Kompensacja na tokarce Fanuc 32i

Dyskusje na temat systemu Faunc

mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 475
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#31

Post napisał: mateu5 » 02 paź 2017, 05:54

Błędu nie wyrzuci, poprostu te kody zignoruje.


Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens

Tagi:


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 121
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#32

Post napisał: sammuel » 02 paź 2017, 09:46

No to już rozumiem o co chodzi. Tylko jak to jest z tymi kwadrantami? Przy takim toczeniu jak zadam kwadrant nr.3 to kompensuje mi promień tylko w tym punkcie, gdzie znajdował się dotychczas mój punkt urojony czy we wszystkich kierunkach? Bo skoro chcę, żeby maszyna odsunęła się w osi Z w kierunku uchwytu przy wcinaniu się w materiał po kącie to nie powinienem przypadkiem użyć kwadrantu nr. 8?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6336
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#33

Post napisał: WZÓR » 02 paź 2017, 10:27

sammuel pisze:No to już rozumiem o co chodzi. ...
W końcu ..... :grin:

O kwadrantach poczytaj tu

https://www.cnc.info.pl/prosze-o-opinie ... w=previous

Mariusz.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 228
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#34

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 02 paź 2017, 10:47

sammuel pisze:Bo skoro chcę, żeby maszyna odsunęła się w osi Z w kierunku uchwytu przy wcinaniu się w materiał po kącie to nie powinienem przypadkiem użyć kwadrantu nr. 8?
Jeśli masz takie narzędzie

Obrazek

które ma tak ustawione naroże to typ 3

Obrazek

Obrazek
Zna­ne są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 121
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#35

Post napisał: sammuel » 02 paź 2017, 11:10

Dobra, to ostatnie pytanie. Przy aktywnej kompensacji, kiedy chcę używać cyklu G71, a potem tym samym narzędziem zrobić obróbkę wykańczającą to zapis, który podałem wcześniej jest poprawny? Chodzi mi o zapis z wydłużonym "zetem" w obróbce zgrubnej, tak żeby na zgrubie nóż za wcześnie nie wcinał się w materiał.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 228
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#36

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 03 paź 2017, 09:20

sammuel pisze:Chodzi mi o zapis z wydłużonym "zetem" w obróbce zgrubnej, tak żeby na zgrubie nóż za wcześnie nie wcinał się w materiał.
Widzę że nie tylko ja nie zrozumiałem pytania :grin:
O ten dojazd chodzi ?

N10 G0 X20.;
G1 Z1. F.3 G42;
Zna­ne są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 121
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#37

Post napisał: sammuel » 03 paź 2017, 12:31

T0101;
G50 S3000;
G96 S220 M3;
G0 X50. Z2.;
G71 U3.2 R0.05;
G71 P10 Q20 U1,2 W0.07 F.23;
N10 G0 X20.;
G1 Z1. F.3 ;
U4. W-2. F.18;
Z-33.5 F.24;
U-5. W-4.33.;
Z-50.;
X50.;
N20 U2.;
G70 P30 Q40;
N30 G0 X20.;
G1 Z1. F.3 G42;
U4. W-2. F.18;
Z-32. F.24;
U-5. W-4.33.;
Z-50.;
X50.;
N40 U2. G40;
G0 X250. Z150. M9 M5;

Jeśli byś mógł to podałbyś obraz symulacji?

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 228
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#38

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 04 paź 2017, 00:56

Jeśli byś mógł to podałbyś obraz symulacji?
Ok :mrgreen:

Obrazek
Zna­ne są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
sammuel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 27
Posty: 121
Rejestracja: 15 paź 2014, 16:18
Lokalizacja: Poznań

#39

Post napisał: sammuel » 04 paź 2017, 08:23

Czyli z tego co widzę to kompensacja występuje tylko w kierunku kwadrantu i tył nie jest uwzględniany na tej symulacji?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 6336
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#40

Post napisał: WZÓR » 04 paź 2017, 09:36

sammuel pisze:Czyli z tego co widzę to kompensacja występuje tylko w kierunku kwadrantu i tył nie jest uwzględniany na tej symulacji?
Programujesz wierzchołek ostrza noża , to i symulacja jego ruchu jest pokazywana , a nie ty***ka.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”