jakie centrum obróbcze wybrac??

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 759
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#11

Post napisał: Pneumokok » 01 wrz 2011, 18:38

Z avią to prawda, część z tych maszyn to chinki z naklejkami polskimi, oczywiście nie wszystkie :).


Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Tagi:


Autor tematu
koczu85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 4
Rejestracja: 02 paź 2008, 16:06
Lokalizacja: kraków

#12

Post napisał: koczu85 » 02 wrz 2011, 00:06

nie nie nic nie ma, dopiero rozglądam się w temacie w planach jest utworzenie małego warsztatu a pierwsze zakupy to: centrom obróbcze, szlifierka do płaszczyzn, drutówka, wtryskarka i to wszystko trzeba zmieścić w 550tyś zł :(

Hass nie, avia nie, to może Mori Seiki albo Mazak??


STELMI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 551
Rejestracja: 23 mar 2008, 11:30
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

#13

Post napisał: STELMI » 02 wrz 2011, 06:35

jeżeli chodzi o używane wtryskarki to polecam współpracę z tą firmą :
http://www.europnet.pl/
(Po polsku porozmawia Pan z Piotrem Kreyczi). Kupiliśmy od nich kilkanaście Battenfeldów i jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy. Kupowaliśmy również od nich drążarkę wgłębną Charmilles Roboform, podgrzewacze do form i kilka nowych części do maszyn.
Co do drutówki to jeżeli chcesz robić nie za duże formy to polecam:
http://www.zapbp.com.pl/
Chyba najlepsza opcja cenowa na rynku, a współpraca z Panem Pawłem znakomita również po gwarancji. 2 razy zdarzyła się bardzo niewielka awaria i jak zabrałem do nich agregat z naciągiem drutu to awarie były usuwane gratisowo. Maszynę używam od 6 lat i mogę zdecydowanie polecić. Dla lepszej dokładności polecam kupno piaskarki od nich, żeby móc szkiełkować cięte elementy.
Odnośnie frezarki to już się wypowiadałem, wypowiedzi o chińskich AVIAch mnie nieco zdziwiły, z tego co wiem w AVIAch chiński jest jedynie magazyn narzędzi, który nie sprawia kłopotów. Z chłopakami z serwisu zawsze można się dogadać ;)


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 759
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#14

Post napisał: Pneumokok » 02 wrz 2011, 15:03

STELMI pisze: ...wypowiedzi o chińskich AVIAch mnie nieco zdziwiły, z tego co wiem w AVIAch chiński jest jedynie magazyn narzędzi, który nie sprawia kłopotów. Z chłopakami z serwisu zawsze można się dogadać ;)
niestety to prawda, sam na własne oczy widziałem jak pracownicy wypakowywują z drewnianego pudła tokarkę chinkę. Smutne ale prawdziwe. No ale na pocieszenie mogę dodać, że śruby kulowe nadal są 'krajowe' :D

Ze swojej strony mogę chyba polecić Gildemeistera.
Widziałem raz frezarkę Deckel Maho ale trochę zwątpiłem jak zobaczyłem, że prowadnice i śuby kulowe miała bez żadnych osłon harmonijkowych Oo
Może warto także sprawdzić tokarki OKUMA.Tam gdzie pracuję stoją 2: jedna ma 31lat i nadal chodzi [doładność do 1 setki, mimo, że miała masakryczną ilość dzwonów] a druga nowa [robi w mikronach - ale to dziś już standard :)]

http://www.htm.net.pl/
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


markuz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 111
Rejestracja: 14 sty 2007, 10:28
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

