MAKATEK TYTAN 500
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
A odsuwałeś lirę? Fabryczne koła muszą się mieścić, a ze względu na ich rozmiary i wzajemne położenie ramię na którym są mocowane (tzw. "lira", ang. "banjo") jest uchylna (najczęściej ma imbusową śrubę do zaciskania na obejmie koła skrzynki posuwów/wałka/śruby pociągowej lub dociskową w kolistym wycięciu)siarap pisze:wg. instrukcji przez koło 63..., tylko mi się nie mieści bo haczy o nakrętkę wrzeciona.

- poluzuj zacisk liry i odchyl koła gitary od koła napędzającego(górnego),
- zamień koła wg tabeli gwintów dosuwając je do siebie "na papier" (miedzy zęby wkładamy pasek cienkiego papieru, np śniadaniowego, i dopiero dosuwamy do siebie - daje to wymagany luz międzyzębny), i zaciskamy je na lirze (jeśli poszczególne koła mają śruby/zaciski do tego, bo często nie mają i mogą się swobodnie same ustawiać),
- obracając lirę dosuwamy koła gitary do koła napędzającego (też na papier), i zaciskamy,
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Tej śruby od wrzeciona nie możesz odkręcić to jest śruba regulująca luz na łożyskach z wrzeciona ale ja myślę,że problem jest w tym wałku pod śrubą z wrzeciona.Otóż ten wałek powinien być dłuższy i wtedy dodatkowo stosując tulejkę dystansową wejdzie i ta największa zębatka.Na Twoim zdjęciu zaznaczyłem czarną strzałką ten wałek.Ja mam LD550 i on jest jednak dłuższy ni w Twojej i tak jak napisałem wyżej wchodzi każda zębatka.