Kompensacja na tokarce Fanuc 32i

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

Kompensacja na tokarce Fanuc 32i

#1

Post napisał: sammuel » 27 wrz 2017, 21:54

Witam. Chcę uruchomić kompensację na swojej tokarce, stąd kilka pytań.

1. Wiem, że kompensacja w cyklu G71 nie jest realizowania, ale czy G70 "przeczyta" funkcję przy takim zapisie? :

T0101;
G50 S3000;
G96 S220 M3;
G0 X50. Z2.;
G71 U3.2 R0.05;
G71 P10 Q20 U1,2 W0.1 F.23;
N10 G0 X20.;
G1 Z1. F.3 G42;
U4. W-2. F.18;
Z-32. F.24;
U20. W-10.;
Z-50.;
X50.
N20 U2. G40;
G70 P10 Q20
G0 X250. Z150. M9 M5;

2. Czy przy toczeniu profilowym, gdy wycinam tzw. kieszeń to funkcja wie o ile przesunąć narzędzie w głąb czy to już muszę sobie samemu korygować?

3. Co z toczeniem profili, gdzie ma zostać tylko promień narzędzia? Podam dwa zapisy i proszę napiszcie który będzie poprawny przy promieniu narzędzia 0.8:

G1 Z-30.;
X50.;

G1 Z-29.2;
G2 U1.6 W-0.8 R0.8;
G1 X50.;



Tagi:


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 496
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#2

Post napisał: mateu5 » 28 wrz 2017, 22:24

1. Masz rację przy cyklu G71 kompensacja nie jest realizowana, jeśli chodzi o G70 to twój zapis jest poprawny.

2. Jak już wspomniałeś G71 nie uwzględnia korekcji dlatego przy wcinaniu się w materiał, to ty musisz uwzględnić przesunięcie narzędzia. Jak lecisz wykończenie z korekcją to kompensacja już to przeliczy.

3. Pierwszy zapis jest poprawny, w drugim wyskoczy alarm że jest za mały promień aby maszyna mogła się skompensować.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> NX CAM - Postprocesory NX.


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: sammuel » 29 wrz 2017, 15:07

1. Ale czy przy takim zapisie maszyna nie wyrzuci mi alarmu wchodząc w cykl G71? Bo przecież w tym cyklu też musi przeczytać opis kształtu w blokach N10 - N20.

2. Zatem spójrz na taki zapis:

T0101;
G50 S3000;
G96 S220 M3;
G0 X50. Z2.;
G71 U3.2 R0.05;
G71 P10 Q20 U1,2 F.23;
N10 G0 X20.;
G1 Z1. F.3 G42;
U4. W-2. F.18;
Z-32. F.24;
U-5 W-4.33.;
Z-50.;
X50.
N20 U2. G40;
G70 P10 Q20
G0 X250. Z150. M9 M5;

Czyli maszyna przy toczeniu zgrubnym nie uwzględni promienia narzędzia to w bloku Z-32. zbierze więcej materiału przy wcinaniu i przy obróbce wykańczającej to wejście będzie szło w powietrzu, tak?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 29 wrz 2017, 19:42

sammuel pisze:1. Ale czy przy takim zapisie maszyna nie wyrzuci mi alarmu wchodząc w cykl G71? Bo przecież w tym cyklu też musi przeczytać opis kształtu w blokach N10 - N20.

2. Zatem spójrz na taki zapis:

T0101;
G50 S3000;
G96 S220 M3;
G0 X50. Z2.;
G71 U3.2 R0.05;
G71 P10 Q20 U1,2 F.23;
N10 G0 X20.;
G1 Z1. F.3 G42;
U4. W-2. F.18;
Z-32. F.24;
U-5 W-4.33.;
Z-50.;
X50.
N20 U2. G40;
G70 P10 Q20
G0 X250. Z150. M9 M5;

Czyli maszyna przy toczeniu zgrubnym nie uwzględni promienia narzędzia to w bloku Z-32. zbierze więcej materiału przy wcinaniu i przy obróbce wykańczającej to wejście będzie szło w powietrzu, tak?
Pomyśl logicznie.
Jak programujesz kontur dla noża z płytką o promieniu 0.8 i dla takiego samego noża z płytką o promieniu 1.2 ,
..... co się wtedy zmieni ?

