Komunikat o błędzie

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#51

Post napisał: markcomp77 » 09 lis 2019, 22:28

VB znośnie chodzi dopiero na i7


SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13941
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#52

Post napisał: kamar » 10 lis 2019, 17:57

IMPULS3 pisze:
09 lis 2019, 21:27
Oczywiście wrzucę jutro to co podałes i zobaczę czy mogę sie przyczepić czy nie. :)
I , oczywiście nie wrzuciłeś bo byłoby słychać :) :)
Faktycznie ten cam albo programista nie wygenerował tego najszczęśliwiej.
Te powroty na pozycje wyjściową po każdym przejściu dobiłyby przy większej średnicy.
Tak będzie lepiej

Kod: Zaznacz cały

%
G21

(PROFILE ROUGHING1)
G54
M8
G95
G97 S250 M3
G90 G0 X66. Z5.
G0 Z1.5
X47.
G1 X45. F0.2
Z-18.047
X46. Z-18.816
X47.
G0 Z1.5
X43.
G1 Z-16.025 F0.2
G18 G3 X43.659 Z-17.015 R24.353
G1 X45. Z-18.047
X47. Z-17.047
G0 Z1.5
X41.
G1 Z-13.633 F0.2
G3 X43. Z-16.025 R24.353
G1 X45. Z-15.025
G0 Z1.5
X39.
G1 Z-11.771 F0.2
G3 X41. Z-13.633 R24.353
G1 X43. Z-12.633
G0 Z1.5
X37.
G1 Z-10.224 F0.2
G3 X39. Z-11.771 R24.353
G1 X41. Z-10.771
G0 Z1.5
X35.
G1 Z-8.897 F0.2
G3 X37. Z-10.224 R24.353
G1 X39. Z-9.224
G0 Z1.5
X33.
G1 Z-7.737 F0.2
G3 X35. Z-8.897 R24.353
G1 X37. Z-7.897
G0 Z1.5
X31.
G1 Z-6.711 F0.2
G3 X33. Z-7.737 R24.353
G1 X35. Z-6.737
G0 Z1.5
X29.
G1 Z-5.796 F0.2
G3 X31. Z-6.711 R24.353
G1 X33. Z-5.711
G0 Z1.5
X27.
G1 Z-4.976 F0.2
G3 X29. Z-5.796 R24.353
G1 X31. Z-4.796
G0 Z1.5
X25.
G1 Z-4.239 F0.2
G3 X27. Z-4.976 R24.353
G1 X29. Z-3.976
G0 Z1.5
X23.
G1 Z-3.577 F0.2
G3 X25. Z-4.239 R24.353
G1 X27. Z-3.239
G0 Z1.5
X21.
G1 Z-2.983 F0.2
G3 X23. Z-3.577 R24.353
G1 X25. Z-2.577
G0 Z1.5
X19.
G1 Z-2.451 F0.2
G3 X21. Z-2.983 R24.353
G1 X23. Z-1.983
G0 Z1.5
X17.
G1 Z-1.977 F0.2
G3 X19. Z-2.451 R24.353
G1 X21. Z-1.451
G0 Z1.5
X15.
G1 Z-1.556 F0.2
G3 X17. Z-1.977 R24.353
G1 X19. Z-0.977
G0 Z1.5
X13.
G1 Z-1.187 F0.2
G3 X15. Z-1.556 R24.353
G1 X17. Z-0.556
G0 Z1.5
X11.
G1 Z-0.866 F0.2
G3 X13. Z-1.187 R24.353
G1 X15. Z-0.187
G0 Z1.5
X9.
G1 Z-0.592 F0.2
G3 X11. Z-0.866 R24.353
G1 X13. Z0.134
G0 Z1.5
X7.
G1 Z-0.363 F0.2
G3 X9. Z-0.592 R24.353
G1 X11. Z0.408
G0 Z1.5
X5.
G1 Z-0.178 F0.2
G3 X7. Z-0.363 R24.353
G1 X9. Z0.637
G0 Z1.5
X3.
G1 Z-0.035 F0.2
G3 X5. Z-0.178 R24.353
G1 X7. Z0.822
G0 Z1.5
X1.506
G1 Z0.044 F0.2
G3 X3. Z-0.035 R24.353
G1 X5. Z0.965
G0 Z1.5
X1.012
G1 X0.012 F0.2
Z0.1
G3 X1.506 Z0.044 R24.353
G1 X3.506 Z1.044
G0 X47.
Z1.5
X66.
Z5.

