Komputer pod systemy cad/cam

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3260
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Komputer pod systemy cad/cam

#71

Post napisał: tuxcnc » 06 lis 2019, 23:15

zlp pisze:
06 lis 2019, 22:52
Co z tego że procesor mocny wielordzeniowy, jak pracuje tylko jeden rdzeń. Ze słabszego a z wyższym taktowaniem możesz być bardziej zadowolony.
Z technicznego punktu widzenia masz rację, ale jest też aspekt ekonomiczny.
Mówimy o komputerze kosztującym 1000-1500 zł za nówkę na gwarancji.
Na tym specjalnie zaoszczędzić się nie da, bo używka o mocy 50% będzie 20% tańsza.
Chodzi wyłącznie o wybór pomiędzy Ryzen 3 a Ryzen 5.
Różnicę w cenie znam, jest to około 400 zł, nie znam różnicy w wydajności w tym konkretnym zastosowaniu, a podejrzewam że może to być raptem kilka procent.
Jak pisałem mam laptopa na A10, czyli procesorze starszej generacji i przykręconym do półtora
gigaherca. Bez względu na to który model blaszaka wybiorę, powinien chodzić trzy razy szybciej.
Cały mój problem sprowadza się do tego, na co wydać te cztery stówki, bo może lepiej na coś innego, a może będę potem tej oszczędności żałował ...
W każdym razie grać nie będę, a inne programy których używam chodzą zadowalająco na laptopie.



Tagi:


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2856
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Komputer pod systemy cad/cam

#72

Post napisał: strikexp » 07 lis 2019, 01:40

Taktowanie to w dzisiejszych czasach już raczej nie wyznacznik wydajności. Polecam https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
I ten wynik dzielić przez ilość rdzeni skoro liczy się wydajność w jednym wątku.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3260
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Komputer pod systemy cad/cam

#73

Post napisał: tuxcnc » 07 lis 2019, 05:41

strikexp pisze:
07 lis 2019, 01:40
Polecam https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
Obawiam się że benchmarki mają się do użyteczności komputera tak jak testy na IQ do wydajności pracownika ...
Oczywiście że jakieś ogólne pojęcie dają, ale w specyficznym zastosowaniu decydować może specyficzna cecha danej konstrukcji.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2856
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Komputer pod systemy cad/cam

#74

Post napisał: strikexp » 07 lis 2019, 05:45

Owszem, są podzespoły zoptymalizowane do konkretnych zastosowań. No ale to już trzeba się wczytywać w szczegółowe opisy modeli.


zlp
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 25
Rejestracja: 19 sty 2008, 18:42
Lokalizacja: Stare Sioło

Re: Komputer pod systemy cad/cam

#75

Post napisał: zlp » 07 lis 2019, 15:20

tuxcnc pisze:Zastanawiam się nad zakupem komputera z procesorem Ryzen 5, koszt pomiędzy 1000 złotych za 2200G a 1500 złotych za 3400G .

Rzuć jeszcze okiem na to: https://www.cpubenchmark.net/compare/AM ... 3243vs3498

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3260
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Komputer pod systemy cad/cam

#76

Post napisał: tuxcnc » 07 lis 2019, 20:19

zlp pisze:
07 lis 2019, 15:20
Rzuć jeszcze okiem na to: https://www.cpubenchmark.net/compare/AM ... 3243vs3498
No właśnie, ciekawa sprawa ...
Porównując Ryzen-3-2200G z Ryzen-5-3400G w teście jednowątkowym otrzymujemy wyniki różne o około 10%, czyli dokładnie tyle ile wynosi różnica w taktowaniu. Tutaj niespodzianki nie ma.
Ale w zadaniu wielowątkowym różnica jest już większa, co jest zaskoczeniem, bo oba procesory mają po cztery fizyczne rdzenie. Dokładnie oznaczałoby to, że fizyczny rdzeń 3400G jest w stanie przetworzyć więcej działań niż jest w stanie. Tutaj ewidentnie wynik fałszuje albo sam benchmark, albo system operacyjny, który inaczej dzieli zadanie na cztery wątki fizyczne, a inaczej na osiem wątków logicznych ...
Tak właśnie działają benchmarki ...
Nie wiem czy warto dać 50% więcej za 10% szybciej ...
I ciągle nie wiem czy z tych dodatkowych trzech rdzeni graficznych będę miał pożytek pod Linuksem ...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 3260
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Komputer pod systemy cad/cam

#77

Post napisał: tuxcnc » 15 lis 2019, 22:07

Ponieważ nikt nie był mi w stanie poradzić, to podjąłem decyzję raczej emocjonalną, czyli lepiej zapłacić trochę więcej, niż sobie potem robić wyrzuty z powodu "oszczędności" ...
Zestaw wygląda następująco :

Procesor AMD Ryzen 5 3400G 3.7-4.2 GHz AM4 Vega 11
Płyta główna GIGABYTE GA-A320M-S2H
Patriot Viper 4 BLACKOUT 16GB KIT (2x8GB) 3200 Mhz
Dysk SSD Plextor M9Pe(Y) 256GB HHHL PCIe NVMe 3D
Obudowa desktop SFF ITX mini-ITX microATX zasilacz

Obudowa jest używana i trochę porysowana, ale lubię takie zgrabne i solidne markowe produkty. Ta jest pozostałością po Lenovo za całe 45 złotych. Zasilacz 260 watów powinien bez problemu sobie poradzić z taką konfiguracją.
Płytę wybrałem bo była tania i miała komplet wyjść wideo VGA/DVI/HDMI.
Pamięć to lekkie przegięcie, ani nie potrzeba tyle, ani tak szybkiej, ale byle czego kupować nie chciałem.
Dysk to prawdziwy strzał w dziesiątkę, miał być szybki, ale przeszedł wszelkie oczekiwania.

Z postawieniem Linuksa miałem poważny problem, bo ta grafika to całkiem nowy model i starsze dystrybucje nie obsługują jej wcale. To znaczy obraz jest, ale w rozdzielczości VGA i nawet okno instalatora się nie mieści. Niestety w Internecie jest coraz więcej śmieci, różni kretyni wypisują różne głupoty, czasem w ogóle niesprawdzone i na właściwe rozwiązanie trafiłem w końcu zupełnie przypadkiem.
Należy postawić Ubuntu 18.04 (ja używam Xubuntu) i zaktualizować kernel prostym poleceniem :

sudo apt install --install-recommends linux-generic-hwe-18.04 xserver-xorg-hwe-18.04

Co do testów, to zasadniczo jest tak jak przewidywałem.
Obliczenia robi trzy razy szybciej od laptopa, co prosto wynika z różnicy zegarów, z grafiką 3D radzi sobie przyzwoicie, bo to przecież platforma dla mniej wymagających graczy, zaskoczeniem jest tylko dysk, o którym już pisałem i będę go polecał każdemu.

Czy warto było dać tysiąc pięćset złotych ?
Chyba nie. Podejrzewam że szybki A10 nie byłby dużo gorszy, za to sporo tańszy.
Ryzen jeszcze przez jakiś czas będzie słabo wspieraną nowością i przysporzy użytkownikowi większych czy mniejszych problemów.
Za to szybko się nie zestarzeje, a do tego co zamierzam robić, powinien posłużyć wiele lat ...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”