Maszynka 2

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

chlop83
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: chlop83 » 15 lut 2010, 06:45

daj też raport jak wypada gubienie pozycji przy wielu przejazdach po przekątynych stołu przy prędkościach bliskich max....

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37

Post napisał: Rayford » 15 lut 2010, 10:26

Robiłem test na gubienie kroków, Rozrysowałem ścieżki rożnych figur wykorzystując max pole pracy na około 7min pracy i posuwie 10000mm/min i na osi której podział kroków mam ustawiony cztery miejsca po przecinku maszyna powróciła idealnie na swoje miejsce, powiedzmy z dokładnością 0.1mm, a na osi w której mam ustawiony podział kroków do dwóch miejsc po przecinku maszyna wróciła z przesunięciem około 0,5mm, test powtórzyłem kilka razy i za każdym razem wyszło identycznie... czyli można przyjąć że nie gubi kroków, dodam że cała brama waży około 70Kg...

Mam pytanko jak ustawić precyzyjnie podział kroków? próbowałem wyliczać z przełożeń przekładni, ale wychodzi większy błąd, niestety koła pasowe widocznie nie są precyzyjne zrobione i z danych tych kół nie wychodzi, poza tym wiadomo, że koła pasowe będą się zużywać i będą zmieniać swoją średnicę i będzie powstawał większy błąd i trzeba byłoby co jakiś czas nanieść poprawki...

Do tej pory podział kroków ustawiałem mierząc przejazd maszyny i porównywałem to z przejazdem w programie i na podstawie różnic wklepywałem dane, ale to robota na piechotę i żeby ustawić do 4 miejsc po przecinku trzeba poświęcić sporo czasu...

Jak można to jakoś wyliczyć inaczej, szybciej...?

centro
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: centro » 15 lut 2010, 10:36

A co z palnikiem - dałeś radę?

Przy HF najlepiej nic nie podłączać przy zajarzeniu stosuje się układy zwłoki czasowej.
Będę podtrzymywał to, że nie ma palników uniwersalnych zawsze trzeba coś dopasować w źródle. Ja miałem taką sytuację, że dopasowałem do uchwytu niby zamiennego prąd pilota, napięcia i przepływy a po dwóch dniach ostrego cięcia poszedł moduł w źródle.

Jak masz jakąś nazwę źródła ewentualnie parametry pracy może coś pomogę dobrać.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 lut 2010, 16:06

Jak można to jakoś wyliczyć inaczej, szybciej...?
Można, jak to już robiłeś, ale przecież każde koło zębate robione jest z pewną tolerancją. Suma tolerancji daje uchyb. Niestety, w stosunku do wartości teoretycznych bywa on znacznie odległy. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest to, co robiłeś - próby i wpisywanie kolejnych wartości. Nie wiem tylko, czy potrzebne jest działanie większe, niż do setnych po przecinku. Każdy element masz wykonany z dokładnością kilku setek, a niektóre (np. listwy - kilku dziesiątek i to na 0,5 m). Przecież plazma to nie "jubiler" => daj sobie spokój.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 17 lut 2010, 05:54

centro pisze: Przy HF najlepiej nic nie podłączać przy zajarzeniu stosuje się układy zwłoki czasowej.
Musze w swoim THC do programować zwłokę tylko jaka ona powinna być? Myślę, że 3 sekundy wystarczy, podzielę je przez 30 części czyli z krokiem co 100ms ...
Ostatnio zmieniony 17 lut 2010, 09:57 przez Rayford, łącznie zmieniany 2 razy.

centro
Kontakt:

Post napisał: centro » 17 lut 2010, 08:37

Powinna byc regulowa.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 17 lut 2010, 09:59

centro pisze:Powinna byc regulowa.
To wiem, ale na przykład jaką masz u siebie ustawioną czasową zwłokę ?

centro
Kontakt:

Post napisał: centro » 17 lut 2010, 20:06

Ja nie mam HF tylko kontakt czas trwania HF jest różny w zalezności od plazmy ale nie powinien przekraczać 3 sek. Układ THC powinien być również wyłączony na czas przebijania bo wtedy napięcie jest zmienne.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 18 lut 2010, 06:31

Moje plazmy inicjalnie nie będą miały THC, a czujkę w postaci dodatkowej krańcówki na osi Z (taki swoisty autofocus). Przed cięciem każdego elementu będzie wykonywany pomiar wysokości do materiału. Dodatkowo elementy cięte będą w sposób rozproszony, a nie jeden obok drugiego.

Jak np. tu:

Kol. Rayford - może po prostu zastosujesz taki system?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 18 lut 2010, 07:08

Piotr Rakowski pisze:THC powinien być również wyłączony na czas przebijania bo wtedy napięcie jest zmienne.
Jeśli to prawda z tym przemiennym napięciem podczas przebijania to jest cenna informacja o której nie miałem pojęcia i teraz rozumiem dlaczego tyle miałem problemu z elektronika która wariowała właśnie przy przebiciu i procesor się wieszał się ... masz punkcik za tą info...
Piotr Rakowski pisze:Moje plazmy inicjalnie nie będą miały THC
Piszesz, że będą miały to znaczy że jeszcze sam nie ciąłeś plazmą ....? Ja chcę też aby przed każdym ciętym nowym detalem zrobiony został pomiar wysokości na styk palnika z materiałem a później cięcie z układem THC i nie wyobrażam sobie jak bez THC ciąć... jak pociąć pofalowana blachę, nie równą ? Cienkie blachy podczas ciecia się wyginają i podnoszą się do co palnik wtedy zrobi ? Po wielu cieciach ruszt obrasta w wiele rożnych
sęków które już od samego początku powodują że materiał nie leży w poziomie i co wtedy ...?

Tego filmiku nie rozumiem, wydaje mi się to jakieś beznadziejne rozwiązanie .... dlaczego ten palnik tak długo jeszcze po zetknięciu z materiałem jedzie na dół ...? a co w takim przypadku z blachą cienką zwichrowaną ... palnik z filmu będzie dociskał materiał a materiał będzie się poddawał .... ?

Plazma powinna ciąć nierówności jak na tych filmach :

Chcę właśnie aby moja plazma tak potrafiła ciąć...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”