Komputer pod systemy cad/cam


gambolo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 47
Rejestracja: 24 mar 2015, 07:01
Lokalizacja: stamtąd

#61

Post napisał: gambolo » 22 mar 2016, 08:03

Dzięki za uwagi - wezmę je przy zakupie i ewentualnie zmodyfikuje trochę zestaw.



Tagi:


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1046
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

#62

Post napisał: Majster70 » 23 mar 2016, 07:34

lajosz pisze:@gambolo
.............
- Dysk twardy ..... mim zdaniem powinny być dwa. Jeden SSD (i bynajmniej nie najtańszy możliwy) na system i oprogramowanie i drugi zwykły na dane/pliki.
..............
Rozszerzę wypowiedź w jednym punkcie:
Jeżeli masz budżet, to zainwestował bym w 2 dyski SSD, 1 do systemu, może być tańszy i 2 droższy do danych. Droższy z powodu większej niezawodności przede wszystkim, taki jak wkładają np do nowszych sterowań HH.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3114
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#63

Post napisał: Zienek » 23 mar 2016, 08:53

To może lepiej te SSD w macierzy RAID dać? Czyli dane są zapisywane na dwa lustrzane dyski. Jak się jeden kaszani, to drugi ma kopię. Bios zwraca ci uwagę, że jeden się potłukł. Wymieniasz. Dane się kopiują i nie tracisz żadnych danych. Bezpiecznie, ale drogo.


Piterro
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2014, 17:47
Lokalizacja: Włocławek/Poznań

Komputer do NX CAM

#64

Post napisał: Piterro » 09 sie 2019, 23:21

Dzień dobry wszystkim!

Miałbym pytanko dotyczące komputera, który poradziłby sobie z NXem. Po przesadce z innego programu okazało się, że stary sprzęt średnio daje sobie radę i stanęliśmy w firmie z problemem zakupu nowego. Internet pełen jest wiedzy, jednak nikt nie potrafi odpowiedzieć, jakie podzespoły byłyby najlepsze do tego typu programu :/
Budżet jaki mam to ok. 5000zł brutto.

Udało mi się znaleźć komputer na allegro z taką konfiguracją:

Procesor Intel Core i7-8700 6 x 3.2GHz Turbo 4.6GHz
Pamięć RAM 32GB DDR4 2666MHz
Grafika nVidia Quadro P620 2GB DDR5
Dysk SSD o pojemności 512GB M.2 PCI-E NVMe
Dysk twardy HDD o pojemności 1000GB 7200obr. Sata3

Co myślicie o tym sprzęcie, będzie odpowiedni?
Może macie jakieś lepsze propozycje na coś nowego/poleasingowego?

Pozdrawiam, Piotrek :)

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 394
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Komputer do NX CAM

#65

Post napisał: Butler » 09 sie 2019, 23:52

Specyfikacja da radę. Nie oszczędzaj na zasilaczu (brak info). Po co zwykły HHD o pojemności tylko 1000Gb? Masz SSD 512Gb, jak już drugi dysk potrzebny na archiwum to lepiej od razu brać większy, 4TB to minimum moim zdaniem.


Piterro
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2014, 17:47
Lokalizacja: Włocławek/Poznań

Re: Komputer do NX CAM

#66

Post napisał: Piterro » 10 sie 2019, 10:49

Dzięki za odpowiedź!
Akurat z dyskiem nie ma problemu, bo mamy osobny serwer na archiwum, na którym wszystkie pliki są. Zastanawia mnie jeszcze tylko który procesor jest lepszy do takich zastosowań, czy nowszy Intel Xeon (obecnie mamy starszą wersje) czy ta i7..

Pozdrawiam ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”