jak nazywa się po polsku "fly cutter"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Jak na mój gust strasznie drogo.
Muszę napisać,że jestem totalnym amatorem samoukiem w dziedzinie techniki,obróbki itd. No i się pochwalę,że sam coś takiego wymyśliłem. Dopiero znacznie później poczytałem o tym fly wariacie. Na szybko kiedyś zrobiłem sobie z mosiądzu! żeby zobaczyć czy działa. No i stało się to narzędziem podstawowym w moich doświadczeniach na frezarko-wiertarce.
Obecnie używam nożyków od Globusa HM czyli węglik bodajże tytanu z noży do strugarek.
Jako amator nie widzę żadnego problemu zrobić sobie coś takiego samemu i polecam wręcz.
Jak na mój gust strasznie drogo.
Muszę napisać,że jestem totalnym amatorem samoukiem w dziedzinie techniki,obróbki itd. No i się pochwalę,że sam coś takiego wymyśliłem. Dopiero znacznie później poczytałem o tym fly wariacie. Na szybko kiedyś zrobiłem sobie z mosiądzu! żeby zobaczyć czy działa. No i stało się to narzędziem podstawowym w moich doświadczeniach na frezarko-wiertarce.
Obecnie używam nożyków od Globusa HM czyli węglik bodajże tytanu z noży do strugarek.
Jako amator nie widzę żadnego problemu zrobić sobie coś takiego samemu i polecam wręcz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
A mnie się wydaje, że właściciele chińczyków niepotrzebnie się podpalają
. Na mój mały rozumek narzędzie wymaga małych obrotów i sporego momentu obrotowego, no i ma spore niewyważenie więc wymaga wolnoobrotowego wrzeciona z mocnymi łożyskami.Chyba że jakiś malutki rozmiar, ale to już prościej jakiś frez kupić..

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?