastawny flycutter z zakresem fi 180 - 360.
Dziś już wychwalałem kolegę pod niebiosa
bo czekalem az zacznie orac stół
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
- Kontakt:
Re:
markcomp77 pisze: ↑07 sie 2013, 00:08czerwona dioda LED ze sterownika. nadaje... -- nasz przylepiony fototranzystor, odbiera... <--- czyli robimy transoptor (bez inwazji do układu elektronicznego)251mz pisze:Czyli co , mini obudowa na transotor , spięte 4 transoptory na przewodzie ANDem do wspólnego wyjścia na OC i podłączyć pod STOP (-nie estop)
ze względu na czułość fototranzystorów, spięte równolegle (Emitery do emiterów, kolektory do kolektorów) fototranzystory podłączamy przez rezystor do +zasilania... a z kolektora wchodzimy na wejście komparatora... wyjście komparatora już przekazuje sygnał na wejście płyty głównej
Odgrzeję własnego kotleta ale przy tych ostatnich upałach parę razy miałem zawiechy sterowników na różnych maszynach.
Próbował ktoś robić te zabezpieczenia ? (wątek od str.10-15)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Modernizacja frezarki 4FYA
Cześć
Ta płyta jest tylko dociśnięta tymi ściskami z boków? Czy jeszcze dodatkowo jakoś zamocowana?
Pozdrawiam
Tomek
Ta płyta jest tylko dociśnięta tymi ściskami z boków? Czy jeszcze dodatkowo jakoś zamocowana?
Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE