Jaki cad

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
XisD
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 16
Posty: 71
Rejestracja: 09 sty 2013, 20:52
Lokalizacja: słupsk

Jaki cad

#1

Post napisał: XisD » 13 wrz 2017, 22:05

Witam,

Jaki Cad polecicie państwo do prostych modeli glownie chodzi mi o to by był darmowy ewentualnie niezbyt drogi lub darmowy i mozna bylo ggenerowac kod.

Podoba mi sie Fusion 360 i Zw3d ale są bardzo drogie.



Tags:


Mikołaj88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 04 sie 2017, 08:46
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: Mikołaj88 » 14 wrz 2017, 10:07

Witaj,
Pracuję na ZW3D CAD i CAM.
Do prostrzych elementów maszyn można wybrać podstawowy moduł ZW3D Lite. Masz tam modelowanie bryłowe jak i powierzchniowe, tworzenie złożeń, dokumentacji 2d, analizy powierzchni itd. Co do analizy MES to można dołączyć dodatek SimWise któy umożliwa analizę statyki. Jak miałem jakieś pytania odnośnie swojego programu to zazwyczaj kierowałem zapytania do dystrybutora. Na początku zazwyczaj robią prezentację np: online, na której odpowiadają na wszelkie pytania i można rozwiać wątpliwości co do funkcjonalności i doboru odpowiedniego modułu.
Myślę że pytanie na wsparcie@3dm.pl na początek wystarczy. Sam często korzystam z ich pomocy czy da się coś zrobić i ewentualnie jak. Zazwyczaj odpowiedź jest tego samego dnia.
Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2017-09-14, 11:17 ]
Przepraszam, pomyliłem zakładki :)
Co do taniego programu z którego można wygenerować kod to jest np: CIMCO
Można tam rysować proste detale w 2D a później generować operacje profilowe, kieszenie, zigzag itd.
Pozdrawiam


Autor tematu
XisD
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 16
Posty: 71
Rejestracja: 09 sty 2013, 20:52
Lokalizacja: słupsk

#3

Post napisał: XisD » 14 wrz 2017, 10:58

A droga jest ta wersja lite? bo ogólnie widziałem że program zw3d chodzi za jakieś 13 tysięcy

Awatar użytkownika

freakolot
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 48
Rejestracja: 20 lip 2009, 13:37
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: freakolot » 14 wrz 2017, 13:55

A przy Fusion360 na pewno sprawdziłeś ? bo jest napisane:
Free for students, enthusiasts, hobbyists, and startups - czyli jeśli zarabiasz poniżej chyba 100k $ to masz za free.


Autor tematu
XisD
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 16
Posty: 71
Rejestracja: 09 sty 2013, 20:52
Lokalizacja: słupsk

#5

Post napisał: XisD » 14 wrz 2017, 14:27

I ma wszystkie funkcje? zadna okrojona wersja?

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 794
Rejestracja: 21 maja 2009, 06:31
Lokalizacja: Teraz juz KRAKÓW

#6

Post napisał: Bri » 14 wrz 2017, 18:18

Cad 2D - Draftsight
Cad 3D - DesignSpark
Obrazek
Szkiełkowanie stali nierdzewnej
Cięcie laserem i wodą, gięcie, spawanie, skrzynie aluminiowe, projekty 3D, arkusze ofertowe, zarządzenie produkcją.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 10363
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#7

Post napisał: kamar » 14 wrz 2017, 19:14

XisD pisze:I ma wszystkie funkcje? zadna okrojona wersja?
Nawet wersja free ma więcej niż ta płatna :) np. 4 oś w CAM-ie
Streszczajmy się. Świat jest przeludniony słowami.
S.J.Lec


Autor tematu
XisD
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 16
Posty: 71
Rejestracja: 09 sty 2013, 20:52
Lokalizacja: słupsk

#8

Post napisał: XisD » 14 wrz 2017, 20:31

A są jakies Polskie poradniki czy tez instruktarze z Fusion 360? W polsce uzywają tego w firmach? Ogólnie jakich Camów uzywaja w Polsce zazwyczaj?


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 10363
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#9

Post napisał: kamar » 14 wrz 2017, 21:04

XisD pisze: Ogólnie jakich Camów uzywaja w Polsce zazwyczaj?
Ogólnie to zazwyczaj takich samych jak gdzie indziej :)
Streszczajmy się. Świat jest przeludniony słowami.
S.J.Lec


Autor tematu
XisD
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 16
Posty: 71
Rejestracja: 09 sty 2013, 20:52
Lokalizacja: słupsk

#10

Post napisał: XisD » 14 wrz 2017, 21:21

Czyli mastercam? :p bo znam dwie firmy gdzie tego uzywają

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”