Jaki program

RAJMUND
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: RAJMUND » 13 sty 2012, 14:51

Bezpłatne programy są fajne, ale tylko dla tego że są bezpłatne, niestety cała reszta to już często porażka...

Próbowałem kiedyś pewnych programów, ale jak był jakiś problem to kierowałem pytania na fora, a tam albo że trza wujka google poszukać się słyszy, albo takiego Pana Pitsa. Także pozostawało się odezwać do firmy, która udostępnią programy za darmo, ale za szkolenia słono się płaci...

Także na bezpłatne programy trza mieć po prostu czas... i dużo chęci.. ale jak kto lubi...

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 13 sty 2012, 19:40

Rajmund, wszystko zależy od rzeczywistych potrzeb. Nie będziesz kupował programu, który na siebie nie zarobi, bo zbankrutujesz!

Właśnie dlatego, jeśli ktoś zaczyna, powinien oszczędzać na tym, na czym się da oszczędzać, a inwestować tam, gdzie inwestować potrzeba. Jeśli już dochody będą uzasadniały zakup wygodniejszych programów, to te programy się kupuje. No tak, ja wiem, że pierwszy milion w Polsce trzeba ukraść, a pierwsze programy ściągnąć z rapidshare, ale bądźmy poważni, tam gdzie się da, można inaczej.

Znam wielu grafików, którzy korzystają z GIMP-a i ani im na myśl nie przyjdzie przesiadka na photoshopa. Czemu - odpowiedź jest zawsze ta sama - bo GIMP wystarczy.

A że freemilla znam i wiem, com potrafi, to i z pełnym przekonaniem na początek go polecam. Oczywiście i inne programy są w pełni użyteczne, może mniej elastyczne i wygodne, ale gdy się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma.

I właśnie dlatego wrzucam linka: http://www.freebyte.com/cad/cadcam.htm (dorzucę, choc się powtarza http://www.freecad.com/ )

Romuald35
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Romuald35 » 13 sty 2012, 21:13

Dzięki Drim za plusik zawsze jest miło jak ktoś doceni czyjąś pracę :)
że pierwszy milion w Polsce trzeba ukraść
- to akurat słowa naszego wielce szanownego prymiera... niech się każdy domyśli którego.... - mała podpowiedź dla niewtajemniczonych lubi grać w piłke..

Fajna ta strona jasiu... pierwszy raz takową widzę :shock:
ale chyba są tam raczej wersje trial z ograniczeniami.. ale fajna coś się by pewnie wynalazło ciekawego.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 13 sty 2012, 23:28

RAJMUND pisze:
jasiu... pisze:
W sumie to najpierw trzeba sobie uświadomić po co komu program CNC. Bo jeśli ma zamiar frezować proste kieszenie, nieskomplikowane kształty, czy wiercić otwory, to zamiast Cama, ja proponuję przyjrzeć się temu, co fabryka maszynie dała.
To jest odwieczny tekst prezesów, którzy by chcieli przy oszczędzić :wink:
W sumie nie ma się o co kłócić, jak się patrzy na nowe sterowania, to różne nakładki coraz bardziej przypominają system Cam-owskie. Moim zdaniem to dobry trend, pozwala operatorom coraz łatwiej programować bardziej niezawodnie coraz sprawniej coraz bardziej skomplikowane kształty w coraz łatwiejszy sposób. I oto przecież chodzi.

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pascalPL » 17 sty 2012, 09:06

Co do programu cadowskiego to jest świetny CAD DraftSight. http://www.3ds.com/products/draftsight/overview/

Jeżeli ktoś miał wcześniej kontakt z AutoCADem to DraftSight można nazwać autocadem za darmo. Po zainstalowaniu trzeba tylko podać adres email i na skrzynkę dostaję się link aktywujący program. Można go stosować komercyjnie i nie komercyjnie za darmo. Obsługuje DWG (natywny format zapisu) i DXF. Ja się w nim zakochałem. Jak nie wiem jak coś narysować (bo nie chciało mi się przeczytać ani zajrzeć do świetnie napisanej instrukcji obsługi) to szukam na youtube jak to zrobić w AutoCADzie a potem robię to w taki sam sposób w DraftSight. Co ciekawsze DraftSight ma aktywne rzutowanie 3D. Więc można popracować nawet na plikach z 3 osią.

Narysowałem w nim parę projektów a w pracy aktualnie używam go dodatkowo do wspomagania projektowania na bazie map geodezyjnych. Zrobiłem import .bmp z mapą zeskalowałem do siatki geodezyjnej i mam rastrową grafikę jako podkład projektowy w wymiarach rzeczywistych.

Polecam. Do 2D rewelacja za tą CENĘ ;). Zapomniałem dodać, że program jest całkowicie po Polsku, zarówno menu nawigacyjne, jak i dialog w linii poleceń. Dodatkowo jak w AutoCADzie działają komendy po angielsku. Nie ma jeszcze jakiś super zaawansowanych poleceń, które można trafić w nowych wersjach AutoCADa, ale jeżeli funkcjonalność AutoCADa R14 i 2000 komuś wystarczała to DraftSight jest można powiedzieć darmowym klonem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Drim
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Drim » 17 sty 2012, 09:30

Witam

Dziekuję wszystkim za propozycje programów. Testowałem i testowałem i do moich celów wybrałem Corel +CNConv :mrgreen: wyszło tanio, i bardzo prosto.

Pozdrawiam

RAJMUND

Post napisał: RAJMUND » 17 sty 2012, 10:38

Fajnie, a ile ten corel kosztuje?
Da rade w nim 3D rysować, czy tylko będziesz go do "płaskich" wzorków używał ?

Bo ja jakoś nie pamiętam żeby corel nadawał się do modelowania 3D... dlatego pytam..,
ale może coś się zmieniło..:)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Drim
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Drim » 17 sty 2012, 11:06

Corel od św mikołaja :wink:

Tak jak w pierwszym poście przedstawiłem co chcę robić to wystarczy mi w zupełności 2.5D

RAJMUND

Post napisał: RAJMUND » 17 sty 2012, 11:14

To super jak starcza:)
milej zabawy...

michau56
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: michau56 » 23 sty 2012, 21:11

Witam,
mam pytanie odnośnie programu DraftSight. Skorzystałem z propozycji kolegi pascalPL
i zainstalowałem programik,ale jednak coś mi nie działa jak należy,ponieważ nie potrafię narysować choć by prostej linii. Po określeniu dwóch pkt-ow wszystko znika. Czy może się ktoś spotkał z tym? Sprzętu nie mam zbyt dobrego, trochę kursor przycina,ale inne większe programy poszyły na tym sprzęcie..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”