.. 1,5 /3200 ( 400*1/8) = 0.004 ...tak sie podaje w turbocnc
....a w machu
3200 -1,5
x -1
x=3200/1,5
x=2133
silnik musi zrobic 2133...(z hakiem) kroków zeby osiągnąc ten 1mm..zgadza się
przypuszczczam ze pracujesz na machu demo...mach demo taktuje z predkoscią 20 kHz...
a więc, podczas 1s nie uzyskasz maksymalni 20000 ( 20 kilo) / 3200 kroków = 6,25 obrotu
co przy śrubie 1,5mm daje nieco ponad 9mm /sekunde ( 540 mm/ minute)
1. ustaw przelicznik jak ci podałem
2. ustaw sobie na 1/4 kroku i sprawdx, bo może dojśc do sytuacji w któej twój silnik uzyska większą prędkosc na 1/4 tylko dlatego, że blokuje go program wykonawczy!!!! ( demo)
wtenczas. liczba impulsów na obrót wyniesie 1600, wtenczas maksymalnie przy taktowaniu dema możesz osiągnąc 12,5 obrotu/sekunde
silnik ma 400 kroków ( ten twój to 1,85 Nm, )a więc przy 1/4 kroku twój silnik pracuje już jak w 1/8 kroku w stosunku do zwykłyh standardowych silników 200krok/obrót
nie wiem jaką masz maszyne...i trudno mi ocenic jaką realną prędkosc osiągniesz....
śruba o skoku 1,5 mm to troche mało...silniki krokowe tracą moment wraz z predkoscia, a więc teoretycznie lepie jest zastosowac śrube większym skoku ( o ile w rzypadku kulowych, stosuje się skoki rzedu 5mm a nawet 1cm...to trapezówka charakteryzuje się dosyc kiepskim "wspólczynnikiem " przeniesienia napędu....przy większym skoku dajesię we znaki tarcie, oraz sam ciężar śruby...większy skok to zazwyczaj większy przekrój samej śruby!!)
mnie osobiście zatysfakcjnuje skok 6mm na śrubie ( silnik 8,5Nm)...ale taki raster śruby to również duży przekrój..wyobrżasz sobie rozpędzic wałek ośrednicy powiedzmy 30 mm i długosci 1m??? to prędkoscie rzedu 10-15 obrotów/minute!! ja też nie..hihi
sma śuba jest tak cięzka, że tracisz mnóstwo mocy na pokonywanie momentu
bezwłądnosci samej śruby!!
dlatego zastanawim się nad zastosowaniem napędu z paskiem albo łancuchem!!
https://www.cnc.info.pl/postlink/36625.htm#36625