Maszyna z syntetycznego granitu

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Zbych07 » 25 sty 2008, 07:46

walter~ pisze:Generalnie odlewanie maszyny w wielu czesciach okazalo sie niezbyt rozsadne.
Wiesz każdy kij ma dwa końce - na pewno korpus wykonany jako jednolity element ma większą sztywność ale :

- powinno się do tego podchodzić mając dobrze przećwiczony ( manualnie ) temat lania betonu, zawalisz jeden drobny szczegół i ....... masz ładny duży "zakalec" którego możesz się pozbyć jedynie przez wyburzanie. Myślę ,że na początek warto zrobić maszynkę składaną z kawałków.
walter~ pisze:Wieksze zdjecia odlewow. W sumie ponad 400kg
- jeżeli maszynka ma stałe docelowe wyznaczone miejsce to ok. ale jak przyjdzie Ci ochota gdzieś To przestawić , będą niezłe jaja - no może przy 400 kg jeszcze nie takie duże ale przy np 1,5 tony... :wink:

Sporo zależy też w jakich warunkach mieszkasz - u nas sporo ludzi mieszka np w domach wielorodzinnych, blokach itp. Wylanie w takich warunkach konstrukcji bezpośrednio na podłodze ... :???: .... :mrgreen:

Twoja konstrukcja wygląda niesamowicie .

Ciekawe kto u nas wykona pierwszą betonową maszynkę . Wielu jest wierzących - ale ... :???: ... niepraktykujących , ale dobrze to rozumiem ...... bo sam do nich aktualnie się zaliczam.
Mam jednak przekonanie ,że to się zmieni dlatego Wielkie Dzięki za kolejną porcję istotnych informacji.

Tagi:

Autor tematu
walter~
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 53

Post napisał: walter~ » 25 sty 2008, 15:17

Dzieki Zbychu. Jesli chodzi o popelnianie bledow to ryzyko wystepuje jak najbardziej, dlatego wskazane jest spedzenie dluzszego czasu na planowaniu.
W niektorych odlewach precyzyjne powierzchnie sa wklejane po fakcie do odlewu.. Inni z kolei odciskaja je na odlewie za pomoca specjalnych zywic- cala masa rozwiazan o ktorych postaram sie niedlugo napisac.

Pozdrowienia!

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: kostner » 25 sty 2008, 15:40

Walter "I Love You" :mrgreen: robisz naprawde kawal super roboty i jeszcze dodatkowo dzielisz sie wiedza i efektami - super postawa. Szkoda ze mieszkasz tak daleko i swoje zdolnosci wykorzystuja amerekance ;)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Autor tematu
walter~
Posty w temacie: 53

Post napisał: walter~ » 26 sty 2008, 19:36

Dzieki Kostner! Lista spoleczna UHU zakonczona wiec i tu pewnie ruszy cala masa ciekawych projektow?? Czekam z niecierpliwoscia :mrgreen:

Awatar użytkownika

Kowal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 26 sty 2008, 23:04

walter~ pisze: Wertujac ostatnio forum natknalem sie na jego rysunki i dotarlo do mnie ze moznaby ten stol odlac do gory nogami- na plycie traserskiej. Zalatwiloby to dwa problemy- precyzyjnej powierzchni oraz plastikowosci. Najtwardsza powierzchnia z najwieksza iloscia kamieni powstaje na spodzie odlewu, a skoro odlewamy do gory nogami to tam wlasnie bylby blat stolu. Postanowilem tez przetestowac czy da sie to zrobic bez wibrowania calosci- nie chcialo mi sie budowac poteznej konstrukcji aby przetestowac system ktorego i tak prawdopodobnie nie bede uzywal.

No powiem szczeże że nie wyobrażałem sobie odlewania takiego stołu w inny sposó jak tylko blatem do dołu :mrgreen:

walter~ pisze:
Na plyte zostala (niezbyt dokladnie) naciagnieta folia do kanapek; do calosci przykleilem 100 badziewnych insertow:

[/URL]

Pomiedzy inserty rozsypalem warstwe kamieni i calosc zalalem kompozytem- oczywiscie bez wibrowania. Nie byl to zbyt dobry pomysl bo po pierwsze gesta mieszanka miala powazny problem z przeniknieciem warstwy kamieni, i po drugie bez wibrowania nie da sie osiagnac odpowiedniego ubicia materialu.

[/URL]

