Maszynka 2

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37

Post napisał: Rayford » 11 lut 2010, 16:53

Maszyna oprócz elektroniki prawie skończona...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 11 lut 2010, 20:13

Całkiem, całkiem ... ale te paski.... to wygląda jak ( bez urazy ) jak snopowiązałka. Jak będą schowane to bedzie GIT . Nie będzie to dokładne pozycjonowanie , ale ogólnie wygląda OK. :grin:
Napędzana jest serwami ??
Co będzie tym sterować??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

chlop83
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: chlop83 » 11 lut 2010, 21:32

co to za planik ?? co jest na drugim końcu kabla od niego ??
jakie sposób ustalanie wysokości wpalenia ??
kiedy pierwsze testy i zdjęcia detali...
gratulacje :) :) :)
też jestem w trakcji budowy...
zastanawia mnie tylko .. czym kierowałeś się wybierając sposób przeniesienia napędu na dłuższą oś ??

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 11 lut 2010, 22:33

cnccad pisze:ale te paski.... to wygląda jak ( bez urazy ) jak snopowiązałka
Paski może i wyglądają na sznurki bo są długie, ale działa wszystko jak należy, szerokość pasków 16 mm, nie wiem czy wiesz w pasku siedzą linki stalowe 15szt i każda sztuka spleciona chyba 6-ciu cienkich drucików, kiedyś przecinałem taki pasek ... zaplanowane są osłony tak że będzie Ok.
Napędzana jest serwami ??
... krokówkami a sterowniki eksperymentalnie kupiłem MD0860 i MD0560 60V, wydaje mi się, że pracują znaczniej dynamiczne niż te chińskie, są tańsze i jest gwarancja i serwis.
Co będzie tym sterować??
Pc i mach
chlop83 pisze:co to za planik ?? co jest na drugim końcu kabla od niego ??
Palnik jakiś włoski, dziś robiłem próby i już nie jestem z niego zadowolony, składa się chyba z 10części ale jestem rozczarowany nim nie daje rady przeciąć 15mm stu amperami, jeszcze nie wiem w czym jest problem, poza tym robiąc próby na blasze 10mm przy przebiciu od razu otworek w dyszy jest naruszony i robi skosy nie do przyjęcia, próbowałem na cieńszych blacha i jest tak samo już przy pierwszym odpaleniu niszczy się dysza...
jakie sposób ustalanie wysokości wpalenia ??
Pomiar napięcia... zbudowałem własny sterownik na procesorze do ustalania wysokości palnika, z możliwością zmiany wysokości w czasie pracy, z wyświetlaczem lcd ... później może coś więcej napisze o nim...
chlop83 pisze:zastanawia mnie tylko .. czym kierowałeś się wybierając sposób przeniesienia napędu na dłuższą oś ??

Ceną ... po obu stronach listwy zębate i koła zębate z możliwością kasowania luzów, poza tym w tego rodzaju maszynach jest to chyba najlepsze rozwiązanie...

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 12 lut 2010, 07:15

to wiem że są linki stalowe. Ten pasek jest wytrzymalszy od zwykłego klinowego.
Ale też wiem że przy regulowanym naciągu tego paska niemożliwe jest Utrzymanie bezluzu koło pasek. U Ciebie to dodatkowo przechodzi podwójny etap przeniesienia napędu.
Na początku będzie OK ale w późniejszym etapie mogą się pojawić luzy i poślizgi na pasku.
Ale z drugiej strony klasa dokładności cięcia pozostanie taka jaka daje palnik plus napędy.
Te krokówki to nie są z układem do kontroli gubienia kroków ( enkoder lub resolver ) ??
Listwa zębata od dołu …. To jest dobry pomysł. Najwolniej się zużywa. Ale pasek ciągnie zębatkę w górę, więc nie ma tu układu samo regulacji docisku zębatka listwa ?? ma to też i swoje plusy. Bo jeden silnik , więc nawet jak się jedna zębatka wytrze szybciej od drugiej to najwyżej się pojawi luz ale nie będzie wyprzedzania napędu.
Sorry … nie piszę tego złośliwie. Ale sama konstrukcja mi się podoba tylko ja znów bazuję na trochę innych rozwiązaniach przy maszynach CNC i dlatego taka moja dociekliwość …
Jakie szybkości przejazdowe osiągnie lub już osiąga??

