Jaki cam

Jaki cam wybrać 5x


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Jaki cam

#1

Post napisał: PiotrBigda » 10 kwie 2020, 18:59

Witam
Dużo szukałem i nie ma konkretów jaki cam wybrać
Aktualnie pracuje na solidcam i co aktualizacje jest gorzej coraz więcej błędów symulacja zacina . 5X osi nie widzi przygodówki nie widzi gdzie ma ściany chronione na podstawie jakiejś tęczy mam oceniać czy gdzie ile materiału wybrało itp pracuje na solidcam i nie wiem czy jest coś lepszego dla tego proszę o pomoc


Bigda


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 370
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Jaki cam

#2

Post napisał: wojtek10916 » 10 kwie 2020, 21:00

Korzystam z solidacam i wszystko jest ok jak problem z symulacja kontaktuj sie ze wsparciem technicznym.
W zeszłym roku szukałem czegoś innego ale koszt na 5 osi to wydatek od 15 000 euro potem w zależności od 2000 euro to 7000 rocznie za wsparcie.
Jako alternatywa szukaj:
NX cam
HYPERMILL
POWERMILL
MASTERCAM
sa jeszcze (ale nie znam lub nie polecałbym dla 5 osi lub się nie liczą zbytnio w środowisku specjalistycznym)
TEBIS
EDGECAM
ESPRIT
BOBCAD
ONECNC

Wszystko zależy jaka obróbka pięcioosiowa i jakie pakiety potrzebujesz


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 726
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Jaki cam

#3

Post napisał: Pneumokok » 10 kwie 2020, 22:19

NX, HyperMill czy PowerMill jeśli chodzi o możliwości biją solida na głowę i pewnie też dlatego są dużo droższe niż najpopularniejsze softy. Solid, Master i reszta popularnych na naszym rynku CAMów jest oparta na jądrze jednej i tej samej firmy:
https://www.moduleworks.com/partners/
więc ich możliwości są te same, jedynie wygląd się różni. Hyper, PowerMill, Tebis (i chyba NX) mają własne jądra. Wojtek wspomniał o sofcie TEBIS. Jest jeszcze droższy (i pewnie to jest powód przez który nie jest u nas popularny) , ale za to pozwala ze ścieżką zrobić praktycznie WSZYSTKO i za to on możliwościami bije Hyper, Power i NX :). Wiem, że w PowerMillu symulacja nie jest mocną stroną, ale z drugiej strony trzeba się postarać, żeby zaciąć tam materiał albo zrobić kolizję. M. in. 3/4 Bydgoszczy (zagłębie form wtryskowych) pracuje na tym sofcie. Hyper jest podobny do PowerMilla i tam symulacja jest dużo lepsza. NX podobno jest niezbyt intuicyjny, ale są tu ludzie, którzy pracują na nim pracują, np @zibi i pewnie mogliby Ci pomóc rozwiać wątpliwości. Jeśli nie boisz się ceny, to celowałbym: NX, Hyper albo PowerMill. Oczywiście musisz zwracać uwagę na wsparcie po sprzedaży, szkolenia, pisanie/dostosowywanie postprocesorów, itd. Jeśli chodzi o pieniądze, to nie da się kupić wieczystej licencji Powermilla, bo odkąd kupił go Autodesk, to trzeba płacić co roku za przedłużenie licencji. Co do reszty to nie wiem.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Awatar użytkownika

marchru
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 646
Rejestracja: 22 paź 2008, 15:09
Lokalizacja: Dolina Lotnicza

Re: Jaki cam

#4

Post napisał: marchru » 11 kwie 2020, 05:43

Aby ktokolwiek ci pomógł musisz napisać co chcesz programować; jakiej klasy detale? Częśći strukturalne, formy czy wirniki?
Podobnie jak wyżej, proponuje skontaktowac się z dostawcami programów Mastrecam i HyperMill.
Porównać oferty, wsparcie, doświadczenie w postach na twoje maszyny itd.

