Maszynka 2

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37

Post napisał: Rayford » 18 lut 2010, 12:19

znikam z tego postu bo za bardzo mieszam :wink:
Nie mieszasz... chociaż jakieś konkrety padają...

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 18 lut 2010, 12:53

Obrazek

to jest przykładowy obwód z potwierdzeniem START MVT
CR1 , to układ przełaczania z pilota na materiał. Czyli układ który sie roząłcza podczas transferu.
R1 ... to układ START MVT
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 18 lut 2010, 20:35

Zrobiłem szybka prowizorkę... drut miałem tylko 35 ² więc z niego zrobiłem cewkę, na tekturce kontaktron i LED aby było widać kiedy się załącza kontaktron... na razie sprawdziłem na spawarce inwertorowej bo ma wyskalowaną regulację amperażu ... i między 20 a 30A dioda zapala się , jutro sprawdzę na plazmie czy na wysokim napięciu nie zapala się ...
Obrazek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 18 lut 2010, 21:47

35² ... to gruby bat. Ale jak on już przy 20A działa to git.
Na większych prądach będzie na pewno działać.
teraz tylko trzeba wprowadzić sekwencję czasową i dodatkowy przekaźnik i ten problem będziesz miał chyba rozwiązany :!:
Tylko ważna rzecz ....
zainstaluj to urządzenie do celowo za raz na wyjściu z prostownika , lub regulatora przed HV, HF :!:
Nad sekwencjami czasowymi przysiąde moze w sobotę jak nie uda Ci się nic samemu zmajstrować.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 19 lut 2010, 07:34

Najpierw piszesz :
cnccad pisze:cewka z kontraktronem jest na stałe wpięta w masę.
Teraz zmieniasz lokalizację i piszesz:
cnccad pisze:raz na wyjściu z prostownika
Najwygodniej byłoby właśnie na powrocie, bo w agregacie w tym miejscu jest dużo miejsca...

Z tymi sekwencjami czasowymi to co masz na myśli ... myślisz o dostawieniu dodatkowych układów elektromechanicznych czy programowo rozwiązać zagadnienie ?

Myślę że sam sygnał z kontaktronu wystarczy a program Mach zrobi resztę, wyglądało by to tak: wciskam start, maszyna jedzie do pierwszego cięcia, opuszcza się palnik do momentu kontaktu z materiałem, następnie podnosi się na ustaloną wysokość, odpala się palnik i do puki nie dostanie sygnału z naszego kontaktronu maszyna nie ruszy się... i teraz pytanie do wszystkich którzy znają MACH3, jakiej komendy użyć aby maszyna czekała na ten sygnał?
W machu są sygnały wejściowe takie jak: Probe, Index, Limit Ovrt, OEM Tig, Timing, Nie wiem do czego one służą, może któregoś z nich użyć ... i jakiego G-kodu użyć w takim przypadku? Coś mi się przypomina że kolega margor gdzieś w poście komuś o tym wspominał...
Jeśli będę miał już wszystkie dane o cięciu to wtedy będzie napisany postprocesor konkretnie pod tą moją maszynę...

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 19 lut 2010, 07:52

Nie zmieniam lokalizacji ale obwód HV,HF jest na masie tyle że przy samym wyjściu dla obwodu pilota.
Więc dlatego proponuję Ci to żebyś nie podłączył tego za HV a przed.
Więc miejsce się nie zmienia jeżeli chodzi o biegun a to jest istotne.
Co do sekwencji czasowych … nie znam MACH-a i jego możliwości.
Więc inaczej …
Jak nie uda Ci się w Machu ( ale nie zakładam tego ) ustalić sekwencji to wówczas powrócimy do tego i Ci pomogę.

