konstrukcja z aluminium niedokonczona

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
andysu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 22 lip 2006, 23:20
Lokalizacja: Wrocław

#11

Post napisał: andysu » 22 sie 2006, 22:31

witam
co to bedzie to okaże się po ostatecznym montażu
teraz jest w trakcie poprawek
testy wstepne były ok aczkolwiek było kilka uchybień
funkcja drukarki niespełniła moich oczekiwń a turbina wrzeciona okazała się za mała i niezasysała odpowiedniej ilości kurzu
pozatym rozdzielczość i precyzja ,wrzeciono w nowym uchwycie dodana poprzeczna rama bramy
pozdrawiam
Załączniki
21.jpg
pierwsze testy bez uwzględnienia wymiarów
21.jpg (34.48 KiB) Przejrzano 1376 razy
22.jpg
22.jpg (39.16 KiB) Przejrzano 1334 razy
23.jpg
podwalina pod nową maszynę dla tych co cenią sztywność i moc
23.jpg (43.52 KiB) Przejrzano 1334 razy



Tagi:


pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 863
Rejestracja: 02 lip 2004, 23:38
Lokalizacja: --

#12

Post napisał: pit202 » 23 sie 2006, 09:14

no i jednak drukarka - robi płytki drukowane , DZIKUS miał racje , chylę czoła :cool:
PiteR

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#13

Post napisał: gmaro » 23 sie 2006, 09:16

andysu pisze:podwalina pod nową maszynę dla tych co cenią sztywność i moc
no no nie ma co narzekać , też do swojej planuje taką podbudowe..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#14

Post napisał: bartuss1 » 23 sie 2006, 11:02

proporcje wytrzymałościowe maszyny i podpory chyba nie pasują wzajemnie do siebie :P

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 699
Rejestracja: 01 lis 2005, 20:02
Lokalizacja: Leszno

#15

Post napisał: termit_tm » 23 sie 2006, 11:04

moze trzeba by to policzyć ???


:twisted:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#16

Post napisał: gmaro » 23 sie 2006, 11:12

bartuss1 pisze:proporcje wytrzymałościowe maszyny i podpory chyba nie pasują wzajemnie do siebie
"mistrzu" - a w twojej konstrukcji to chyba obliczenia nie były najważniejszym priorytetem...dla jasności chodzi mi o ta konstrukcje:)

https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2252

i nie że bym był złośłiwy... :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#17

Post napisał: bartuss1 » 23 sie 2006, 11:32

to se policz jak chcesz - rozpiętośc belki 2300, przekrój 60x40x3 podparty na koncach 40x40x3 , przykręcony do blatu 28mm, siły skupione działają skrajnie (łozyska bramy w osi X), dynamicznie mozna wziąc pod uwagę pohodną po czasie przesunięcia wózka z wrzecionem i przesuniecie bramy o jakiś wektor, i moge zapewnić że jest jeszcze duzy zapas wytrzymałości, a jak mnie uczono, konstrukcji nie powinno się przesztywniać biorąc pod uwagę model ekonomiczny chociazby :P


Autor tematu
andysu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 22 lip 2006, 23:20
Lokalizacja: Wrocław

#18

Post napisał: andysu » 23 sie 2006, 12:22

czytać nie liczyć
napisane "pod nową maszyne"

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 699
Rejestracja: 01 lis 2005, 20:02
Lokalizacja: Leszno

#19

Post napisał: termit_tm » 23 sie 2006, 12:43

a masz juz cos wiecej do tej nowej maszyny czy tylko ten "stoliczek" ??

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#20

Post napisał: gaspar » 24 sie 2006, 14:42

bartuss1 pisze:konstrukcji nie powinno się przesztywniać biorąc pod uwagę model ekonomiczny chociazby
Hm, jeśli kolega buduje za swoje pieniążki to może robić co dusza zapragnie.
Zawsze może "stojaczek" wykorzystać pod inną sztywniejszą konstrukcję.
Troszkę wyrozumiałości dla kogoś kto buduje za swoje pieniądze.
Czasami Twoje wypowiedzi powodują przerost formy nad treścią. Zastanawiam się czy Twoja wiedza przekłada się w znacznej części na praktykę, bo jeśli są to tylko złośliwe komentarze to powinieneś je ograniczyć.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”