Jedynym programem jaki zdecydowanie odradzam to NX.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6922
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jaki cam

#5

Post napisał: WZÓR » 11 kwie 2020, 08:53

PiotrBigda pisze:
10 kwie 2020, 18:59
Witam
Dużo szukałem i nie ma konkretów jaki cam wybrać
Aktualnie pracuje na solidcam i co aktualizacje jest gorzej coraz więcej błędów symulacja zacina . 5X osi nie widzi przygodówki nie widzi gdzie ma ściany chronione na podstawie jakiejś tęczy mam oceniać czy gdzie ile materiału wybrało itp pracuje na solidcam i nie wiem czy jest coś lepszego dla tego proszę o pomoc
Trąbiłem tu kilka razy na ten temat :)

1. Przy kontaktach z dystrybutorami softów kładź nacisk na porządne wdrożenie postprocesorów do maszyn.
Wypytaj o referencje, doświadczenie.
Bo bez tego po zakupie softu zostaniesz na lodzie.

2. Wsparcie techniczne .... , nigdy nie wiesz kiedy się przyda.
Warto wiedzieć że można zadzwonić do kogoś i dowiedzieć się jak coś wykonać , a nie szukać po forach.

3. Każda z firm oferujących soft z chęcią (tak myślę) przyjedzie i Ci go pokaże.
Możesz zatem poprosić też o pokaz możliwości programu na maszynie.

Mariusz.


ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 848
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Jaki cam

#6

Post napisał: ak47 » 11 kwie 2020, 09:18

Jedynym programem jaki zdecydowanie odradzam to NX.
Można wiedzieć czemu ? pracowałem na nim w jednej firmie. Zawsze zrobiłem nim co chciałem. Jedyny minus dla mnie to totalnie spaprany moduł CAM do drutów. Jeśli chodzi o frezowanie to chłopaki chwalili jak umieli. Przesiedli się na niego z CREO 3.0 i nigdy już na CREO nie spojrzeli. Robiliśmy formy i różne regeneracje.


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki cam

#7

Post napisał: PiotrBigda » 11 kwie 2020, 10:53

Odpisze ogólnie dla wszystkich.
Potrzebuje do form.
Dlaczego mam problem z solidcam pracuje na solidcam od 2012 i z 3 osiami było ok ale minęło 8 lat i za bardzo nie widzę rozwoju co aktualizacja to więcej problemów np
1
od wersji 2018/19 fraz Walcowo czołowy po wpisaniu X Y na minus automatycznie idzie Z na minus i nie można z nim nic zrobić.
2
postprocesory nowe wolna praca ( tak dzwoniłem do serwisu i odpisali że pracują nad tym i zamierzają to poprawić w wersji solidcam2021 i tak co roku słyszę ponieważ to jest nowy typ postprocesorow czy coś takiego ).
3
Coraz więcej potrzebuje 5X co okazuje się na szkoleniu że nie widzi kolizję modelu tylko trzeba patrzeć na tęczę forma kosztują około 30tys euro A ja mam na podstawie tęczy oceniać czy wjeżdża w mój materiał?

4
Solidcam 2020 i kolejna aktualizacja z problemem A wciąż nic nie poprawione wiercenie problem z posowem nie wspomnę że jest Fz nie Fu .
5
Częsty problem z otwarciem nowej części zawiesza się i trzeba całkowicie restartowac solidcam Works

I wiele innych problemów
Bigda


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki cam

#8

Post napisał: PiotrBigda » 12 kwie 2020, 10:34

A dellcam (autodesk)
Bigda

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6922
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jaki cam

#9

Post napisał: WZÓR » 12 kwie 2020, 11:02

PiotrBigda pisze:
12 kwie 2020, 10:34
A dellcam (autodesk)
..... , a może VISI ?

http://www.visicadcam.pl/produkty

Mariusz.


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki cam

#10

Post napisał: PiotrBigda » 12 kwie 2020, 11:03

Edgecam
Bigda

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”