(PROFILE FINISHING1)
G95
G97 S250 M3
G0 X66. Z5.
Z1.495
X7.782
G1 X-2.656 F0.2
X0. Z0.
G3 X43.476 Z-17.058 R24.253
G1 X46. Z-19.
X49.913 Z-19.415
G0 X66.
Z5.

M9
M30
%
:)

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 929
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#53

Post napisał: senio » 10 lis 2019, 19:54

@ Kamar jeszcze nie w temacie tytułowym będę pisał chwilę, ale wiesz jak jest. Jak jakiś temat tu działa, to można pogadać i coś sie dowiedzieć bo jest ze trzech żywych ludzi. A jak nie ma tematu to grób miesiącami.
markcomp77 pisze:
09 lis 2019, 22:28
VB znośnie chodzi dopiero na i7
Dzisiaj z nudów popatrzyłem co się zmieniło przez gdzieś 1.5 roku. Blaszaka mam na Xeonie. Chodzi sprawnie.

Jest tak.

VirtualBox-6.0.14 zmienił się bardzo na plus do tego co miałem ostatnio. Jest akceptowalny i działa dobrze. Odpala szybko nie obciąża mi jakoś blaszaka. Dodatkowo SSD też swoje robi. I tyle plusów.

Debian 2.7.14 to już jest trup. Nie można głupiego Gedita doinstalować nawet, MC , jakiś kalkulator etc. No muszą takie podstawowe rzeczy być. A tam wszystko antyk jak w 10.04 i zero ruchu. Niby coś tu napisali

https://forum.linuxcnc.org/29-forum-ann ... positories

Ale to nie działa. Nie ma repozytoriów i jest mogiła z tym linuxem. Na VB nie wrzucę z kopii bo nie mam jak. Więc jak zawsze 3 kroki w tył. Teraz może kolejny linux, kolejna instalacja, kolejna konfiguracja, szukanie wszystkiego etc. Ja mam na to wywalone...... Naprawdę nie mam nerw i czasu na to. Chyba że macie jakieś działające repozytoria i to się da zrobić na tym VB. Posiedziałem sporo nad tym i nic nie osiągnąłem. Kompletnie nic. Czysty jest jak dziewica.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13941
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#54

Post napisał: kamar » 10 lis 2019, 20:03

senio pisze:
10 lis 2019, 19:54
Ja mam na to wywalone...... Naprawdę nie mam nerw i czasu na to.
Nie pomogę, ja tez mam wywalone i tylko mówię co mam mieć i mam :) A że biega bez problemu to fakt. Poza edytorem to niczego innego nie potrzebuje na VB, wszystko mam na serwerze zewnętrznym.
:)

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 929
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#55

Post napisał: senio » 10 lis 2019, 20:06

Bez MC nawet cali na mm nie zmienisz. No może zmienisz po egzorcyzmach, ale nie o to chodzi. Dokładnie to samo było z ubuntu 10.04. Tak jak by nożem odciął z dnia na dzień i róbta co chceta.


szary11
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 350
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Komunikat o błędzie

#56

Post napisał: szary11 » 10 lis 2019, 21:05

Od wiosny działam na Debianie 9 , działa wszystko stabilnie.


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Posty: 6078
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Komunikat o błędzie

#57

Post napisał: IMPULS3 » 11 lis 2019, 09:59

kamar pisze: oczywiście nie wrzuciłeś bo byłoby słychać :)