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 12 lut 2010, 08:07

cnccad pisze:Na początku będzie OK ale w późniejszym etapie mogą się pojawić luzy i poślizgi na pasku.
Nie będzie żadnych luzów teraz i potem, wszystko jest przemyślane, jak widać na zdjęciu cały zespół kół zębatych wraz z napinaczem jest ruchomy i jak trzeba skasować luz na listwie zębatej to luzuję trzy śruby i cały zespół przesuwam w kierunku listwy, dokręcam śruby i luz skasowany a następnie kołem napinacza kasuję luz paska..

Obrazek
Obrazek Obrazek

Elektronika/elektryka podłączona jeszcze na pająka aby co nieco przetestować i przejazdy to chodzi bez problemu na 10000 mm/min nie zauważyłem aby gubiło kroki... nie ma takiej potrzeby ustawiać takich posuwów, na 5000 jest wystaraczająco...
Ostatnio zmieniony 12 lut 2010, 13:17 przez Rayford, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 12 lut 2010, 11:57

hm ... no OK.
ale koła sa z alu , a jeszcze nie znam takiej maszyny i takiego producenta by się nie pojawiały luzy i poślizgi w zastosowaniu tych że elementów po np. rocznej pracy.
Ale ok. Wierzę na słowo że to jest przemyślane. To Twój projekt a ja tylko pytam i jeszcze raz podkreślam to że ogólnie mi sie podoba. Podobne rozwiązanie zastosowałem mojej maszynie i tam się nie liczyło pozycjonowanie a sie pojawiły luzy.
czyli rozumiem że koło zębate nie jest wachliwe w ciągu pracy ??
Jest umocowane na sztywno ??
Jakie grube są boczne elementy trzymające portal poprzeczny ( nie wiem jaka oś , bo nazewnictwo to kwestia fantazji twórcy ) ??

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 12 lut 2010, 13:46

Jest umocowane na sztywno ??
Jest mocowane na sztywno...
cnccad pisze:Jakie grube są boczne elementy trzymające portal poprzeczny ( nie wiem jaka oś , bo nazewnictwo to kwestia fantazji twórcy ) ??
Grubość blach 10 mm chciałem trochę grubsze ale na laserze nie mieli takiej blachy ... ale do wożenia palnika w zupełności wystarczy ...
cnccad pisze:producenta by się nie pojawiały luzy i poślizgi w zastosowaniu tych że elementów
Jesli będzie pilnowany na bieżąco naciąg paska powinno być dobrze, co do kół to każde stalowe czy alu będzie się wycierać ...

Specjalizujesz się w palnikach więc trzeba mi rady... wyżej opisałem o problemie ... palnik nie daje rady przeciąć 15 mm i przy pierwszym przebiciu otworek w dyszy zniekształca się. Po wstępnych próbach wydaje mi sie że być może za małe ciśnienie powietrza , na reduktorze można max 5bar ale są długie przewody do palnika 7.5m jest pewnie spadek ciśnienia i w tym palniku, nie słychać tak głośno syczenia powietrza z dyszy jak w poprzednim palniku.

oglądając elektrodę i dyszę widać że te części mocno się przegrzewają widać na nich kolory świadczące o wysokiej temperaturze. Do patrzyłem się dzisiaj że w jednym elemencie jest jakiś zaworek i sprężynka, może brak odpowiedniego ciśnienia powoduje, że się nie otwiera i nie dostaje się powietrze tam gdzie trzeba ... dodam, że palnik mocno się nagrzewa ...

Obrazek Obrazek

centro
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: centro » 12 lut 2010, 14:53

Witam

Postaram się coś pomóc i zarazem zapytam.

Jeśli palnik nie jest oryginalny to należy zwrócić uwagę na 3 pkt.

1.Napięcie łuku i biegu jałowego
2.Prąd pilota
3.Przepływ powietrza

Uchwyty plazmowe raczej nie są uniwersalne taj jak np. przy spawarkach MIG
Wydaje mi się, że należy dokonac pomiarów parametrów źródła i porównać z kartą techniczną uchwytu.

Robiłem kiedyś testy podmieniając uchwyty plazmowe i raczej producenci dopasowują uchwyty pod dane źródła.

