Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
nowaka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 22 lis 2020, 09:17
Lokalizacja: Dortmund/Szczecin

Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

#1

Post napisał: nowaka » 22 lis 2020, 11:50

Witam wszystkich!
Odziedziczyłem po teściu oprogramowanie ZW3D wykorzystywane do maszyny Seron. Maszyna została sprzedana bez oprogramowania. W spadku dostałem ponad 30 tyś różnych projektów. W większości są to projekty frontów meblowych, elementów mebli, zdobień, napisów, itp,. teść miał firmę projektową w Niemczech. Dostałem też malutką grawerkę z oprogramowaniem GRBL. Do zastosowań domowych i nauki bardzo fajna. Oczywiście do tej grawereczki ZW3D nie jest potrzebny, ale skoro już jest, to chciałbym go wykorzystać. I tu pytanie jaki postprocesor wybrać, bo w CAMie ZW3D chyba nie ma, lub nie mogę znaleźć GRBL. Próbowałem wybrać jakieś inne z dostępnych, ale na grawerce wychodzą babole.
W grawerce wgrane jest GRBL 1.1, a oprogramowanie do sterowania to Candle 1.1.7
Wdzięczny będę za jakieś naprowadzenie.



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4122
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

#2

Post napisał: tuxcnc » 22 lis 2020, 12:09

nowaka pisze:
22 lis 2020, 11:50
Wdzięczny będę za jakieś naprowadzenie.
Użyj najprostszego jakim dysponujesz.
GRBL w zasadzie obsługuje wyłącznie kilka najprostszych g-kodów.
Być może istnieje możliwość dopisania lub modyfikacji istniejącego postprocesora.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

#3

Post napisał: TOP67 » 22 lis 2020, 12:30

Czasami w programie CAM można w opcjach zabronić pewnych kodów. Ekstremum to używanie tylko G1.
GRBL obsługuje G1, G2, G3 oraz podstawowe kody dotyczące koordynatów. Nie ma żadnych cykli.

Otwórz program w notatniku i sprawdź jakie użyte kody nie występują w GRBL

https://github.com/gnea/grbl/wiki/Grbl-v1.1-Commands

Problem może być też w sposobie zapisu.


Autor tematu
nowaka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 22 lis 2020, 09:17
Lokalizacja: Dortmund/Szczecin

Re: Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

#4

Post napisał: nowaka » 22 lis 2020, 19:32

Dzięki za odpowiedź. Na początku grudnia przywiozę do PL ten sprzęt i dam tu parę plików w których były kłopoty.
Do cykli jeszcze nie doszedłem. Czyli jeżeli będę używać podstawowych operacji bez chłodzenia to może być wybrany dowolny postprocesor i będzie OK? Sorki za takie pytania, ale zainteresowałem się tym jakieś trzy tygodnie temu i coraz bardziej mi się to podoba.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1202
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

#5

Post napisał: TOP67 » 22 lis 2020, 19:56

Chłodzenie akurat jest. Ale nie ma np. zmiany narzędzia, gwintowania itp.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4122
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

#6

Post napisał: tuxcnc » 22 lis 2020, 20:09

nowaka pisze:
22 lis 2020, 19:32
Czyli jeżeli będę używać podstawowych operacji bez chłodzenia to może być wybrany dowolny postprocesor i będzie OK?
Aż tak dobrze to nie ma ...
Niektóre maszyny mają swoje prywatne kody, nierozpoznawane przez inne.
Ostatnio miałem jakiś kod gdzie były znaki procenta z jakimiś cyferkami i moja maszyna się buntowała.
Ale pocieszające jest to, że takie cuda występują zwykle w nagłówku i jak się wie co, to wystarczy usunąć jedną czy kilka linii.


Autor tematu
nowaka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 22 lis 2020, 09:17
Lokalizacja: Dortmund/Szczecin

Re: Jeżeli nie ma postprocesora, to co?

#7

Post napisał: nowaka » 22 lis 2020, 20:58

Przypuszczałem że tak łatwo nie może być. Jak maszynka trafi na nieznany sobie kod, to domyślnie ma się zatrzymać?
Sama maszynka jest bardzo podobna do tej z tego linku, tylko stolik ma około 30x30 cm i inny sterownik. Podejrzewam, że jest to konstrukcja autorska zrobiona w firmie teścia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”