jakie centrum obróbcze wybrac??

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
koczu85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 02 paź 2008, 16:06
Lokalizacja: kraków

jakie centrum obróbcze wybrac??

#1

Post napisał: koczu85 » 30 sie 2011, 22:01

Witam
Panowie planuje otworzyć warsztat obróbki precyzyjnej, wyposażenie chce zacząć od dobrego centrum obróbczego, jakie wybrać?? maszyna przeważanie będzie wykonywać formy do wtryskarek, matryce itp... POMOCY

pozdrawiam
Koczu85



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7016
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 30 sie 2011, 22:53



paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 786
Rejestracja: 28 paź 2005, 19:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

#3

Post napisał: paulg » 30 sie 2011, 23:00

Witam
Ja bym polecił Mazak z serii Mold Maker - inna kasa niż Haas - ale za nieporównywalną jakość chyba warto :wink:
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein


Azzader
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 185
Rejestracja: 10 cze 2010, 19:29
Lokalizacja: Poznań

#4

Post napisał: Azzader » 30 sie 2011, 23:00

Polecam firme Mazak mamy parę ich obrabiarek i nikt nie narzeka
http://mazak.pl/display.html?cid=20


dast79
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 01 lut 2008, 11:34
Lokalizacja: Szczytno

#5

Post napisał: dast79 » 31 sie 2011, 20:11

Polecam solidne maszyny FEELER. Warto popytać u dosatawcy ze Stalowej Woli - firma POLTRA

http://www.feeler-cnc.pl/subpages/serie ... eSubpage=1

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7016
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: jakie centrum obróbcze wybrac??

#6

Post napisał: WZÓR » 01 wrz 2011, 10:39

koczu85 pisze:Witam
Panowie planuje otworzyć warsztat obróbki precyzyjnej, wyposażenie chce zacząć od dobrego centrum obróbczego, jakie wybrać?? ...
Maszyna to nie wszystko.
A CAD/CAM-a się ma ... ? :smile:


STELMI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 551
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:30
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

#7

Post napisał: STELMI » 01 wrz 2011, 11:09

a ja Haasa nie polecam. Produkujemy formy wtryskowe czy to dla siebie czy to "na wynos", ale po tym jak widzieliśmy jak Haas trzęsie się na aluminium to nie wyobrażam sobie jak może frezować wkłady formujące 50+ HRc. Wybór padł na droższą, ale nieporównywalnie lepszą AVIĘ z HH i taką maszynę polecam

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 894
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#8

Post napisał: maz » 01 wrz 2011, 12:43

hmm, cos kolega przesadzil.
Hassy to dobre maszyny i da sie na nich plynnie pracowac.
D10 do alu, 5000 rpm, 3000mm/min 5mm zglebianie, 95% pow freza, aluminium 7075
i tak robilem obrobke seryjna wielu elementow na haasach, bez efektu trzesienia sie i bez funkcji HSM. W stali bralem po 3 MM glowica D63mm i tez duze serie. Maszyna sie spisuje.
Trzesienie sie maszyny to nie koniecznie wina konstrukcji czy sterowania.
Zreszta pracowalem na DMG od nowosci, teraz ma z 6 lat, na linialach i trzesie sie gorzej niz dwudziestoparoletnie Haasy.

Ja natomiast nie kupilbym avii, bo dobre avie to sie skonczyly ze 30 la temu.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2011, 16:56 przez maz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7016
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#9

Post napisał: WZÓR » 01 wrz 2011, 13:00

maz pisze:Trzesienie sie maszyny to nie koniecznie wina konstrukcji czy sterowania....
Winą jest źle dobrane narzędzie , obróbka i parametry. :smile:
STELMI pisze:....to nie wyobrażam sobie jak może frezować wkłady formujące 50+ HRc.
Spróbuj tego; :smile:
:arrow: http://www.hoffmann-group.com/pl/kompet ... ziowy.html
Katalog wersja książkowa str.354 - artykuł nr. 21 2900 wysokowydajny frez HPC.

Pozdr
Mariusz.


STELMI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 551
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:30
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

#10

Post napisał: STELMI » 01 wrz 2011, 13:30

mówię tylko co widziałem w abplanalp czy jak ta ich łatwa w wypowiedzeniu nazwa brzmi. Po szkoleniu, które tam przechodziłem i tym co widziałem Haas był ostatnią maszyną jaką bym kupił. Dobór parametrów z tego co pamiętam, bo to już 5 lat chyba minęło był podawany przez szkoleniowców.
Co do Avii to po 4 latach 0 awarii (fakt, że pracuje na 1 zmianie tylko)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”