#15

Post napisał: markuz » 03 wrz 2011, 07:22

dołączę się do tematu
sam stoję przed podobnym wyborem .
AVIA , HAAS , DMG 635 ECO . złożyłem jeszcze zapytanie do MORI SEIKI , czekam na odpowiedź .
i tak z rozmów z handlowcami wygląda następująco .
najdrożej wychodzi avia 650 z HH potem jest DMC 635 z sinumerikiem albo HH 620 .
HAAS oferuje w tej cenie co reszta dodaje 4 oś sondy pomiarowe . jak by nie patrzeć haas cenowo kusi , ale co leprze sztywniejszy DMG czy haas z 4 osią i sondami ?
co do avi byłem 2 razy zapraszany do nich i dwa razy obchodziłem hale produkcyjne . Centra obróbcze są robione u nich , wrzeciona tak samo śruby kulowe . Magazyny o ile pamiętam z tajwanu czy gdzieś tam . Wcześniej a pracowałem na aviach 1000 przez 5 lat magazyny chodziły bez problemu . Z tego co wiem to teraz zrezygnowali z nich na rzecz magazynów z napędem elektrycznym . Co do tokarek fakt faktem nie widziałem nigdzie w produkcji poza stojącymi korpusami i jedną w akcji na pokazach . frezarki na pewno nie są robione w chinach .

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 894
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#16

Post napisał: maz » 03 wrz 2011, 08:56

Moglby kolega rzucic przykladowe kwoty i dokladny model haasa?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7018
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#17

Post napisał: WZÓR » 03 wrz 2011, 15:11

markuz pisze:.... jak by nie patrzeć haas cenowo kusi ....
Pan przeglądał chyba ceny bez opcji .... patrz ; załącznik. :cool:

Do tego dodać ;
1.Karta sieciowa Ethernet
2. Rozszerzenie pamięci (np. z 1MB - 250MB)
3. Sterowanie 4 i 5 osią
4. Obrót / skalowanie współrzędnych
5. Makra
6. Grawerowanie
7. 8 funkcji M
8. Orientacja wrzeciona M19
9. Hight Speed Machining (HSM)
10. Rigid Tap (gwintowanie na sztywno)
11.Importowanie plików DXF

Tyle w tej chwili pamiętam ..... i dołożyć za to trzeba co nie co.

P.S.

Pomimo to uważam , że obrabiarki Haas są OK - pracuję na nich. :smile:
maz pisze:Moglby kolega rzucic przykladowe kwoty i dokladny model haasa?
maz - tu masz wszystko.
:arrow: http://www.haascnc.com/lang/VMC/VMC_PRI ... CTreePrice

Pozdr
Mariusz.

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 894
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#18

Post napisał: maz » 03 wrz 2011, 15:23

Ceny haasa znam ;-), chodzi mi o to DMG i AVIE
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)


markuz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 111
Rejestracja: 14 sty 2007, 10:28
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

#19

Post napisał: markuz » 03 wrz 2011, 19:07

z cenami jest tak .
avia jest niby najdroższa ale tam nie ma czegoś za co się coś dopłaca kupuje się maszynę i jest . Z DMG to już tam powoli dochodzi , wyrzutnik wiórów , obroty wrzeciona sterowanie tylko sinumerik albo HH 620 nie ma opcji 530 . nie poszalejemy na nich . Ale dla mnie nie o szybkość chodzi . Żeby HASA doprowadzić do avi to by wyszedł ho ho ho i jeszcze więcej wiem że coś my wyszło ponad 71000 euro . gdzie avia z hh 530 kosztuje 230000 zł , DMG z HH 620 myślę poszła by za 220000 zł . A za tą kasę HAASa się ma z 4 osią i sondami do pomiaru narzędzia i pomiaru detalu , oczywiście magazyn parasolowy , moment wrzeciona słabszy i to sporo , stół wąski , prędkość taka sobie nie imponująca .
Ja maszynę kupuję do narzędziowni , nie nastawiam się na formy czy coś takiego . żaden haj spid nie potrzebny .


MelkoR_CNC
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 26
Rejestracja: 26 mar 2013, 09:15
Lokalizacja: Gliwice

#20

Post napisał: MelkoR_CNC » 26 mar 2013, 10:39

My za jak dobrze pamiętam za 220000pln zakupiliśmy DM4122 z sondą narzędzia, wrzecionem 10000obr, uzbrojeniem maszyny w zestaw startowy. Maszyna waży 6,5t a to już dość stabilny odlew.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”