Obrazek

taj jak powyżej. WIęc miejsce się nie zmienia a tylko Ci bardziej precyzuję punkt przyłaczenia. Po prostu ... żeby kontraktron miał HV przed soba a nie za sobą.
Czyli na wyjściu prostownika. Tu jest najbardziej pewny punkt. Tym bardziej że nie wiem jak u Ciebie jest zrobiony HV.
Poszukam , lub narysuję prostrzy schemacik, ale to później

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 19 lut 2010, 09:16

Chyba koniec cięcia i prób ... jak wcześniej pisałem przy podłączeniu pomiaru pilot nie zapalał się, tylko kilka iskier wyleciało z palnika... Próbowałem teraz odpalać palnik i nie ma pilota iskrownik iskrzy a iskry w palniku nie ma prawdopodobnie powstało przebicie w palniku i napięcie skróciło sobie drogę do elektrody ... na kontakt palnik zapalił, ale co z tego... odkręciłem przewód wysokiego od palnika i nim zbliżałem do masy to iskra jest ... chyba będę musiał kupić całą główkę nową...

Obrazek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 19 lut 2010, 09:41

Prawdopodobnie miałeś nie zgodne rezystancje obwodu pomiarowego z palnikiem.
Zrobiła Ci sie wypadkowa i iskra poszła gdzie bliżej. To tak na szybko.
Dopasowanie obwodu pomiarowego do reszty to podstawa.
Poniżej schemat pogladowy o którym pisałem wczesniej.

Obrazek

Jak masz wykonany ten obwód pomiarowy ?? Jakie są dzielniki napięcia??
Gdzie masz go wpięty ??
Jeżeli było wpięte po między elektrodę a dyszę ... to błąd. pomiary się bierze z elektrody i materiału , oczywiście pomiary napięć do np. regulacji wysokości pracy palnika.
Może wystarczy na czas prób usunąć to co spalone .... o ile palnik jest chłodzony powietrzem a chyba jest.
Może ciąć byle jak ...ale przeprowadzisz sobie testy bez ryzyka.

Obrazek

po wyżej jak ma być wpięty obwód pomiarowy żeby był pewny i nic nie sknocił.
Oczywiście , musi byc dopasowany :!:
To jest przykład standartowego wpinania. Nie wiem jaki Ty masz , ale tak sie instaluje standartowo.

Obrazek

dodatkowo czasami się stosuje diodę gaszącą jak powyżej. Przy gaszeniu łuku dioda go zamyka nie uszkadzając części pomiarowych.
Podobny układ jak się daje do cewki przekaźnika diodę.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 19 lut 2010, 10:44

cnccad pisze:Może wystarczy na czas prób usunąć to co spalone .... o ile palnik jest chłodzony powietrzem a chyba jest.
Nic nie da się zrobić bo przebicie prawdopodobnie jest w środku główki a ona nie jest rozbieralna ...

Dzwoniłem do firmy w której zakupiłem palnik, przedstawiłem sprawę i bez problemu wymieniają mi na drugi, mam odesłać im ten uszkodzony a oni odeślą to do producenta i jeśli producent uzna wadę to będzie Ok. Jeśli nie to firma w której zakupiłem poniesie stratę ale palnik mi wymienią :) a najlepsze jest to że już dzisiaj wyślą do mnie nową główkę bez czekania na starą .... to jest dopiero podejście do klienta .... Także w poniedziałek będę miał przesyłkę ....

Pomiar miałem wpięty tak jak zaznaczyłeś na schemacie między elektrodą a materiałem... a ta dioda dodatkowo, jakie powinna mieć parametry ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 19 lut 2010, 10:57

No to firma konkret …. Mało takich firm. Szacun dla nich.
Nie wiem jaka to dioda , gdyż ja się indywidualnie dobiera do źródła.
Ale pogrzebie w schematach i Ci podam jakiś typ.
Dziwne jest to że się uszkodził przy takim podpięciu.
Może masz źle dobrany obwód pomiarowy ?? Jak jest przekaźnik otwarty przy zapalaniu to nie ma prawa się nic dziać :!:

Pytanie ....
zasilanie Twojego układu pomiarowego ... nie jest w jakiś sposób połaczone z częścią mocy źródla :?: :!: ( moc...mam na mysli część pradową )

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”