Mam pytanko chcę dokonać synchronizacij napędu w plaźmie. Mam krótą belkę i niestety jest lekko wrażliwa na skręcanie. Staram się do wchodzić w paski i synchronizację wałkiem.
Kiedyś zrobiłem portal 12mx3m napęd dwu-stronny wszystko działa ok do chwili gdy ktoś albo coś nie stanie na torze jazy lewego lub prawego napędu. Wtedy oczywiście belka się skosi i trzeba zrobić dojazd do początku lub końca aby wyprostować.
Chętnie przyjmę wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 12 lut 2010, 16:37

No tak … będzie się wycierać i pasek też. I dlatego się odchodzi od tych metod. Ale za to przekładnie wytrzymalsze i o większej sprawności dużo więcej kosztują.
Pytałem też nie bez powody o grubość bocznych elementów.
Zastanawiam się nad chybotliwością portalu.
10mm to nie mało ale na tak wysoko umieszczonym ciężarze każde zatrzymanie wózka nie ma wpływu na jego chybotliwość ?? Jeżeli jest chybotliwy to zniszczy Ci się zębatka napędowa bo tak jak napisałeś , nie masz jej wahliwej czyli masz stały nacisk.
Co do plazmy …
Pytanie …. Czy ten palnik zapala HV czy zwarciowo ?? Wydaje się mi że to zwarciowy palnik.
Co znaczy że otworek się zniekształca ?? przytapia go od wylewki pryskającej na niego czy od temperatury.
Może maszyna za długo stoi podczas przebijania w miejscu??
Może masz za wysokie ciśnienie powietrza ?? Czy czasami nie zrywa łuku ??
Czy podczas przebijania dysza jest odłączona elektrycznie bo wydaje się mi że chyba pracuje u Ciebie dysza podczas cięcia. Dysza po transferze łuku plazmy do materiału musi się od razu odłączyć. To jest ważne !!
No i na jaka wysokość jest podnoszony palnik podczas przebijania w stosunku do normalnej wysokości pracy??
W plaźmie ze względu na dużą ilość energii punktowej wnoszonej do materiału podczas cięcia nie jest już wymagane duże ciśnienie powietrza. Więc straty …hm… chyba odpadają. 7,5m to dużo ale na jakim przekroju węża ??
Na wylocie dyszy nie liczy się ciśnienie a szybkość wylotowa.
Oczywiście jest ona przeliczona na ciśnienie żeby szło to tanim kosztem a pewnym zmierzyć.
Ja do blach 20mm w maszynach gdzie się tnie tlenem mam ciśnienie 4,1 do 4,5bar. co w zupełności wystarcza. Ale tlen podnosi temperaturę , wnosi więcej energii do stali.
Kolega centro ma rację i słuszne uwagi ale można je rozbudowywać w nieskończoność.
1. Napięcie łuku i biegu jałowego … jak za małe to łuk będzie krótki i palnik zejdzie nisko. Na innym poście to dziś opisywałem.
2. Prąd pilota … taki żeby nie przytapiać dyszy. Ale to czy jest OK. da się zauważyć po kilku na „sucho” zajarzeniach bez cięcia. Jak przytopiony to za duży.
3. Ciśnienie powietrza … to jest dynamiczny czynnik ale też słuszny w brew pozorom.
Przy palniku zwarciowym prostym ( bez dodatkowego układu sterowania elektrodą ) jest to ważny czynnik. Tu powraca rozróżnienie ciśnienie a szybkość wylotowa powietrza z dyszy.
W palniku prostym otwarcie zaworu powietrznego powoduje odsunięcie się elektrody od dyszy i na chwilę przed tym jest podane napięcie dla łuku pilota DC . Napięcie stałe ( DC ) ma cechę ciągniętego łuku. I w ten sposób zapala się palnik. Napięcie podane do dyszy i elektrody, powietrze odejście elektrody od dyszy i palnik świeci.
Jeżeli przewód do palnika jest źle przeliczony , bo np. sam go wykonywałeś nie znając parametrów palnika i źródła to może być tu problem. Ale rozwiązaniem wówczas jest zainstalowanie zaworu do powietrza jak najbliżej palnika. Wówczas wykluczysz spadek ciśnienia.
Wąż powietrzny będzie swego rodzaju akumulatorem i przejście ciśnienia do dyszy będzie na krótkim odcinku. Czyli i start szybszy.

Jeżeli chodzi o kolegę centro to na portalach z cięciem termicznym nie można nic robić na ciasno.
Po za tym, jak miałeś w dużej maszynie rozwiązane błąd pomiaru dla poszczególnych napędów. To soft powinien zatrzymać maszynę przy złym odczycie. 3m szerokości to już dość duża maszyna gdzie trzeba pomyśleć na kontrolą drogi lub napędy wyregulować tak by prądowo wyłączały silniki. Ale to już jest zabawa.
Jeżeli chodzi o małą maszynę … jaki jest układ prowadzący ??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”