Do falownika sprzedający dołączył instrukcję po polsku , ale w necie znalazłem jeszcze lepszą. ( załącznik )berrrcik21 pisze:Mam pytanko do kolegi Zbych07, a mianowicie: do tego falownika, który zakupiłeś na allegro była jakaś instrukcja jak podłączyć oraz skonfigurować falownik?? Czemu zdecydowałeś na ten a nie na LG?? czy zadecydowała cena czy parametry były nieodpowiednie??
Już miałem kupić LG ( nowy na gwarancji - ok 800zł ) ale studiując jego instrukcję stwierdzałem ,że niemożna regulować napięcia znamionowego podawanego na silnik . Zapytałem o to kilku sprzedających ( jeden nawet odpowiedział ) rzeczywiście tego parametru w LG się nie ustawia - jest to +/- 10% wejściowego . W zasadzie w przypadku OUS nie ma to znaczenia , ale ja chcę używać tego falownika też do innych siników . Na Allegro pojawiają sie specjalne silniki do współpracy z falownikami ale czytamy np. silnik 3 fazowy 3 X 150V - zgodnie z tym co przeczytałem w LG tego nie ustawisz, w Siemensie bez problemu parametr P084 ( znamionowe napięcie silnika zakres

Ogólnie urzekła mnie instrukcja tego falowniczka.
O tym zakupie na Allegro zdecydowała cena - jest to co prawda nieco starszy model ale ma już wbudowany panel obsługi - do nowych Vektorów Siemensa panele dokupuje się oddzielnie )
Co prawda najchętniej kupiłbym falownik zasilany z 1 fazy ale o mocy ok 2,5 kW ( byłby zapas mocy do większych silniczków - ale to była okazja )
Rysunek poniżej pokazuje jakie podstawowe parametry są potrzebne do wstępnej konfiguracji pod konkretny silniczek.

Dwie uwagi :
1. żeby cię nie podkusiło uruchamiać falownika bez podłączonego silnika bo zwalisz falownik.
2. silniczek musi być 3 fazowy ale na tabliczce znamionowej musi mieć podane 220/380 V
te z OUS zwykle tak mają.
Szczerze mówiąc to nieco wcześniej wstawiłem do OUS silnik na 220 , obroty prawo lewo
moc 1,1 kW ale uważam że był to błąd. Sinik jest duży przez co przezbrajanie maszynki stało się jeszcze bardziej upierdliwe. Startując - silnik wchodzi na pełne obroty - OUS szarpie. Teraz Gdy patrzę jak delikatnie się rozpędza ( w ciągu 10 sek bo tak ustawiłem ..... magia ) .
Naciskam na panelu przycisk zmień kierunek wirowania ...... zwalnia powoli ( 10 sek )aż do zatrzymania i powoli zaczyna wirować w przeciwna stronę aż osiągnie 50Hz ( i swoje obroty nominalne ) ........ trzymam wciśnięty przycisk powoli dochodzę do np 60Hz i silniczek pracuje z obrotami sporo wyższymi niż planował producent. ................. MAGIA