Instalacja Xubuntu 18.04 z jądrem 5.6.19 rt12 i LinuxCNC z obrazu .ISO
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Re: Instalacja Xubuntu 18.04 z jądrem 5.6.19 rt12 i LinuxCNC z obrazu .ISO
Nie no, tak tego zostawić nie można.
Nie napiszę co myślę o pomyśle udostępnienia początkującemu użytnikowi narzędzia do nadpisania partycji /dev/sda1, obecnie najczęściej wykorzystywanej jako EFI, bo będę miał spięcie z Administracją.
Ograniczę się więc do opisania jak to POWINNO wyglądać.
Użytkownik powinien sam sobie zainstalować system w wersji 18.04.5 z obrazu dostepnego na serwerach Ubuntu, (instalacja bez dostępu do internetu, żeby nic się samo nie upgradowało w tle). Polecam Xubuntu, ale inne wersje też powinny działać.
Jeśli ktoś nie umie zrobić standardowej instalacji to powinien poprosić kogoś o pomoc, albo kogoś zatrudnić, bo NA PEWNO dalej tym bardziej sobie nie poradzi.
Nastepnie użytkownik powinien uruchomić nowy system, skopiować sobie na partycję systemową plik tar z różnicą i go wypakować, jednym poleceniem w terminalu roota, a na koniec zrobić update-grub.
Przygotowanie róznicowego pliku tar wymaga pewnej wiedzy, ale nie jest to wiedza tajemna.
Korzystając z polecenia tar trzeba użyć parametru exclude, żeby nie kopiować tego czego nie można, albo nie należy.
Przede wszystkim są to foldery /dev /proc /sys gdzie są montowane specjalne systemy plików używane WYŁĄCZNIE przez działający system i nadpisywane w czasie jego pracy.
Nie należy też kopiować plików zależnych od konkretnej instalacji, jak choćby /etc/fstab, bo się system wywali przy uruchomieniu.
Kilka postów wyżej udostępniłem swóje narzędzie do backupu, trzeba by w nim trochę pogrzebać, ale to jest ta właściwa droga.
Natomiast nadpisywanie z automatu /dev/sda1 jest czymś absolutnie niedopuszczalnym.
Nie napiszę co myślę o pomyśle udostępnienia początkującemu użytnikowi narzędzia do nadpisania partycji /dev/sda1, obecnie najczęściej wykorzystywanej jako EFI, bo będę miał spięcie z Administracją.
Ograniczę się więc do opisania jak to POWINNO wyglądać.
Użytkownik powinien sam sobie zainstalować system w wersji 18.04.5 z obrazu dostepnego na serwerach Ubuntu, (instalacja bez dostępu do internetu, żeby nic się samo nie upgradowało w tle). Polecam Xubuntu, ale inne wersje też powinny działać.
Jeśli ktoś nie umie zrobić standardowej instalacji to powinien poprosić kogoś o pomoc, albo kogoś zatrudnić, bo NA PEWNO dalej tym bardziej sobie nie poradzi.
Nastepnie użytkownik powinien uruchomić nowy system, skopiować sobie na partycję systemową plik tar z różnicą i go wypakować, jednym poleceniem w terminalu roota, a na koniec zrobić update-grub.
Przygotowanie róznicowego pliku tar wymaga pewnej wiedzy, ale nie jest to wiedza tajemna.
Korzystając z polecenia tar trzeba użyć parametru exclude, żeby nie kopiować tego czego nie można, albo nie należy.
Przede wszystkim są to foldery /dev /proc /sys gdzie są montowane specjalne systemy plików używane WYŁĄCZNIE przez działający system i nadpisywane w czasie jego pracy.
Nie należy też kopiować plików zależnych od konkretnej instalacji, jak choćby /etc/fstab, bo się system wywali przy uruchomieniu.
Kilka postów wyżej udostępniłem swóje narzędzie do backupu, trzeba by w nim trochę pogrzebać, ale to jest ta właściwa droga.
Natomiast nadpisywanie z automatu /dev/sda1 jest czymś absolutnie niedopuszczalnym.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 38
- Kontakt:
I znowu wysypales dużo haseł które nic nie pomogą początkującemu a zaawansowany użytkownik Linuxa Twoich rad nie potrzebuje.
Jeśli wiesz jak zrobić żeby było dobrze i się nidzisz (a widzę że się nidzisz) to zrób jak trzeba i udostępnij tak aby ktoś kto nie ma styczności z Linuxem przyszedł, przeczytał, pobrał, kliknął i gotowe. Rady typu zatrudnij kogoś kto ci pomoże możesz sobie wsadzić wiesz gdzie.
-
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest remastering obrazu iso płyty instalacyjnej Ubuntu, ale to jest już grubsza robota, choć też nie specjalnie trudna.
Trzeba wtedy wszystko przygotować w pakietach deb, dodać je do obrazu i tak przepisać skrypt instalatora, żeby te pakiety były doinstalowywane na koniec instalacji.