Mariusz.


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: sammuel » 29 wrz 2017, 21:22

Nie było mowy tutaj o zmianie promienia. Poczekam na odpowiedź od mateu5. :wink:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 29 wrz 2017, 23:12

sammuel pisze:Nie było mowy tutaj o zmianie promienia. Poczekam na odpowiedź od mateu5. :wink:
Hmmm....
Jeszcze raz przeczytaj co wcześniej napisałeś;
sammuel pisze:.... Czyli maszyna przy toczeniu zgrubnym nie uwzględni promienia narzędzia to w bloku Z-32. zbierze więcej materiału przy wcinaniu i przy obróbce wykańczającej to wejście będzie szło w powietrzu, tak?
Nóż przy fazach i promieniach jak nie jedzie po konturze z kompensacją , to nie zbierze więcej materiału , gdyż programujesz go do wierzchołka ostrza .
...... , a że każda płytka ma jakiś tam promień , więc nasuwa się wniosek , że ta krawędź jest w powietrzu.

..... teoria się kłania kolego. :???:

Mariusz.


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: sammuel » 30 wrz 2017, 05:31

To Ty nie rozumiesz pytania. Zauważ, że nóż wcina się w głąb materiału, więc materiał zbierze TYŁEM płytki, a pomiar jest do PRZODU. Zatem nie zrobi wymiaru 32 tylko mniej. Stąd pytanie czy przy aktywnej funkcji kompensacni nóż pójdzie głębiej w osi Z czy nie. Bo jeśli tak, to będzie w G70 ciął TYŁEM w powietrzu.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 30 wrz 2017, 12:03

sammuel pisze:To Ty nie rozumiesz pytania. Zauważ, że nóż wcina się w głąb materiału, więc materiał zbierze TYŁEM płytki, a pomiar jest do PRZODU. Zatem nie zrobi wymiaru 32 tylko mniej. Stąd pytanie czy przy aktywnej funkcji kompensacni nóż pójdzie głębiej w osi Z czy nie. Bo jeśli tak, to będzie w G70 ciął TYŁEM w powietrzu.
Jak nóż bierze materiał tyłem płytki to masz problem z doborem właściwego noża.
Programując to z g-koda tak na pierwszy rzut oka tego nie widać - efekt jest widoczy po wykonaniu 1 sztuki.
.... przy programowaniu takiego przypadku na CAM przy symulacji od razu takie wcięcie widać.

I żebym się nie powtarzał:
Programujesz wierzchołek ostrza noża , a nie jego d**** / bok.
W cyklu G70 i G71 punktem odniesienia jest kontur jaki nóż ma wykonać , a użycie lub nie kompensacji wpływa jedynie na wymiar fazy i promienia przykładowego konturu.

P.s.
Pytanie poza konkursem.
Dlaczego w offsecie podajesz kwadrant danego noża?
Wskazujesz nim orientacje jego wierzchołka , czy też jego bok ?

Mariusz.


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: sammuel » 30 wrz 2017, 12:40

Naturalnie, że opisuję wierzchołek. Czyli z tego co napisałeś wynika, że kompensacja nie uwzględnia tylnego promienia płytki i aby uzyskać odpowiedni wymiar przy toczeniu profilowym w Z-32. to muszę sobie to przesunięcie samemu uwzględnić?

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 245
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#10

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 30 wrz 2017, 12:52

sammuel pisze: Chcę uruchomić kompensację na swojej tokarce, stąd kilka pytań.
T0101;
G50 S3000;
G96 S220 M3;
G0 X50. Z2.;
G71 U3.2 R0.05;
G71 P10 Q20 U1,2 W0.1 F.23;
N10 G0 X20.;
G1 Z1. F.3 G42;
U4. W-2. F.18;
Z-32. F.24;
U20. W-10.;
Z-50.;
X50.
N20 U2. G40;
G70 P10 Q20
G0 X250. Z150. M9 M5;
W tym konkretnym przypadku nie martwiłbym się o to że nie działa kompensacja naroża, bo w osi Z i tak będzie naddatek, ale w drugim przykładzie zastanawia mnie jakim narzędziem kolega chciałby wykonać ten kontur zgubnie bez kompensacji i wykończająca z kompensacją ?
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”