Mach3 drugi LPT

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#11

Post napisał: k-m-r1 » 25 lis 2009, 07:26

serce komputerka procesor itp pracuje z wiekszączestotliwoscią jak wasze lpt 2-3 GHz
a lpt jużtylko w kHz problemy mogły by byc przy drajwerach czy optoizolacji bądz innych elementach za lpt za długie przewody opuznienie zawsze będzie ale tak małe żę niezauwazy tego nikt powiedzmy milisekunda lub mikrosekunda ani maszyna ani wy niebędziecie wiedzieli i odczuwali tego chyba że ktos kompa tak zmuli czyms że wskaznik myszy bedzie skakał to i na lpt będzie widac zmiany


MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl

Tagi:


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 15:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#12

Post napisał: krzysiekgrab » 25 lis 2009, 10:05

Obrazek
W drugim porcie w machu możemy ustawić że wyjścia będą wejściami. czyli możesz mieść prawie same wejścia na drugim porcie(piny 1 i 16, 17 będą wyjściamy, natomiast 2-15 będą wejściami). Ale to pewnie wiecie :smile: .
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#13

Post napisał: 251mz » 25 lis 2009, 11:27

tak , a sprawdziłeś to ,że tak mówisz?
bo ja sprawdziłem na prawie 3ch kartach pci-lpt i na żadnej do końca to nie była prawda....


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 15:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#14

Post napisał: krzysiekgrab » 25 lis 2009, 12:13

Nigdy tej opcji osobiście nie testowałem. Ale raczej działa, ponieważ rozmawiałem z ludźmi, którzy z powodzeniem stosują drugie porty LPT właśnie w tym samym celu co Ty, czyli większa liczba wejść. Testowałem jedynie działanie 2 i 3 portu przy użyciu smoothsteppera, tam to na pewno działa. wpisałeś poprawny adres poru?? czy przy konfiguracji pinów podałeś port numer 2??
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#15

Post napisał: 251mz » 25 lis 2009, 16:12

wpisałem wszystko poprawnie , gdyż tylko część tego portu działała , tzn działał port w takiej konfiguracji jak LPT1 ale po zaznaczeniu "ptaszka" już nie chciał...

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#16

Post napisał: k-m-r1 » 25 lis 2009, 19:15

bo albo masz wejscie albo wyjscie jak sprawdzałęs czy działa?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#17

Post napisał: 251mz » 25 lis 2009, 19:48

tak samo jak na 1 lpt...


Lucastg
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 29
Rejestracja: 26 lut 2009, 11:34
Lokalizacja: TG

#18

Post napisał: Lucastg » 02 paź 2010, 17:04

Witam mam taki mały problem dokupiłem 2-gi port LPT do kompa i po zainstalowaniu mach3 widzi mi go ale nie zabardzo działa a sprawdzając w systemie do tego portu mam dwa adresy , B000 - B007 oraz B400 - B407 i nie bardzo wiem co mam wpisać jako adres portu w machu , spotkał sie ktos może z takim czymś ??

AHA dodam ze LPT na PCI jest firmy 4world.pl na chipsecie EF323

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#19

Post napisał: k-m-r1 » 04 paź 2010, 16:12

Adres (hex) Znaczenie Standardowy adres bazowy (hex)

0040:0008 adres bazowy LPT1 378 jak masz 1 lpt
0040:000A adres bazowy LPT2 278 jak masz 2 lpt ten i ten poprzedni
0040:000C adres bazowy LPT3 3BC kolejny lpt
0040:000E adres bazowy LPT4 2BC i jeszcze jeden

to co podałes to nie jest adres portu lpt ale adresowanie szpilek
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1214
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#20

Post napisał: ma555rek » 03 sty 2017, 00:21

krzysiekgrab pisze:piny 1 i 16, 17 będą wyjściamy, natomiast 2-15 będą wejściami
od 2 do 9 pinu faktycznie natomiast dotychczasowe wejścia 10,11,12,13,15 stają się niestabilne tak jakby zakłócały pracę portu i nie mogłem z nich korzystać.
Wystarczyło dotknąć jedno z nich i stan całego portu był przypadkowo ustawiony.
Albo coś skiepściłem - np nieodpowiedni sterownik do karty.
Pasjonat

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”