Jak zrobić remastering obrazu iso można znaleźć w internecie.
A z Panem Ciężko Obrażonym dyskusję zakończyłem.
Może kiedyś zrozumie, że jego pomysł jest kretyński w samym założeniu, bo co to za narzędzie dla początkujących, kiedy sobie trzeba samemu partycjonować dysk i jeszcze walnie się głową w ścianę na komputerze z UEFI BIOS ...
Trzeba wtedy wszystko przygotować w pakietach deb, dodać je do obrazu i tak przepisać skrypt instalatora, żeby te pakiety były doinstalowywane na koniec instalacji.
Jak zrobić remastering obrazu iso można znaleźć w internecie.
A z Panem Ciężko Obrażonym dyskusję zakończyłem.
Może kiedyś zrozumie, że jego pomysł jest kretyński w samym założeniu, bo co to za narzędzie dla początkujących, kiedy sobie trzeba samemu partycjonować dysk i jeszcze walnie się głową w ścianę na komputerze z UEFI BIOS ...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Na https://gnipsel.com/linuxcnc/uspace/index.html są opisy zarówno samej instalacji linuxa, kernela RT jak i potem instalacji linuxcnc w wersji jaką się chce 2.7, 2.8, 2.9...
Instrukcje/opisy są dla:
Debian 9 RT Kernel
Debian 10 RT Kernel
Linux Mint 18.3 RT Kernel
Linux Mint 19.1 RT Kernel
Ostatnio chyba z 5 razy instalowałem wg tych opisów Debiana 10 i LinuxCNC 2.8. zanim doszedłem do tego że Kernele RT nie lubią się z non free sterami do Nvidi
Instrukcje/opisy są dla:
Debian 9 RT Kernel
Debian 10 RT Kernel
Linux Mint 18.3 RT Kernel
Linux Mint 19.1 RT Kernel
Ostatnio chyba z 5 razy instalowałem wg tych opisów Debiana 10 i LinuxCNC 2.8. zanim doszedłem do tego że Kernele RT nie lubią się z non free sterami do Nvidi

-
- Kontakt:
Nic nie trzeba partycjonowac samemu. Odpalasz system live, klikasz ikonę instalacji i wszystko robi się samo. Jakbyś doczytał zanim zaczniesz się rzucać to byś wiedział. Ale ty wolisz najpierw gadać i krytykować.tuxcnc pisze: ↑13 wrz 2020, 11:01A z Panem Ciężko Obrażonym dyskusję zakończyłem.
Pomysł istotnie ma wadę, że czyści dysk sda lub hda i to jest minus. Okupione jest to tym, że miało być prosto i szybko. Dla początkującego ma to być plus. Jeśli ktoś buduje maszynę, kupuje komputer i chce zainstalować linuxCNC to czy aż tak bardzo mu zależy żeby nie wyczyścić starego dysku lub nowego pustego?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Poszło z bólami, błędami na dwa razy. Zakończył nie odpala. Pojawia się wczytywanie początkowego dysku ram i wisi. Coś nie bangla jak trzeba. Już mi się znudziło

-
- Kontakt:
Jakie miałeś błędy?
Tworzysz virtualna maszynę.
Wybierasz plik .ISO jako napęd CD i odpalasz.
Wstaje system który ma zamontowany obraz w /cdrom i stamtąd partclone klonuje.
Klikasz ikonę na pulpicie i rusza instalacja.
Instalowalem na 2 komputerach na dyskach i na 2 innych na vm.
Tworzysz virtualna maszynę.
Wybierasz plik .ISO jako napęd CD i odpalasz.
Wstaje system który ma zamontowany obraz w /cdrom i stamtąd partclone klonuje.
Klikasz ikonę na pulpicie i rusza instalacja.
Instalowalem na 2 komputerach na dyskach i na 2 innych na vm.
-
Przecież zostało UDOWODNIONE ponad wszelką wątpliwość że TAK NIE JEST.drzasiek90 pisze: ↑13 wrz 2020, 11:25Odpalasz system live, klikasz ikonę instalacji i wszystko robi się samo.
Kwestionujesz fakty, więc dalsza dyskusja nie ma sensu.
-
- Kontakt:
-
Przyczyna jest znana - niekompatybilność sprzętu.
Ja mam nawet taki komputer, na którym Linuksa muszę uruchamiać przez windowsowy bootloader, bo GRUB za żadną cholerę nie chce się zainstalować. Oczywiście gdybym wywalił Windows i zainstalował Ubuntu na czystym dysku, toby problemu nie było, ale tak jest, bo instalator Win10 tak spartycjonował dysk, że GRUB sobie z nim nie radzi.
Gdybyś miał więcej doświadczenia, tobyś o takich rzeczach wiedział i nie dawał debilnych argumentów w rodzaju "u mnie działa".
Twój pomysł jest błędny w samych założeniach, a broniąc go jak niepodległości tylko się kompromitujesz.