Ale dziś wrzuciłem. :) No i to co zapodał Senio jest też ok poza tym że za dużo odjeżdza perzy powrocie oś X bo o ile w przypadku małych średnic jest nieszkodliwe to przy duzych już sporo ta oś jeżdzi na darmo.
Kamara już lepszy choć coś mi się program zatrzymuje bez komunikatu na x47 i stoi. Jak usunąłem kody z początku to ruszył o czywiście musiałem też zmienić posuw z f0.2 :) na troche żwawsze bo bym osnął. :)
Podsumowując: W prrzypadku moich prostych robót mogę sobie pozwolić na pisanie z ręki bo optymalizuję w ten sposób obróbkę pod kątem możliwości maszyny, trzymania uchwytu i płytek które używam, natomiast nie neguję camów dla kogoś kto robi bardziej kształtowe prace czy jest mu to po prostu wygodne, tak samo jak nie wyobrażam sobie pozbycie się tokarki konwencjonalnej na rzecz tylko CNC. Ma to sens tylko jak ktoś tak lubi lub robi w 99% roboty nowe. Takie jest moje zdanie i raczej nie ulegnie zbyt szybkiej zmianie. :)
"Za regresem stały działania firm naftowych, węglowych, być może też motoryzacyjnych i innych. Winni są też politycy, którzy nie skupiali się na myśleniu długofalowym. Ta logika, niszczyła i nadal niszczy nasz świat" prof. Szymon Malinowski.


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34
Posty: 13941
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Komunikat o błędzie

#58

Post napisał: kamar » 11 lis 2019, 11:26

markcomp77 pisze:
09 lis 2019, 17:02
EMC_TASK_PLAN_RUN - stawiam na jakieś przypadkowe sygnały na wejściach (->zakłócenia),
program nie jest przerywany, wykrywany jest stan (sygnał) który nie powinien wystąpić...
Mareczku myśl !!
Ponieważ na Marsz Niepodległości mam daleko a maszyny dziś wszystkie dostępne to postanowiłem znaleść jakąś prawidłowość występowania tego błędu. I tu szok, na żadnej nie udało mi się go wywołać. Uruchamiane po kilkanaście razy, przerywane esk-em, grzybem i nic. Teraz pytanie - wpływ księżyca, pogody, spadek napięcia w dzień roboczy czy też jakiś wpływ pracujących obok ?
A może kara za forumowe złośliwości ? :)

Dodane 22 minuty 15 sekundy:
IMPULS3 pisze:
11 lis 2019, 09:59
musiałem też zmienić posuw z f0.2 :) na troche żwawsze bo bym osnął. :)
W kare nie wierze więc kolejna :)
Kol. Impuls , na porządnych tokarkach posuwy podaje się w mm/obrót :)
I tez dlatego Ci nie ruszył bo czekał na index z wrzeciona.
:)

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 13
Posty: 929
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

Re: Komunikat o błędzie

#59

Post napisał: senio » 11 lis 2019, 11:34

szary11 pisze:
10 lis 2019, 21:05
Od wiosny działam na Debianie 9 , działa wszystko stabilnie.
No jest coś takiego. Nawet jajco RT się dograło. Ale zniknął z repozytoriów linuxcnc i napisało że już go nie ma. Generalnie jak zwykle. Normalnie nic być nie może w tym temacie. Coraz bardziej tych od macha i pico zaczynam rozumieć :). Choć nie zamierzam w tamtą stronę skręcać, ale ich motywacja jest mi coraz bardziej znana. Całe szczęście że backup jest. No ale symulator na VB nie pośmiga. Nawet nie ma w czym ngc edytować.

@Kamar może coś siać faktycznie. Jak deszcz pada kilka dni, u mnie silniki głośniej skwierczą. Wilgoć w powietrzu musi mieć na to wpływ bo innego wytłumaczenia nie znalazłem. Jak nie pada jest ciszej.


szary11
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 350
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Komunikat o błędzie

#60

Post napisał: szary11 » 11 lis 2019, 11:48

senio pisze:No jest coś takiego. Nawet jajco RT się dograło. Ale zniknął z repozytoriów linuxcnc i napisało że już go nie ma. Generalnie jak zwykle.


Ja korzystam z tego: http://www.linuxcnc.org/testing-stretch-rtpreempt/ gotowy obraz, z wersji "linuxcnc-stretch-uspace-i386-r13"
Piszą także dosyć dużo o dystrybucji MINT, ale trzeba grzebać trochę.
Szukałem tylko dlatego bo korzystałem z dropa do synchronizacji, ale przestali wspierać na WHEZY, a potem jeszcze ograniczyli darmowy dostęp do 3-ech jednostek, to podziękowałem, korzystam z nasa , ale debian 9 pozostał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”