Mach3 drugi LPT

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#21

Post napisał: 251mz » 03 sty 2017, 00:41

ma555rek, Wykopaliska prowadzisz? :mrgreen:



Tagi:


ChipKiler
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 03 sty 2017, 22:48
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

#22

Post napisał: ChipKiler » 03 sty 2017, 23:10

ma555rek pisze:
krzysiekgrab pisze:piny 1 i 16, 17 będą wyjściamy, natomiast 2-15 będą wejściami
od 2 do 9 pinu faktycznie natomiast dotychczasowe wejścia 10,11,12,13,15 stają się niestabilne tak jakby zakłócały pracę portu i nie mogłem z nich korzystać.
Wystarczyło dotknąć jedno z nich i stan całego portu był przypadkowo ustawiony.
Albo coś skiepściłem - np nieodpowiedni sterownik do karty.
dodatkowy drugi port może w systemie samym być w konflikcie z pierwszym, producenci większości kart pci i pciE wychodzą z założenia iż w komputerze niema portu LPT około 60% kart wymusza adres portu LPT1 problem musi powstać gdy już takowy mamy, windows XP dedykowany do mach3 nie zawsze to wychwytuje, osobiście polecam kartę z jednym chipem i dwoma portami lpt jest to jedno przerwanie irq oraz dwa niezależne adresy portów, oraz mach3 na windows vista tak dokładnie vista okrojona uruchomi się 2 razy szybciej i ma 2 razy lepsze biblioteki wykrywania sprzętu. Jeśli kogoś to ciekawi to niech mnie pokieruje w odpowiedni temat CNC Forum.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 sty 2017, 14:09 przez ChipKiler, łącznie zmieniany 2 razy.


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1214
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#23

Post napisał: ma555rek » 03 sty 2017, 23:31

Konfliktów nie ma. Dałem się zasugerować, że skoro linie danych (2-9) reagują normalnie to pozostałe wejścia też będą takie same. A tymczasem na karcie na wejściach (10- i dalej) trzeba było podać oporniki do +Vcc. I jest OK.

[ Dodano: 2017-01-03, 23:37 ]
Przy okazji.
Wiesz może jak wpisuje się stany bitów do następnych (3,4) portów w Mach2? ( taka jest maszynka i taka zostanie)
Nie mogę znaleźć a było coś jakby;
call ( xxxxxxxxxxxx adres portu i wartość słowa) ?
Wpisywanie przez wywołanie makra.
Pasjonat


ChipKiler
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 03 sty 2017, 22:48
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

#24

Post napisał: ChipKiler » 04 sty 2017, 12:46

ma555rek pisze:Konfliktów nie ma. Dałem się zasugerować, że skoro linie danych (2-9) reagują normalnie to pozostałe wejścia też będą takie same. A tymczasem na karcie na wejściach (10- i dalej) trzeba było podać oporniki do +Vcc. I jest OK.

[ Dodano: 2017-01-03, 23:37 ]
Przy okazji.
Wiesz może jak wpisuje się stany bitów do następnych (3,4) portów w Mach2? ( taka jest maszynka i taka zostanie)
Nie mogę znaleźć a było coś jakby;
call ( xxxxxxxxxxxx adres portu i wartość słowa) ?
Wpisywanie przez wywołanie makra.
Nie podpowiem bo nie wiem, wracając do tematyki 2 port LPT układy jedno chipowe rozwiązują problem synchronizacji poruszony kilka postów wcześniej, sam już buduje drugi rok mojego klamota i najprawdopodobniej również będę potrzebował podpowiedzi i pomocy z drugim portem LPT i nie tylko.

galeria mojego klamota jest na mojej stronie ale konkretne pytania oraz moje odpowiedzi na pytania będę zamieszczał w istniejących już tematach CNC FORUM.



Pozdrawiam !Obrazek

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#25

Post napisał: k-m-r1 » 04 sty 2017, 13:40

PortAddr = 1010
PortData = GetPortByte(PortAddr)


PortAddr = 1010
PortData = 154
PortData = PutPortByte(PortAddr, PortData)

Z własnego doświadczenia nie polecam bo miałem prze tą funkcje kilka awari Makro zbyt wolno działa, aha dane są surowe.

Na foto widzę chiński sterownik z zapamiętywaniem ruchów PC dla Mach3.
myjka ultradźwiękowa stoi obok lutownicy?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1214
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#26

Post napisał: ma555rek » 04 sty 2017, 22:32

k-m-r1 pisze:Makro zbyt wolno działa
Wolno w znczeniu że długo trwa ustawienie portu?
Czyli :

Mxxx
.
.PortData = PutPortByte(PortAddr, PortData)
.
koniec makra

i Mach idzie dalej myśląc ze peryferia są OK
a tymczasem dopiero piny są ustawiane i otoczenie zaczyna reagować?
Ja chcę zrobić sekwencję typu pralka w jednym makro:

ustaw port
czekaj na krańcówki
zmień port
czekaj na nowe
koniec makra
( i pętla czasowa z M30 gdyby coś)

i dopiero Mach dalej

[ Dodano: 2017-01-04, 22:35 ]
ChipKiler pisze:buduje drugi rok mojego klamota
ładna, ale chyba robisz bo lubisz a nie dlatego że się przyda?
Pasjonat

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#27

Post napisał: k-m-r1 » 05 sty 2017, 12:40

Czas jest determinowany rodzajem maszyny. W procesie gdzie szybko zmienia się środowisko a reakcje zachodzą w czasie poniżej 1s makro wykonywane 10x na 1s to za wolno.

