Kompensacja na tokarce Fanuc 32i

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#21

Post napisał: WZÓR » 30 wrz 2017, 17:46

sammuel pisze:Nie. Będzie w kierunku kwadrantu nr. 3. Nie rozumiem dlaczego u Ciebie powstała prosta ściana, zamiast kąta 30*.
Bo to wynika z Twojego g-kodu.
sammuel pisze:Mogę sprawdzić, bo próbowałem uruchomić kiedyś e 0iTD to nie dało rady odpalić na zgrubie. W 32i może to poprawili. Rozumiem, że taki zapis jest dziadowski, ale czy to nie jest jedyne wyjście przy założeniu, że kompensacja nie działa w G71?
Analizując ten kontur twierdzę , że dobrałeś do niego nieodpowiedni nóż (patrz ; czerwone kółko) , a kompensacja dla tego konturu skuteczna będzie jedynie dla fazy .
Pozostałe ruchy noża idą pod kątem prostym i wszystko jedno , czy wstawisz tam G42 ... , czy też nie.
sammuel pisze:Czyli w takim przypadku należy maszynę lekko oszukać. ....
Oszukasz sam siebie , ale nie ją. :neutral:

Mariusz.



Tagi:


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#22

Post napisał: sammuel » 30 wrz 2017, 18:53

Krzycho, byłbym bardzo wdzięczny jakbyś to sprawdził, bo nie wiem kiedy ja będę miał możliwość. U mnie w pracy nie korzystamy z kompensacji i jest to ciężki temat. Podjąłem się tego, bo denerwujące jest robienie precyzyjnych kształtów "na czuja".

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#23

Post napisał: WZÓR » 30 wrz 2017, 20:19

sammuel pisze:... Rozumiem, że taki zapis jest dziadowski, ale czy to nie jest jedyne wyjście przy założeniu, że kompensacja nie działa w G71?
Jest jeszcze jedno wyjście ....... , nie używać tego cyklu , kompensacji i rozpisać ścieżki ,, na piechotę''

Mariusz.


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#24

Post napisał: sammuel » 30 wrz 2017, 20:24

Na piechotę z ręki łatwo o błąd i ile musiałoby być bloków do toczenia detali z fi 150 do 40. Z CAMa nie korzystamy. Czyli jeżeli nie chcę rezygnować z cykli wielokrotnych powtórzeń to zostaje mi jedynie taka metoda jak podałem powyżej?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#25

Post napisał: WZÓR » 01 paź 2017, 10:13

Przejrzałem raz jeszcze Twój program .
Ręce mi opadają jak widzę jakim nożem chcesz wykonać obróbkę konturu widocznego na przedstawionej symulacji przez kolegę @ Krzycho_Wporzo.
Umiejętność używania kompensacji to jedno , a sposób dobierania noży i strategii obróbki to drugie.

Nie prościej udeżyć cyklem do pozycji Z-32. nożem , o którym wspomniałeś , a resztę przecinakiem w cyklu rowkowania ?

Mariusz.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 496
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

#26

Post napisał: mateu5 » 01 paź 2017, 11:53

Kolego Wzór obrazek symulacji jest błędny, zagłębienie jest po kącie a nie po prostej, jak przedstawia to symulacja.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> NX CAM - Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#27

Post napisał: WZÓR » 01 paź 2017, 14:27

mateu5 pisze:Kolego Wzór obrazek symulacji jest błędny, zagłębienie jest po kącie a nie po prostej, jak przedstawia to symulacja.
Faktycznie ..... , ale może nie błędny lecz mało czytelny analizując współrzedne przy tym ruchu.

Mariusz.


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#28

Post napisał: sammuel » 01 paź 2017, 14:32

No to jak to jest w końcu z tą kompensacją? Cykl uruchamiać przed G71 czy w blokach, w których opisany jest kształt? Przy wcięciu w głąb materiału przy aktywnej kompensacji na pewno nóż się odsunie w osi Z w kierunku uchwytu?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#29

Post napisał: WZÓR » 01 paź 2017, 14:53

sammuel pisze:No to jak to jest w końcu z tą kompensacją? Cykl uruchamiać przed G71 czy w blokach, w których opisany jest kształt? Przy wcięciu w głąb materiału przy aktywnej kompensacji na pewno nóż się odsunie w osi Z w kierunku uchwytu?
I zaś masło maślane.
Fanuc nie czyta kompensacji w cyklu G71 lecz w cyklu G70
Tak , że czy wywołasz ją w blokach opisujących kontur czy też przed cyklem G70 nie powinno być różnicy.
Zrób na maszynie test obserwując aktywne g-kody w tym momencie.

Mariusz.


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 140
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#30

Post napisał: sammuel » 01 paź 2017, 14:57

Ale skoro na Fanucu kompensacja nie działa w cyklach, to czy nie wyrzuci alarmu jeżeli kod G42/G41 będzie aktywny w blokach, w których owy cykl ma pracować?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”