Jaki cam

Jaki cam wybrać 5x


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 725
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Jaki cam

#11

Post napisał: Pneumokok » 12 kwie 2020, 15:30

PiotrBigda pisze:
12 kwie 2020, 10:34
A dellcam (autodesk)
Delcam został przejęty przez Autodesk, a razem z nim wszystkie produkty: m.in PowerMill o którym pisałem :)


Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Jaki cam

#12

Post napisał: wojtek10916 » 12 kwie 2020, 17:28

Skontaktuj się z przedstawicielami powiedz czego szukasz i co mogą zaoferować i niech zrobią przykładowy program na twojej części.
Poproś o 30 dniowa próbę i zobacz czy będzie wszystko co cie interesuje (symulacja, edycja ścieżek itp)
Jakie masz maszyny czy są gotowe postprocesory do nich czy jakiś magik będzie musiał cudować.


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki cam

#13

Post napisał: PiotrBigda » 12 kwie 2020, 18:10

Pracujesz VISI

Dodane 9 minuty 34 sekundy:
Kontaktowalem się i mam próbne wersje topsolid edgecam (kolega pracowal na dellcam od niedawna pracuje na solodcam i mowi ze duzo lepiej chodzil i mial opcje wykrywania kolizji w 5x )
Chodzi że chce opinie z kilku źródeł .
Mam 3 solidcam 4 postprocesory i to duże koszty wymienic dlatego to musi być coś pewnego.
Bigda


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Jaki cam

#14

Post napisał: wojtek10916 » 12 kwie 2020, 18:14

A w symulacji maszyny nie ma raportowania kolizji (solidcam)?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2197
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jaki cam

#15

Post napisał: Steryd » 12 kwie 2020, 18:30

wykrywanie kolizji jest, ale koledze chodzi o podcięcia.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki cam

#16

Post napisał: PiotrBigda » 12 kwie 2020, 18:43

Nie wiem czy podciecia czy kolozja to sie nazywa chodzi ze jeździ po moim gotowym elemencie całego go zniszczy A nawet nie wyskoczy że kolizja jest
Bigda


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2197
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jaki cam

#17

Post napisał: Steryd » 12 kwie 2020, 23:50

Bo kolizji nie ma. Kolizja jest wtedy, kiedy część nierobocza ma kontakt z częścią obrabiana (bądź innym elementem na stole) lub kiedy narzędzie porusza się ruchem szybkim. Jak obrabiasz materiał w minus, ale częścia roboczą, to nie kolizja.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki cam

#18

Post napisał: PiotrBigda » 13 kwie 2020, 09:14

Nie do końca jest tak jak mówisz ubytki w materiale wykonuje trzonek freza to raczej kolizja.
To jest już korygowania część w pierwszej wersji zjeżdża więcej ale mam tylko takie zdjęcie.
Te kropki niebieskie na części to ściany obrabiane A reszta to ściany chronione A i tak trzonek freza w to wjeżdża i nie informuje że jest kolizja tylko ja po jakiś śmiesznych kolorach mam to oceniać to po co te ściany chronione Obrazek
Bigda


kuba1im
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 108
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

Re: Jaki cam

#19

Post napisał: kuba1im » 13 kwie 2020, 09:52

U nas w firmie używają Autona. Jest to produkt od Esprita i pełna nazwa to zdaje się "esprit auton mold cam processor v12". Posiada wiele funkcji typowo pod formy. My go używamy do tłoczników. Musi być w miarę prosty bo przebiegi na maszynach robią sobie sami operatorzy, a nie są to specjaliści CAM. Raczej starzy frezerzy, którzy pamiętają czasy kopiarek.


Autor tematu
PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 179
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki cam

#20

Post napisał: PiotrBigda » 13 kwie 2020, 12:21

Ja poszukuję czegoś lepszego od solidcam A to raczej nie jest lepsze Auton
Bigda

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”