Mach3 drugi LPT

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Mach3 drugi LPT

#1

Post napisał: 251mz » 17 wrz 2009, 21:44

Witam.

Jak powszechnie wiadomo mach działa przez LPT
do którego można podłączyć 5 wejść i 12 wyjść.

pin 18-15 masa
pin15 i 10-13 to wejscia
reszta to wyjścia...

Jeśli to mi za mało to rozumiem ,że trzeba się wziąć za 2gi lpt.
i tu pojawia się problem.
Po pierwsze które piny mogą być wejściami a które wyjściami?
Czy to jest tak samo jak z 1wszym portem czy innaczej
bo gdzieś dosłyszałem ze istnieje możliwość konfiguracji wyj-wej dla 2giego lpt 12-5 lub 4-13.

Następne pytanie to jakiego typu ma być to port?
http://www.allegro.pl/item725573878_kar ... a_lpt.html
http://www.allegro.pl/item745592539_kon ... _reki.html

obojętnie jaki typu jak z linka czy na jakimś specjalnym czipsecie?
posiadacie może jakieś wypróbowane.

I jeszcze jedno.
Czy jest obojętne pod które z pinów wejściowych podepnę MPG oraz Liniały/Encodery?



Tagi:


skazi
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 26 sie 2007, 20:46
Lokalizacja: Wrocław

#2

Post napisał: skazi » 18 wrz 2009, 06:58

nie wydaje mi sie zeby kwestia wejscia/wyjscia mogla zalezec od oprogramowania.
patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_1284
po prawej stronie masz "oznaczenia pinow". czarne i szare trojkaciki oznaczaja kierunek transmisji.
jak widac uklad 10-13,15 na we, 1-9,14,16-17 na wy, reszta gnd jest narzucony przez standard portu.
no chybaze w miedzyczasie powstaly jakies nowe magiczne porty rownolegle o ktorych nie wiem... :)

EDIT: tu jeszcze widac ktore piny sa zanegowane: http://www.doc.ic.ac.uk/~ih/doc/par/


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: 251mz » 18 wrz 2009, 08:40

Dobrze ale możemy przeczytać "Linie magistrali są dwukierunkowe (w standardzie Centronics jednokierunkowe)"

Czyli w końcu mogą one jako wejścia czy nie?

Lini magistrali jest 8, jeśli mogą one pracować jako wejścia to uzyskujemy 4 wyjścia i 13 wyjść.

Ktoś już w ogóle testował ten tryb? i właściwie kiedy mamy do czynienia ze standardem centronics w którym są one jednokierunkowe?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#4

Post napisał: k-m-r1 » 18 wrz 2009, 18:30

251mz pisze:astępne pytanie to jakiego typu ma być to port?
http://www.allegro.pl/ite...ukarka_lpt.html
http://www.allegro.pl/ite...wa_od_reki.html
obie są dobre
z portem nr 2 jest tak jak z pierwszym a wejscia i wyjscia wybierasz programem

gdzies widziałęm schemat podłonczenia 6 osi do 2 lpt ale niemoge znalesc poszukj na gogle może uda sie
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: 251mz » 18 wrz 2009, 22:49

podłączyć 6 osi do lpt żadna sztuka......
tylko mi chodzi aby mieć więcej niż 10 wejść na obu lpt...


skazi
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 26 sie 2007, 20:46
Lokalizacja: Wrocław

#6

Post napisał: skazi » 19 wrz 2009, 08:54

251mz pisze:Dobrze ale możemy przeczytać "Linie magistrali są dwukierunkowe (w standardzie Centronics jednokierunkowe)"

Czyli w końcu mogą one jako wejścia czy nie?

(...)i właściwie kiedy mamy do czynienia ze standardem centronics w którym są one jednokierunkowe?
doczytalem troche na wikipedii angielskiej (http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_1284) i wyglada ze standard IEEE 1284 jest rozszerzeniem standardu Centronics.
w skrocie: tryb SPP to tryb zgodnosci z Centronics i jest jednokierunkowy, ECP/EPP sa rozszerzeniami ktore obsluguja dwukierunkowosc.
w jednej z podanych kart podane jest ze obsluguje wszystkie 3 tryby, w drugiej jest troche malo informacji ale mysle ze tez obsluguje tryby dwukierunkowe.

EDIT: kosc MosChip to prawdopodobnie MCS9805 http://www.moschip.com/mcs9805.php. wg opisu producenta obsluguje wszystkie typowe tryby.


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: 251mz » 19 wrz 2009, 12:08

czyli wynika z tego ,że mogę wykorzystać 2gi lpt w trybie dwukierunkowym dla magistrali danych , czyli bedę miał 4 wyjścia i 13 wejsć?

Zależy mi na tych wejściach tak bo chciałbym podłączyć liniały pomiarowe:)


skazi
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 38
Rejestracja: 26 sie 2007, 20:46
Lokalizacja: Wrocław

#8

Post napisał: skazi » 19 wrz 2009, 20:41

niestety nie korzystalem z takiej konfiguracji w praktyce ale za taka cene (kontroler) smialo bym probowal. daje 80% ze bedzie dzialac :)


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Posty: 4229
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: 251mz » 20 wrz 2009, 02:28

jeśli chodzi o 2gi lpt nie ma problemu , w pon podjadę do znajomych do komputerowego i wezmę kilka różnych posprawdzam i dam znać o wynikach...

Jeszcze tylko jedno pytanie czy tryb pracy w którym znajduje się port nie będzie wpływał na pracę całego układu , mam na myśli opóźnienia....


szym86
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 8
Rejestracja: 01 lis 2009, 11:19
Lokalizacja: Toruń

#10

Post napisał: szym86 » 25 lis 2009, 01:42

Również dołączam się do pytania użytkownika 251mz , a dokładnie czy nie będzie problemu z synchronizacją tych 2 portów .

Co jeśli lpt1 będzie sterował osią X , lpt2 osią Y a jeden z nich z racji że jest inny będzie miał minimalne opóźnienie ? Czy to może się stać ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”