Jak odnieść 1sekunde do maszyny? Gdy maszyna ma przejazdy G0 10m/min lub 20m/min to różnica jest 1 do 2 daje to w przeliczeniu nawet kilka mm.

Maszyna na machu pikowała sadzonki do doniczek z tacy.
typowy pick and places pole robocze 2x2m stan pinów miał znaczenie przy ocenie roślin z 16 czujników dla 4 głowic.
- do przesadzenia gat 1
- gatunek 2
- do poprawki recznej3
- odpad 4
- błąd 5
- e-stop 6

ps makro ma błąd podczas oczekiwania jeśli nie wyłączysz Jog można ruszać osiami :mrgreen:
jedna z starszych wersji, podczas czekania makra można było wczytać inny g-kod :shock:
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


ChipKiler
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 03 sty 2017, 22:48
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

#28

Post napisał: ChipKiler » 05 sty 2017, 13:14

k-m-r1 pisze:PortAddr = 1010
PortData = GetPortByte(PortAddr)


PortAddr = 1010
PortData = 154
PortData = PutPortByte(PortAddr, PortData)

Z własnego doświadczenia nie polecam bo miałem prze tą funkcje kilka awari Makro zbyt wolno działa, aha dane są surowe.

Na foto widzę chiński sterownik z zapamiętywaniem ruchów PC dla Mach3.
myjka ultradźwiękowa stoi obok lutownicy?
Myjka stoi obok rozlutownicy ZD-985, lutownice zasłania maszyna, dokładnie monitor, sterownik tak chiński mam ich kilka rożnych niestety każdy z nich wymaga modyfikacji i poprawek ten akurat nie wielkich głównie sekcja zasilania. (zasilamy ten cały bajzel od strony wyświetlacza lcd napięciem nie znacznie przekraczającym +5V np 5.1 jest idealnie). Oryginalne połączenie z portu usb np 4.95V nie działa stabilnie wyświetlacz generuje duże skoki obciążenia a kabelki 0,2mm użyte w chińskim kablu usb trzeba wyrzucić jako pierwsze. pisząc duże skoki mam na myśli oryginalne połączenia na kablach które są wewnątrz żyły tylko w pobliżu następnej żyły w użytej plecionce kabla USB zastosowano technologie "taniej się nie da" bo prądu nie będzie przesyłał żadnego. zasilając to nie zaleznym zasilaczem 5v który powinna posiadac kazda cnc chodzi tu o optoizolację to chyba najtańszy sterownik na rynku przynajmniej tak mi sie wydaję.


P.S.
Widzę że dokładnie zdjęcie obejrzałeś :) Pozdrawiam ! a tak dodam że mój kącik majsterkowania jest uprzątnięty (Święta) normalnie wygląda to inaczej haha niema jak chodzić przez ten pokój.


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1214
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#29

Post napisał: ma555rek » 05 sty 2017, 18:32

k-m-r1 pisze:makro wykonywane 10x na 1s to za wolno.
Każde makro?
Czy tylko macropump a te wywoływane Mxxx mogą kontrolować stan wejść zgodnie ze
sleep...
?

Druga sprawa
Stan wejść można sprawdzać po kolei np
czekaj na we pin10
czekaj na we pin11
czekaj na we pin12
czekaj na we pin13
czekaj na we pin15

Ale w trakcie kontroli kolejnego pinu stan poprzedniego już mógł się zmienić
Czy można sprawdzać stan pinów jednocześnie jako wartość liczbowa
.
PortData = GetPortByte(PortAddr)
.
dla portu zadelklarowanego w zakładce konfiguracyjnej ( drugi port wg Macha)
Czy to będzie szybciej sprawdzane?
U mnie ten rejestr będzie miał określone kombinacje (kod BCD) a sprawdzanie sprowadzi się do czekania na liczbę np 27.
Bit po bicie z częstotliwością 10Hz to nie teges.

[ Dodano: 2017-01-05, 21:16 ]
mam jeszcze jeden kłopot.
Mach niezbyt dokładnie pozycjonuje w najazdach referencyjnych.
Czy jest możliwość w macropump , albo jakoś inaczej, wystawienia na jakieś wyjście stanu gdy program realizuje kod G28.1 na którejkolwiek osi? (jeżeli tak to może bym namówił na zmianę na Mach3)
A jeszcze lepiej gdyby było można rozróżnić która oś jest referowana -wydaje mi się ze to jest banalna sprawa tyle że jeszcze nie wiem jak.
Pasjonat

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#30

Post napisał: k-m-r1 » 07 sty 2017, 12:58

#1 masz kod zrób testy będziesz miał obraz czy chcesz brnąć w to dalej.
#2 pozycjonowanie zależy od prędkości F od dokładności czujnika, od prędkości jądra oraz jest opcja drgania styków która wystawia/filtruje sygnał wg podanej wartości.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”