W kazdym razie system dziala i przy uzyciu prawdziwej precyzyjnej plyty traserskiej oraz poteznego stolu wibracyjnego powstalby wystrzalowy stol do maszyny. Pytanie tylko oczywiscie po co..
No właśnie zastanawiałem sie jak wykonać stół. Najpierw myślałem o jakimś ze starej frezarki ale tu zawsze beda ograniczenia jest jaki jest i już. Teraz widze możliwość wylania takiego stołu z epoxy tylko pytanie czy jesli to będzie stół "T" rowkowy to czy bedzie na tyle wytrzymały żeby można było do niego przykręcać obrabiany element zapomocą śrub , czy po prostu nie będzie się wyłupywał??? :?: :?: .
A może połączyć metal z polimerem.
I jeszcze jedno fundamentalne pytanie jak po wylaniu takiego stołu z epoxy zdjąć go z formy bo jakoś to kiepsko widze , przecież przez te rowki nie będzie można go odkleić tak po prostu od formy. może zastosować jakąś metode miękkiego materialu jako wzorca,albo rowki bedą z np steropianu który potemsie wydłubie. jaktozrobić
Alternatywąmoże być płaski stól z insertami ale takie zastosowanie ma ograniczenia związane z doległościami rozmieszczenia insertow i nie wiem czy zawsze bedziemozna zamocowac materiał?noi czy inserty wytrzymają
Osobiście to zamierzam budowe swojej maszyny wykonać właśnie zaczynając od stołu . Zobacze jakiebedą efekty i potem bedzie w dalszej kolejnosci Korpus. jak coś niewyjdzie będzie mniejsze marnotrastwo materiału i czasu
walter~ pisze:
Idac dalej tropem ciekawych informacji. Oto pdf ktory kazdy powinien sobie wydrukowac i powiesic na scianie: http://static.scribd.com/docs/40jr1dnhd ... VIEW=width .
Jakoś nie moge zapisać tego pdf-u na dyk może ktoś da rade. :oops:
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 26 sty 2008, 23:15

Rowki T w stole z epoxybetonu będą się wyłamywać. Trzeba wymysleć inny sposób mocowania przedmiotu. Może właśnie inserty z gwintem rozmieszczone w stole.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Zbych07 » 27 sty 2008, 00:46

Kowal pisze:Jakoś nie moge zapisać tego pdf-u na dyk może ktoś da rade.

w załączniku jest to co Cię interesowało .... pdf oczywiście.

[ Dodano: 2008-01-27, 01:08 ]
Kowal pisze:Alternatywąmoże być płaski stól z insertami ale takie zastosowanie ma ograniczenia związane z doległościami rozmieszczenia insertow i nie wiem czy zawsze bedziemozna zamocowac materiał?noi czy inserty wytrzymają
Osobiście to zamierzam budowe swojej maszyny wykonać właśnie zaczynając od stołu . Zobacze jakiebedą efekty i potem bedzie w dalszej kolejnosci Korpus. jak coś niewyjdzie będzie mniejsze marnotrastwo materiału i czasu
Jaszuk88 pisze:Rowki T w stole z epoxybetonu będą się wyłamywać. Trzeba wymysleć inny sposób mocowania przedmiotu. Może właśnie inserty z gwintem rozmieszczone w stole.
A może na początek zrobić to tak jak w tej maszynce ?

Obrazek

robimy blacik z insertami :

Obrazek

przykręcamy płaskowniki z Alu lub stali :

Obrazek

i szlifujemy już na naszej maszynce na gotowo żeby ładnie trzymało płaszczyznę :

Obrazek

osobiście uważam ,że wykonanie takiej formy będzie proste a efekt końcowy powinien być bardzo dobry :wink:
Załączniki
Odlewy betonowe.pdf
(5.69 MiB) Pobrany 1709 razy

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 27 sty 2008, 09:40

Dla mnie bardzo dobry pomysł.

W związku ze stołem z epoxybetonu mam pytanie:
dla obrabiarki o wymiarach stołu 250mm x350mm przy grubości minimum 30 mm ,
wadza około 8kg + ciężar elementów mocowania łożysk + opór skrawania freza o średnicy 8mm w metalach kolorowych- jaki należy zastosować silnik krokowy aby maszyna pracowała płynnie?

Awatar użytkownika

Kowal
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 27 sty 2008, 15:19

Jaszuk88 pisze:jaki należy zastosować silnik krokowy aby maszyna pracowała płynnie?
Jeszcze brakuje jednego paramatru który musisz uwzględnić a mianowicie jaki posów chcesz uzyskać , inaczej jakiej grubości wiór bedzie zbierać frez, jeśli konstrukcja ramy jest sztywna tomozna bedzie skrawać więcej ,przy delikatnej konstrukcji ten parametr będzie mnieszy np. 8mm naminute prz sztywnej konstrukcji a 6mm przy tej słabszej
Dodatkowo jeszcze jest ważna głębokość skrawania.
Reasumując radze kupić silnik o przeciętnych parametrach, zamocować go na przekładni pasowej i przetestować ,jeśli uznasz że jest za słaby będziesz mógł go w dość prosty sposób wymienić na inny(potrzebne bedzie nowekółko pasowe na oś silnika i nowe mocowanie do korpusu maszyny zakładając że sterownik do nowego motoru urzyjesz ten sam i wytrzyma on wieksze obciążenie) ,albo ew. zmienić przełożenie przekłdni. tak więc najprościej jest wszystko przetestować w praktyce.
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 27 sty 2008, 16:24

Zastanawia mnie czy nie można, a jeśli tak to jakie włąściwości miałby odlew 80% granitu i 20% żywic akrylowych. Przyjrzałem się zlewozmywakowi granitowemu i zastanowiło mnie to że mimo dość cienkich ścianek jest sztywny i twardy. Ciekaw jestem czy ktoś już próbował prześledzić taką technologię bo ze względu na ilość żywicy akrylowej może się okazać że jest to łatwiejsze do zrobienia w warunkach warsztatowych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”